Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
42.22 Кб
Скачать

Здібності людини

Здібності — індивідуально стійкі психічні властивості людини, що визначають її успіхи в різних видах діяльності. Здібності — це потенційні можливості, що виявляються в діяльності, яка не може існувати без них.

Кожна здібність становить складну синтетичну якість людини, в якій поєднуються окремі психічні властивості: чутливість, спостережливість, особливості пам'яті, уяви, мислення і т.д.

Виділяють:

  • загальні здібності, які включають, ті якими визначаються успіхи людини в видах основної діяльності;

  • спеціальні здібності, які сприяють успіхам людини в специфічних видах діяльності.

Важливим фактором розвитку здібностей є стійкі спеціальні інтереси до вивчення змісту якоїсь галузі людської діяльності.

Найчастіше виділяють такі види здібностей: навчальні та творчі; розумові та спеціальні; математичні; конструкторсько-технічні , музичні; літературні; художньо-зображувальні; фізичні; унікальні (парапсихологічні, у швидкій лічбі, запам'ятовуванні тощо).

Інтерактивна сторона спілкування

Спілкування не тільки обмін інформацією, знаками, а й організатор спільних дій . Воно завжди припускає досягнення певного результату. Таким результатом є зміна поведінки і діяльність інших людей. Інтерактивна сторона спілкування-це та сторона, яка фіксує не лише обмін інформацією, а й організування сумісних дій , які допомагають організувати деяку загальну діяльність. Взаємодія – система зв’язків між індивідами і соціальними групами . Людина для задоволення своїх потреб повинна вступити в взаємодію з іншими людьми , входити до соціальної групи брати участь в сумісній діяльності. В усіх сферах життя людина зв’язана з іншими безпосередньо чи опосередковано, пасивно чи активно,постійно чи ситуативно.

Поняття про конфлікт та причини їх виникнення

Конфлікт- зіткнення протилежностпрямованих цілей, поглядів, думок, інтересів , возицій, опонентів чи суб’єктів взаємодії. Передумовою конфлікту є конфліктна ситуація, що включає протилежні позиції сторін з якогось приводу або спірні цілі і засоби їх досягнення за даних обставин чи неспівпадіння інтересів, бажань.Для розпочаття конфлікту має відбутись інцидент-1 з сторін починає діяти зачіпаючи інтереси іншої.Якщо протилежно сторона відповідає тим ж , то конфлікт з потенційного переходить в актуальний.

Причини конфлікту.

Мало любові і поваги з боку оточуючих, низький статус і авторитет, неузгодженість цілей у групі, нечіткий розподіл прав і обов’язків, стиль керівництва, умови праці, психологічна несумісність.

Здебільшого основна причина конфліктів – різні цілісні установки членів групи .

Структура основних форм прояву психіки особистості та їх взаємодії. Пізнавальні процеси

Структура основних форм прояву психіки особистості : 1.Процеси (вольові-воля; емоційні-почуття,емоції; пізнавальні-відчуття, сприймання,увага, мислення,пам'ять,уява,мова,мовлення) 2.Стани (стрес,настрій,афект, страх, агресія, сором, радість…) 3. Властивості (темперамент, характер, здібності)

Пізнавальний процес- процес, за допомогою якого людина пізнає світ. Пізнавальна діяльність – процес відображення у мозку предметів і явищ дійсності. Пізнання відбувається на чуттєвому і абстрактному рівні. При чуттєвому предмету і явища об’єктивного світу безпосередньо діють на органи чуття людини. При абстрактному –відбувається за участів процесів мислення і уяви.