Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fizika_glavnoe.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

7.6*. Сучасна фізична картина світу. Субатомні частинки, їхня класифікація та основні властивості. Частинки та античастинки. Кваркова модель будови матерії. Проблеми фізики та астрофізики.

Субатомна частинка — фізичний термін, який об'єднує всі частинки в певному сенсі «дрібніші» за атом, наприклад, електрон, кварк, нейтрон тощо.

Він охоплює фундаментальні частинки, елементарні частинки, та композитні частинки, тобто такі, які за сучасними уявленнями складаються з інших елементарніших частинок. Наприклад, протон і нейтрон утворені трьома кварками, кожен.

Назва субатомна частинка пов'язана з тим, що за уявленнями атомістики атоми повиненні були бути найдрібнішими частинками, що утворювали б усі фізичні тіла. Однак, майже одразу ж після відкриття атома, була відкрита інша, набагато легша заряджена частинка електрон, а згодом побудована планетарна модель атома, в рамках якої атом сладався із ядра і електронів.

Античасти́нки — частинки з рівними, але протилежними за знаком електричним зарядом і магнітним моментом в порівнянні з відповідними елементарними частинками, наприклад, антипротон — протон, позитрон — електрон. Антиатоми і антиядра можна одержати з відповідних атомів та ядер заміною всіх елементарних частинок, що входять до їхнього складу, на античастинки. Речовину, що цілком складається з античастинок називається антиматерією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]