Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.1_LekKom-uk.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Лекція № 2.1. Креслярсько-конструкторський редактор КОМПАС–ГРАФІК.

Зміст лекції.

1. Загальна характеристика.

2. Типи документів.

3. Типи файлів.

4. Типи графічних об'єктів.

5. Одиниці вимірів й системи координат.

6. Стилі креслярських об`єктів.

7. Параметричні бібліотеки стандартних елементів.

1. Загальна характеристика.

Креслярсько-графічна система КОМПАС створена компанією АСКОН (Росія, Санкт-Петербург) й призначена для використання на персональних комп'ютерах типу IBM PC у середовищі операційних систем MS Windows. При одержанні паперових копій розроблених документів можуть використовуватися будь-які моделі принтерів і плоттерів, для яких існують драйвери під версію MS Windows, встановлені на комп'ютері. Однією з основних складових вказаної системи є Креслярсько-конструкторський ретактор КОМПАС- ГРАФІК, головною перевагою котрого перед іншими системами є повна підтримка вітчизняних стандартів й побудування на їх базі параметричних бібліотек.

Об'єкти головного вікна (див. слайд 1).

КОМПАС-ГРАФІК - це стандартний додаток WINDOWS. Тому головне вікно, що відображається на екрані після запуску системи, практично не відрізняється по своєму зовнішньому вигляду від вікон інших додатків.

Рядок верхнього меню системи розташован під заголовком вікна і відображає назви сторінок меню.

Робоче поле - головне місце на екрані, на якому може відображатися один або декілька документів.

Панель управління - сукупність піктограм, що дозволяють швидко звернутися до часто використовуваним при роботі з КОМПАС-ГРАФІК командам створення, відкриття і зберігання файлів документів, виводу на плоттер чи принтер і т.д. Склад Панелі управління можна змінити або розширити за допомогою діалогу настройки системи.

Інструментальна панель складається з декількох сторінок, на яких розташовані кнопки з відповідними піктограмами, що дозволяють швидко звернутися до часто використовуваних команд створення або редагування об'єктів креслення або фрагмента. Для переключення між сторінками використовуються кнопки, розташовані над інструментальною панеллю.

Рядок параметрів об'єктів відображає значення характерних параметрів елемента при його запровадженні або редагуванні. Ці параметри доступні для зміни, що дозволяє легко управляти об'єктом в процесі креслення.

Рядок поточного стану містить поля, за допомогою яких можна змінити крок курсору, вид і шар, масштаб відображення і т.д.

Рядок повідомлень призначене для видачі стислої інформації про поточну дію або про той елемент екрана, до якого підведений курсор.

2. Типи документів.

Головним документом у системі КОМПAС- ГPAФІК є лист креслення (надалі термін «креслення» саме і буде означати лист креслення). Креслення зберігається в окремому файлі спеціального двоїчного формату (тип файла *. CDW). Якщо конструкторська документація складається з декількох аркушів, то вони створюються й опрацьовуються окремо (у різноманітних файлах).

Кожне креслення (див. слайд 2) складається з видів, технічних вимог, головного напису (штампа креслення) і позначення шорсткості неозначених поверхонь деталі (знака неозначеної шорсткості). Під видом слід розуміти будь-яке ізольоване зображення на кресленні, a не обов`язково проекцію деталі в суворо геометричному тлумаченні. Розташування кожного виду у системі координат креслення визначається точкою прив’язки, кутом повоpоту та масштабом.

У принципі, усе зображення нa кресленні може бути створено в однім виді, якщо це зручно при pоботі. При створенні нового креслення спеціальний системний вид із номером «0» створюється автоматично, і можливо негайно приступити до креслення об'єктів, що будуть розміщуватися в цей нульовий вид. У кожному виді можна створювати до 255 шарів для зручного розміщення й опрацювання зображення.

Іншим типом документа КОМПАС-ГРАФІК є фрагмент (тип файла *. FRW). Цей тип креслярського документа відрізняється від креслення відсутністю об'єктів оформлення. У фрагменті немає рамки, головного напису, знака неозначеної шорсткості і технічних вимог. Фрагмент, як і вид креслення, може містити до 255 окремих шарів.

Фрагмент ідеально підходить для схову зображень, що не потрібно оформлювати як лист креслення (ескізні промальовування, розробки і т.п.). Крім того, у фрагментах зручно зберігати створені типові рішення й конструкції для наступного використання в інших документах. КОМПАС-ГРАФІК надає можливість посилатися на зовнішній фрагмент без його фізичного копіювання в документ, при цьому після редагування зовнішнього фрагмента автоматично буде здійснена корекція і старшого документа.

Умонтований текстовий процесор КОМПАС-ГРАФІК дозволяє створювати текстові-графічні документи (тип фaйлa *. KDW). У такому документі крім власне текстової частини можуть бути вставлені таблиці і графічні ілюстрації (креслення й фрагменти). Текстовий-графічний документ, як і креслення, оформляється рамкою і головним написом.

Наступним документом КОМПАС-ГРАФІК також є специфікація (див. слайд 3). Специфікація має розширення файла *. spw і являє собою таблицю, що містить інформацію про склад складальної одиниці, комплексу або комплекту. Заповнення цієї таблиці і сортування записів у ній провадяться відповідно до ГІСТ 2. 108-2004. Оформлення специфікації включає рамку, головний напис і таблицю. Оформлення специфікації, що поставляються в складі системи, відповідають зазначеному стандарту. Можливо створення користувального типу специфікації. Така специфікація є довільною таблицею з що задаються користувачем заголовками колонок, назвами поділів, правилами заповнення і сортування записів. Принципи формування і призначення такої таблиці аналогічні принципам формування і призначенню стандартної специфікації. Її зручно використовувати для створення специфікацій, що повинні відповідати галузевим або відомчим стандартам, а також для різноманітних переліків і відомостей проектно-виробничого призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]