Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
42.22 Кб
Скачать

Стадії та динаміка розвитку конфлікту

Динаміка розвитку конфлікту – раптова або поступова зміна відносин між учасниками яка залежить від особливості їх взаємен, від їх індивідуальних особливостей і від різнозначущості для них даної проблеми.

Етапи протікання конфлікту: 1. Латентна стадія (можливіст ьконфлікту) 2. Інцедент 3. Ескалація (наростання напруги ) 4. Кульмінація 5. Розвиток конфлікту 6. Постконфлікт

Відчуття, їх властивості та види

Відчуття – пізнавальний психічний процес відображення в мозку окремих властивостей, предметів і явищ при їх безпосередній дії на органи чуття . Це найпростіша пізнавальна діяльність , через яку і тварина і людина отримує відомості про зовнішнє середовище і стани організму,Відчуття світла, кольору, смаку, шуму, вібрації, дотику, болю, тепла, холоду, розташуванні в просторі. Процес відчуттів починається з стимулів, що надходять з зовнішнього світу. Стимули діють на 1 з сенсорних рецепторів. Щоб викликати відчуття подразник має бути сильним. Мінімальна сила подразнення здатна викликати ледь помітні відчуття назив. апсолютним порогом чутливості. Що нижчий поріг, то вища чутливість. При тривалій дії подразника на органи чуття ми звикаємо і навіть можемо не получати його. Це відбувається завдяки адаптації . Різноманітні відчуття взаємодіють між собою . Вплив одного відчуття позначаютьсяя на іншому , виявляється їх контраст. При ушкодженні аналізаторів відбувається компенсація відчуттів . У сліпих розвинені моторні рухи, відчуття , мовлення , слух, емоції. Залежно від якості подразників , що діють на аналізатори відчуття поділяються на екстрероцетивні ( МАША ПЕРЕВІР ЦЕ СЛОВО): зорові, смакові, тактивні, інтероцептивні

Взаємодія як організація діяльності

Соціальна взаємодія як організація діяльності між людьми складається з таких елементів: діюча особистість, потреба в активізації поведінки, ціль діяльності, метод діяльності, інша діюча особа, на яку спрямована дія, результат діяльності.. Крім того, елементом організації діяльності є також зовнішнє оточення діючої особи або ситуація. Як відомо, будь-який діючий індивід не знаходиться в ізоляції. Його оточує матеріальний, речовий світ, соціальне середовище (групова взаємодія), культурне середовище (норми і цінності суспільства). Сукупність речових, соціальних і культурних умов становить ситуацію, яка виражається в умовах дії і засобах дії. Жоден індивід не здійснює діяльності без врахування ситуації. Ситуація входить у систему соціальної взаємодії через орієнтацію індивідів. Розрізняють оціночну і мотиваційну орієнтацію індивіда на ситуацію.

Це означає, що кожен діючий індивід повинен оцінити своє оточення (інших діючих індивідів, умови і засоби навколишнього середовища) і за допомогою мотивації внести корективи в ціль і методи здійснення соціальної взаємодії.