Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевчук Ю. В..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
36 Mб
Скачать
    1. Види та стилі флористичного колажу

Види флористичного колажу

Колажі об'ємні і плоскі, і всі вони обрамляються рамкою – паспарту.

Паспарту - це аркуш щільного картону з вирізом посередині, який служить додатковим обрамлюючим елементом графічного аркуша. Паспарту виконує не тільки декоративні, але і захисні функції: воно підкреслює і відтіняє зображення, надає йому емоційну глибину.

Рамки-паспарту можуть бути будь-якого розміру, форми і кольору. Навіть найпростіша з них підійде для оформлення готового панно [12].

Багаторічна практика дозволила дизайнерам виявити такий оптичний ефект. Нижнє поле паспарту завжди робиться глибшим, ніж верхнє, інакше вся конструкція буде виглядати на стіні не об'ємно, а площинно.

Об'ємний колаж (додаток 4) схожий на барельєф. Барельєф - це зображення або орнамент, який виступає на площині менш ніж наполовину своєї величини. Для нього необхідний такий матеріал, який не можна було б розплющити або притиснути, наприклад, раковини, черепашки, штучні квіти, гілки дерев. В таких колажах матеріал може виступати за межі рамки і його не покривають склом, на відміну від плоского.

Плоский колаж (додаток 5) має вигляд картинки під склом. Плоскі флористичні настінні композиції в основному роблять із сухоцвітів та штучних матеріалів [1].

Стилi флористичного колажу

При всьому різноманітті мотивів і сюжетів флористичні колажі можна умовно поділити на чотири стилі (додаток 6):

  • Пейзажний;

  • Вегетатівний;

  • Декоратівний;

  • Форма-лінійний

У кожному стилі - свої засоби художньої виразності, свої прийоми і особливості.

Пейзажний стиль. В колажах пейзажного напряму зображують природу (ліс, гори, море і т.п.) і природні явища (грозу, вітер, дощ і т.п.). У колажі-пейзажі можна передати красу, прикмети якого часу року або доби. Флорист повинен так підібрати матеріал і так попрацювати з ним, щоб глядач, дивлячись, наприклад, на композицію з невеликого листя, не сумнівався, що перед ним могутні вікові дерева.

Вегетативний стиль. Цей стиль дуже близький до пейзажному: і там і там дають картину природи. Проте в роботах вегетативного напрямки акцент роблять на зображення життя рослин, саме вони стають головними героями флористичного твору. Автор повинен добре відчувати сам і вміти передати глядачеві красу листя, стебел, вишуканість форм квіток і їх забарвлення. Картина повинна бути дуже правдоподібною, впізнаваною. У вегетативному колажі рослини показані самі по собі, вони не служать для відображення явищ природи. Якщо до простішого фону, не зображуючому нічого конкретного, який представляє собою просто приємні для ока кольорові плями, приклеїти листя і квітки, стебла ж нанести штрихами за допомогою пензлика з фарбою, то це буде вегетативний колаж. Правда, слід визнати, що кордон між цими двома стилями буває досить умовним.

Декоративний стиль. Сюжети колажів цього стилю фантазійні. Головне - оригінальна ідея. А втілюють її за допомогою яскравих, виразних елементів і барвистого тла. Глядач, дивлячись на подібний колаж, намагається відгадати настрій автора, його задум. Робота в декоративному стилі повинна пробуджувати почуття, спогади, асоціації. Такого роду твори вимагають від автора нових цікавих ідей, гарних сполучень кольорів, що радують око, і, звичайно, бездоганною техніки виконання.

Формо-лінійний (лiнiйно-графiчний) стиль. Назва стилю говорить сама за себе. Основне навантаження несуть виконані з флористичного матеріалу геометричні фігури - коло, ромб, квадрат, трикутник і т.д., а також лінії. Фон також може являти собою поєднання геометричних фігур [2].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]