Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya_2.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
41.01 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Приватний вищий навчальний заклад «Медичний коледж»

Реферат на тему:

«Середостіння: верхнє, нижнє, переднє, заднє»

Підготувала

студентка 2 курсу 2 групи

спеціальності «Фармація»

Стрілецька Наталя

Тернопіль 2012

Зміст

  1. Середостіння : загальна характеристика.

  2. Верхнє середостіння.

  3. Нижнє середостіння.

  4. Переднє середостіння.

  5. Заднє середостіння.

  6. Список використаної літератури.

Середостіння: загальна характеристика

Середостіння (лат. mediastinum') - простір між лівим і правим плевральними мішками. Спереду воно обмежене грудиною (sternum), ззаду грудним відділом хребта (лат. columna vertebralis pars thoracica), знизу - діафрагмою (лат. diaphragma), верхня межа утворена апертурою грудної клітки (лат. apertura thoracis superior).

Середостіння умовно ділять на верхнє і нижнє. Межа проходить: спереду у місці переходу рукоятки грудини у тіло; ззаду на рівні міжхребцевого хряща між 4 і 5 грудними хребцями.

У верхньому середостінні розташована вилочкова залоза, права і ліва плечеголові вени, верхня частина верхньої порожнистої вени, дуга аорти і її гілки, частина трахеї, верхня частина стравоходу, нерви.

Нижнє середостіння ділиться на переднє, заднє і середнє. У передньому (між тілом грудини і передньою стінкою перикарду) розташовані внутрішні грудні артерії, вени і білягрудинні лімфатичні судини. В середньому розташоване серце із своїми судинами. Заднє (між хребтом і задньою стінкою перикарду) містить грудну частину аорти, непарну і напівнепарну вени, нерви, стравохід, лімфатичні вузли.

Середостіння, mediastinum, - частина порожнини грудної клітини, відмежована зверху верхнім грудним отвором, знизу - діафрагмою, спереду - грудиною, ззаду хребетним стовпом, з боків - середостіння плеврою.

Середостіння поділяють на: переднє, середнє і заднє середостіння.

Межею між переднім та середнім средостением служить фронтальна площина, проведена по передній стінці трахеї, кордон між середнім і заднім средостением проходить на рівні задньої поверхні трахеї і коренів легень у площині близької до фронтальної.

У передньому і середньому середостінні розміщені: серце і перикард, висхідна аорта та її дуга з гілками, легеневий стовбур і його гілки, верхня порожниста і плечоголовні вени; трахея, бронхи з оточуючими лімфовузлами; бронхіальні артерії і вени, легеневі вени; грудна частина блукаючих нервів , що лежить вище рівня коренів; діафргмальние нерви, лімфатичні вузли; у дітей вилочкова залоза, а у дорослих - заміщає її жирова тканина.

У задньому середостінні розташовані: стравохід, низхідна аорта, нижня порожниста вена, непарна і полунепарную вени, грудної лімфатичний проток і лімфатичні вузли; грудна частина блукаючих нервів, що лежить нижче коріння легенів; прикордонний симпатичний стовбур разом з черевний нервами, нервові сплетення.

Крім того, умовно проведеної горизонтальною площиною, що проходить на рівні роздвоєння трахеї, середостіння ділять на верхнє і нижнє.

Верхнє середостіння

До верхнього середостіння відносяться всі анатомічні структури, що лежать вище верхнього краю перикарда; межами верхнього середостіння є верхня апертура грудної клітини і лінія, проведена між кутом грудини і міжхребцевих диском Th4-Th5.

Верхній відділ середостіння виглядає менш інтенсивним і однорідним, тому що серединно проектуються трахея, утворює поздовжньо розташовану світлу смужку, шириною близько 1,5 - 2 см.

Лімфатичні вузли середостіння в нормі не дають диференційованого зображення і видно лише при збільшенні, кальцинації або контрастуванні.

Форма і розміри серединної тіні варіабельні і залежать від віку, конституції, фази дихання і положення досліджуваного.

При диханні серединна тінь, змінюючи свій поперечний розмір, не робить помітних бічних зсувів. Бічні толчкообразние зсуві серединної тіні при швидкому і глибокому вдиху - одна з ознак порушення бронхіальної провідності.