Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
304.13 Кб
Скачать

56 Правовий статус Нац. Банку України.

Верхній рівень банківської системи України представлений єдиним органом — Національним банком України. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 р. (да­лі — Закон про НБУ) Національний банк України є центральним бан­ком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції повноваження і функції якого визначаються Конституцією України[1], цим Законом та іншими закона­ми України.

Стаття 2. Правова основа діяльності Національного банку України

Національний банк України (далі - Національний банк) є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, цим Законом та іншими законами України.

Місцезнаходження Ради Національного банку України (далі - Рада Національного банку), Правління Національного банку України (далі - Правління Національного банку) та центрального апарату Національного банку - місто Київ.

{ Частина друга статті 2 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2478-VI ( 2478-17 ) від 09.07.2010 }

Визначальним елементом правового статусу Національного бан­ку України є положення, закріплене у ст. 2 Закону про НБУ: Націо­нальний банк України є особливим центральним органом державно­го управління. Використання законодавцем терміна «особливий центральний орган державного управління» при характеристиці На­ціонального банку України є універсальним підходом з огляду на дві підстави.

55 Поняття і функції банківської системи України

Банківська система — це не довільне явище, а складова частина кредитно-грошової системи, елемент економічного базису суспільства, яка розвивається за законами ринкової економіки. Ця система — внутрішньо організована, взаємо­пов'язана, має загальну мету та завдання.

Банківська система є законодавче визначеною, чітко структурованою сукупністю фінансових інститутів, які займа­ються банківською діяльністю. Специфіка банківської системи виявляється р її функціях, а саме:

а) створення грошей і регулювання грошової маси;

6) трансформаційна функція; в) стабілізаційна функція.

Важливою функцією банківської системи є функція ство­рення грошей і регулювання грошової маси, яка полягає в тому, що банки оперативно змінюють масу грошей в обігу, збільшу­ючи або зменшуючи її відповідно до зміни попиту на гроші. У виконанні цієї функції беруть участь усі ланки банківської сис­теми (НБУ і комерційні банки) і вона стосується всіх напрямів банківської діяльності.

Для банківської системи характерна трансформаційна функція, яка полягає в тому, що банки, мобілізуючи вільні кошти одних суб'єктів господарювання і передаючи їх різними способами іншим суб'єктам, мають можливість змінювати (трансформувати) величину й строки грошових капіталів, їх розміри та фінансові ризики.

Крім зазначених функцій, банківська система також вико­нує стабілізаційну функцію, тобто забезпечення сталості банківської діяльності та грошового ринку. Оскільки для банківської діяльності характерна висока ризикованість, і банки працюють в умовах постійної і підвищеної загрози

54. Правове регулювання та управління внутрішнім держ. боргом.

Державний борг — це сума заборгованості держави перед креди-торами.

Основні причини створення і збільшення державного боргу – хронічний дефіцит державного бюджету;

Основними формами державного боргу є: капітальний, поточний, внутрішній, зовнішній, номінальний, реальний борг (рис. 5.6).

 

Капітальний борг - загальна сума заборгованості і процентних виплат, які мають бути сплачені за зобов’язаннями держави на визначені періоди

Поточний борг - сума заборгованості і процентних виплат, які мають бути сплачені в поточному році

Внутрішній борг - заборгованість юридичним і фізичним осо-бам своєї країни (резидентам)

Зовнішній борг - заборгованість кредиторам держави за межа-ми країни

Номінальний борг - визначається як величина заборгованості виражена в грошовій формі в розрахунку на поточний період

Реальний борг - залежить від темпів інфляції і грошової політики центрального банку