Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевчук Ю. В..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
36 Mб
Скачать

42

МΙНΙСТЕРСТВО ОСВΙТИ Ι НАУКИ УКРАΪНИ

Дніпропетровський професійно-технічний навчальний заклад

«Криворізький навчально-виробничий центр»

Кваліфікаційна робота

На тему : «Колаж в сучасному інтер’єрі»

Виконала студентка

групи Ф 1/11-11

Шевчук Ю. В.

М. Кривий Ріг 2012 р.

Зміст

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

Розділ I. Теоретична частина

1. 1. Iсторія колажу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

1. 2. Основні види колажу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

1. 3. Флористичний колаж . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

1. 4. Види та стилi флористичного колажу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

1. 5. Техніки створення колажу. Основнi правила флористичного колажу. . . . . . . . . 12

1. 6. Колажі великих художників XX ст. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

1. 7. Колаж як сучасне мистецтво . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Розділ II. Практична частина

2. 1. Стиль створення колажу. Матеріали і інструменти, необхідні для створення колажу. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

2. 2. Майстер - клас по виготовленню композиції в стилі колаж. . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Висновок . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Література . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Додатки. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Вступ

Для декорування сучасного інтер'єру дуже часто застосовують картини, панно, композиції або дизайнерські колажі. Особливим шармом і витонченістю в оформлення сучасного інтер'єру офісу або будинку можуть бути найрізноманітніші дизайнерські елементи з живих або штучних рослин, каміння, дерева та ін. Оформлення офісу або будинку дизайнерським колажом дозволяє створити унікальний, а може і «єдиний», виконаний дизайнером інтер'єр саме для певної людини. Правильно підібрані декоративні елементи інтер'єру завжди дуже тонко, вишукано і стильно підкреслюють унікальну атмосферу інтер'єру та характеру людини. Дизайнерські композиції і колажі з різних матеріалів - улюблена тема декораторів при оформленні сучасного інтер'єру.

Колаж (фр. collage - приклеювання, наліпка) виник в далекі часи, коли між листами книг закладали квіти, а потім засушеними приклеювали їх на листи своїм коханим. Колаж - це технічний прийом в образотворчому мистецтві, коли на будь-яку основу приклеюють снайрізноманітніші за кольором, формою і фактурою предмети з різних матеріалів. Колаж - це техніка створення картини або графічного твору шляхом застосування різних наліпок з плоских (фотографії, квитки, тканини, вирізки з газет і кольорового паперу і т.д.) або об'ємних (дріт, дерево, мотузки, метал) матеріалів. Сучасний колаж передбачає велику кількість різноманітних технік, використовує різні матеріали (від висушеного листя і трав до предметів домашнього вжитку). При цьому, як і будь-який вид мистецтва, колаж досить стрімко розвивається і знаходить все нові способи і методи втілення. У колажі, як і в усьому сучасному мистецтві, головна увага приділяється малюнку і фактурі матеріалу. Зіставлення не пов'язаних, на перший погляд, один з одним матеріалів, образів і форм особливо добре підходить для передачі різноманіття, напруженості і алогічності сучасного життя.

Колажі добре вписуються в інтер'єри сучасних квартир, офісів і т.д., створюючи певне конструктивну і кольорову пляму, вони також несуть в собі великий позитивний заряд, оскільки зроблені руками людини і майже завжди в єдиному екземплярі. З придбанням колажу з'являється можливість мати у себе вдома частинку природи, чудово інтерпретовану автором. Створення флористичного колажу - мистецтво досить вільне та імпровізаційне.

На відміну від аплікації колаж допускає можливість застосування об'ємних елементів у композиції, причому як цілих об'єктів, так і їх фрагментів (посуду, спортивного інвентарю, годинників, монет, пластинок, взуття, рукавичок, віял, капелюхів та ін.). Причому художник може комбінувати різноманітні художні техніки, поєднувати аплікацію і колаж, вводити колаж в барвистий шар живописного полотна та ін. І все це робиться для того, щоб створити неповторний художній образ, знайти найбільш відповідні кошти для втілення задуму художника.

Колаж широко застосовувався художниками XX в., У тому числі такими видатними майстрами, як Ж. Брак, П. Пікассо та А. Матісс. І в даний час техніка колажу залишається цікавою і самої фантазійної для декораторів.

Флористичний колаж - прекрасний варіант оформлення інтер'єру, який не вимагає ні ваз, ні безцінною житлової площі для свого розміщення. Ці плоскі роботи складають реальну конкуренцію картинам, гобеленам тощо, завдяки новизні технік та використання матеріалів. Для композиції можна використовувати всього один мальовничий листочок або безліч різних за формою і кольором рослин. Тут немає строгих правил і категоричних законів, проте тут завжди є політ фантазії і обов'язково - позитивний результат творчості.

