Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевчук Ю. В..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
36 Mб
Скачать
  1. 7. Колаж як сучасне мистецтво

Двадцяте століття проливає повністю нове світло на колаж. Кетрін Хоффман заявила, що «колаж може бути помічений як найбільш суттєва форма мистецтва двадцятого сторіччя з багаторазовими шарами і покажчиками, що вказують на можливість або пропозицію незліченних нових фактів».

У мистецтво колаж був введений як формальний експеримент кубистами, футуристами і дадаїстів. На тому етапі в образотворчих цілях застосовувалися обривки газет, фотографій, шпалер. Наклеювалися на полотно шматки тканини, тріски і т. п.

У колажі, як і в усьому сучасному мистецтві, головна увага приділяється малюнку і фактурі матеріалу. Зіставлення не пов'язаних один з одним матеріалів, образів і форм особливо добре підходить для передачі різноманіття, напруженості і алогічності сучасного життя. Починаючи з періоду Другої світової війни в техніці колажу працювали багато видатні майстри, такі, як Роберт Мазеруелл, Жан Дюбюффе, Альберто Буррі, Ларрі Ріверс, Конрад Маркареллі, Енн Райан, Маноло Мілларес і Роберт Раушенберг. Надалі сфера колажу розширюється, зливаючись з такими формами як енвайронмент, ассамбляж, акумуляція. До колажу близька техніка конструкції, що представляє собою комбінації різних матеріалів в просторі. Естетика колажу - це естетика фрагмента реальності, включеного в контекст твори мистецтва і наділеного в ньому новим образотворчим або символічним змістом.

Серед сучасних колажiстiв є популярним стиль pin up. В цьому стилi працює художниця з Амстердаму Ханiке Трефферс (Hanneke Treffers). Колажі, що створює Hanneke Treffers, складаються з самих неймовірних елементів (додаток 9). Тут уривки нот і старі марки, гральні карти та гроші різних республік, обкладинки журналів та сторінки з книг, і на тлі всього цього - авторські малюнки молодої художниці.

Цікаво, що всі картинки, створені таким способом, Hanneke Treffers перетворює на зображення, стилізовані під pin-up. Вона обробляє свої творіння фарбами, чорнилом, маркерами і навіть кульковою ручкою, але так, щоб вони дійсно виглядали, ніби пройшли через століття, вогонь, воду і мідні труби. Останній штрих - це підбір відповідної за стилем рамочки і обрамлення колажу в ідеальну "оправу".

Найяскравіша серія рабiт Никкi Фаркьюифарсон (Nikki Farquharson) - це колажі «Mixed Media Girls», що представляють собою з'єднання фотографічних зображень і малюнків кольоровими олівцями і чорнилом (додаток 10).

Дженніфер Гордон (Jennifer Gordon) створює колажі зі старих листів і книг, знайдених зображень та іншої друкованої продукції, а потім покриває їх фарбами, пігментами або кольоровою крейдою (додаток 11). З самих звичайних матеріалів їй вдається створити вікно, через яке глядач може зазирнути в таємничий і хвилюючий світ, населений примхливими і крихкими героїнями. Художниця підкреслює, що знаходиться в дуже поганих стосунках з комп'ютером, тому більшість її робіт (близько 75%) зроблені без його використання [12].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]