Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевчук Ю. В..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
36 Mб
Скачать
  1. 6. Колажі великих художників XX ст.

Особливу увагу художників XX ст. привертала проблема конструювання простору в образотворчому мистецтві. Одним з найважливіших рішень цієї проблеми, одним із способів організації простору став колаж.

Родоначальником колажу вважають французького художника-кубіста Жоржа Брака (додаток 7). У 1913 році він першим використовував оригінальний прийом - наклеювання на картон смуг пофарбованого паперу. А щоб фактура паперу вийшла більш ефектною, художник підмішав в фарбу пісок. Незабаром до нього приєднався однодумець - Пабло Пікассо. Протягом п'яти років вони працювали спільно. У справу йшли клаптики газет, шпалер, плакатів, шматки тканин, візитні картки та ін. В результаті творчого пошуку виявилося, що навіть самі звичайні матеріали в поєднанні один з одним на спеціально підібраному тлі стають надзвичайно виразними. Так був розроблений новий прийом в образотворчому мистецтві.

На відміну від колажу, в якому навмисно використовується «антиклассической принцип» відомий як «Me'lange des genres» (змішання жанрів), вирізка з газет зберігає єдність засобів. Поряд з газетної вирізкою наклеєний ще й шматочок «faux bois» (фальшиве дерево) у формі фрагмента скрипки.

В «Натюрморті з газетою і скрипкою» (додаток 7) Пікассо чудово використовує цигарковий папір для того, щоб підкреслити колірні ділянки.

«Натюрморт з рекламними оголошеннями» (додаток 7) починають другу серію колажів, виконану Пікассо у 1913. В роботi можна констатувати велику ступінь художньої свободи. Так, Пікассо заповнює тло композиції розфарбованої папером і розташовує імітацію пакувальної коробки великого універмагу «Au bon marche» під рекламою його головного конкурента "La Samaritaine" (двох відомих паризьких магазинів). Реклама «La Samaritaine», яка знаходиться у верхній частині картини, відтворена частково. Два останніх складу змащені, а на тексті поміщений портрет дуже акуратною одягненою дами. Збоку від коробки він робить синтетичний рисунок склянки і графина, а також поміщає вирізку з газети з повідомленням про вбивство. В середині все це переривається вирізаними обривками слів, з яких можна розшифрувати слова «TROU» (діра) і «ICI» (тут), таким чином Пікассо ще раз вербально повторює і підсилює візуальну і концептуальну гру. Різні матеріали, зіткнувшись на одній площині, створюють дивовижний зоровий ефект.

Колаж переростає рамки технічного прийому в живопису і ставати тим випадком "гри, коли предмет береться живцем, без змін". Предмет, будь то будь-який вид підручного матеріалу, виривається зі звичного світу, оточення і переноситися в картину, де він вживається в зовсім іншому контексті, в залежності від вихідної мети автора. Спочатку ж колаж використовувався в живопису для пожвавлення її поверхні.

Пікассо виявив, що деякі предмети: елементи типографического набору або матеріали, що імітують структуру дерева - мають "неабияк виразними властивостями". Закохавшись в свою знахідку, Пікассо - імпровізатор не зупиняється і використовує в своїх роботах і пісок, і шматочки газетного паперу, шпалер, плакатів чи матерії, візитні картки, стрічки, а пізніше (до 1924 року) і дріт. Таким чином, для колажу годилися майже всі сурогатні продукти. Ця техніка "народилася з прагнення примирити реальність, до якої належать справжні речі, і реальність картини".

Незвичайний напрямок в мистецтві продовжувало розвиватися. Так, колаж займає помітне місце у творчості імпресіоніста Анрі Матісса. Він придумав різновид колажу - декупаж. Цей прийом передбачає використання двох дій: вирізання і складання з отриманих деталей картин. Матісс, майстерно компонуючи вирізані з кольорового паперу різні фігури, писав твори, що відрізняються простими формами і разом з тим гармонійні, що i вiдображається в його роботi «Джаз» (додаток 8).

Також в технiцi колаж працювали художники – Клод Моне, Ван Гог, Мирро та ін.[12].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]