Розділ I. Теоретична частина

  1. 1. Iсторія колажу

Колаж має довгу і видатну історію. Незалежно від того, що декоратор сучасного інтер'єру може зробити в колажі, можливості вже готові в самому матеріалі, але звичайно це не відображає ще всю індивідуальність.

Історія починається з винаходу паперу в Китаї, приблизно 200 до н.е., але самі ранні приклади паперового колажу є роботою каліграфів японців дванадцятого століття, які підготували поверхні до їх поем, склеюючи частки паперу та тканини, щоб створити фон для мазків. Створення композицій із засушених квітів як вид традиційного мистецтва існує багато сотень років в Японії. Воно отримало назву «осібана» (ошибана) - «пресовані квіти» [4].

У Китаї та суміжних йому країнах, Таїланді, Кореї та інших, заняття пресованими квітами (додаток1) здавна було окремим, дуже шанованим ремеслом.

Засушені плоскі квіти, трави, листя зустрічаються вже в культурах давньої Юдеї та Єгипту, в V-III століттях до нашої ери. Пресовані рослини у вигляді гербарію відомі в Європі з часів середньовіччя. Добре збереглися зразки гербарію XVI століття можна і сьогодні побачити в музеях [10].

У доісторичних і примітивних суспільствах в багатьох частинах світу використовувалися насіння, раковина, солома, пір'я і крила метеликів як матеріал колажу. Шамани і священики в деяких суспільствах наклеювали ці та інші матеріали в масках, які у священних ритуалах. Всі ці матеріали з'являються іноді в колажах художників сьогодні.

Пізніше, в XV-XVI століттях на Близькому Сході використовували папір під мармур як частину мистецтва плетіння, а також стала популярна техніка клеєних заплутаних проектів. Сьогоднішні художники колажу винаходять захоплюючі різновиди цих древніх методів колажу.

Ремісники Ренесансу XV-XVI століть в західноєвропейських країнах приклеювали папір і тканину, щоб прикрасити фони гербів. Паперові силуети з'явилися в Нідерландах у XVII столітті [1].

Художники в середньовічні часи, що починаються в XIII сторіччі, часто поєднували в релігійних зображеннях різні матеріали: з дорогоцінними каменями, витонченими волокнами, реліквіями і дорогоцінними металами. Пізніше, в XVII-XVIII століттях, черниці робили закладки з пофарбованого різнобарвного паперу, які вони несли в їх молитовниках. Часто, використовувані матеріали були відібрані для їх символіки, ця практика продовжується в сучасному колажі.

У XIX столітті в вікторіанської Англії засушені квіти та рослини (пресовані) увійшли в моду. У вітальнях висіли художні гербарії в овальних рамках.

У колажі XIX століття, розвиненого як популярне мистецтво, більше хобі ніж художня форма. Люди приклеювали фотографії сімейства і вішали їх на стінах, склеєні поштові марки в альбоми, і екрани і абажури з журнальними ілюстраціями і художніми репродукціями. У антикварних лавках сьогодні можна знайти альбоми XIX ст. для вирізок, альбоми з фотографіями, силуети і абажури, зроблені з різних матеріалів: паперу, тканини, людського чи тваринного волосся, і різноманітних пам'ятних речей. Більшість цих матеріалів були сувенірами і сімейними реліквіями, а не художніми об'єктами.

З Англії мода прийшла в Європу. Салони Німеччини, Франції наповнилися декоративними картинами із засушених рослин.

У 20-ті роки ХХ століття техніка колажу стала дуже популярною і досягла свого розквіту. Багато художників (починаючи з Пікассо) використовували газетні листи, етикетки та ін. для більшої виразності і достовірності. З Європи ця мода прийшла і в Україну та Росію. Цікавим прикладом художнього оформлення гербарію служать квіти, зібрані і засушені С.А. Толстим влітку 1892 року, фотографії, яких опубліковані недавно видавництвом «Ясна Поляна». Цікавість до флористики, як називалися тоді роботи з пресованих квітів, знову прийшла до Європи в післявоєнні роки. Все більше робіт з пресованих квітів стало з'являтися на виставках. У 60-х роках з'явилися харківська, мінська, московська і ленінградська школи. В останні роки колажі з пресованих квітів стають все більш популярними.

Природні матеріали завжди були потужним акумулятором природної енергії і тому для нас вони особливо привабливі. Художнє використання природних матеріалів з їх натуральними фарбами та фактурами передбачає нові естетичні форми сприйняття творів мистецтва. Для людини важливо навчитися бачити вищий естетичний зміст у природі. Культурологи сьогодні говорять про те, що сучасна людина має мозаїчну свідомість. Така людина породжує мистецтво, відповідне природі його свідомості, і в ній все більша роль відведена колажу [12].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]