Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевчук Ю. В..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
36 Mб
Скачать
  1. 5. Техніки створення колажу. Основнi правила створення флористичного колажу

Створення флористичних колажів поєднує в собі елементи як живопису, так і флористики, що дозволяє художнику використовувати велике розмаїття матеріалів, поєднаних між собою: це і фарби, і різні види паперу і тканин, пластичні твердіють маси, шкіра, скло, черепашки, пісок, метал, дроти і, звичайно, всілякі флористичні матеріали[1].

Техніка флористичного колажу заснована на класичних уявленнях про композиції і колористиці, що лежать в основі художньої освіти. Але, з іншого боку, вміння малювати для флориста не обов'язково. Застосування створених природою рослинних форм, з їх неповторними фактурами, дозволяє флористові домагатися такого художнього ефекту, який далеко не завжди реалізується в роботах художників, що працюють фарбами.

Флористичний колаж поєднує в собі риси класичної аранжування з естетикою ікебани. Використання новітніх технологій обробки рослинного матеріалу дало можливість застосовувати в флористичних роботах матеріал, раніше за своїми технічними параметрами непридатний, і забезпечити йому довге і яскраве життя в колажі.

Добре виконаний колаж - це альянс світла, фарб, форм і думки, тоді в ньому обов'язково буде жити частинка душі художника, який створив цю картину. І якщо глядач не залишиться байдужим, дивлячись на роботу, або згадає щось хороше зі свого життя, можна бути впевненим, що у дизайнеру дійсно все вдалось.

Для флористичних колажів характерно велике розмаїття стилів і технік виконання. Робота може бути зовсім абстрактною, а може виконуватися і в суворій лінійно-графічному стилі. Це може бути романтичний пейзажний стиль, а може простий, але світлий і ясний вегетативний стиль. Можна сказати, що лише фантазія автора обмежує різноманіття ключів, в яких може бути вирішене флористичний колаж [5].

Основою колажу найчастіше служить репродукція абстрактного або жанрового характеру, або тонована фактурна поверхня. Найбільш відомі з застосовуваних технік:

  • об'ємний колаж - свеггі;

  • розрізаний папір, декалькоманії;

  • бесфоновий колаж, транспарент;

  • спрейная техніка;

  • техніка наждачного паперу;

  • террабілдінг або терра

Остання з названих технік, - «терра» - особлива та найбiльш пошекрена серед сучасних флористiв. В якості основи для колажу тут використовується пластична твердіють маса, наприклад, будівельна шпаклівка або гіпс з добавками барвників і різних наповнювачів (черепашки, гілочки, дріт і т. п.) Художник створює з цієї маси неповторну об'ємну поверхню зі складною фактурою, яка додатково підкреслюється вибіркової забарвленням поверхні.

Часто по ще сирий поверхні роблять різні відбитки, використовуючи для цього листя і гілки цікавої форми, а так само інші матеріали. У процесі сушіння в основу включають додаткові елементи - гілки, дріт і т.д. Після висихання і твердіння поверхні на неї приклеюють декоративні елементи - висушені (або оброблені в гліцерині) листя, квіти, гілки, плоди та насіння рослин, а також будь-які інші матеріали, що відповідають художньому задуму (це може бути мереживо, штучні перли, черепашки і т . д.) Щоб уникнути позбавленого смаку нагромадження одних деталей на інші, одним з головних вимог до колажу в техніці терра є лаконічність [12].

Основнi правила створення флористичного колажу:

  1. Подумати тему роботи. Тема - це те, що бажає висловити дизайнер в композицiї.

  2. Подiбрати найбільш відповідний до iнтер҆єру стиль для колажу.

  3. Зробити ескіз: це може бути і просто начерк в масштабі, і розробка у форматі майбутнього колажу. Ескіз наочно покаже, де будуть знаходитися всі елементи композиції.

  4. Визначитися з фоном для колажу і підготувати відповідні матеріали для нього.

  5. Подібрати необхідний флористичний і декоративний матеріал.

  6. Подібрати інструменти необхіднi для створення колажу.

  7. Наклеїти матеріал на готову композицiю.

  8. Оформити готовий колаж рамкою або паспарту [12].

    

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]