Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сологуб.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.03 Кб
Скачать

36. Туристичний район: Каліфорнія сша.

Каліфо́рнія - охоплює південну половину західного узбережжя США. Найбільший американський штат за населенням і третій за площею. Сонячний клімат штату надав йому репутацію курортного. Головні галузі економіки включають сільське господарство, розважальну індустрію, легку промисловість і туризм. У Каліфорнії також розташовані кілька важливих економічних областей: Голлівуд (розвага), каліфорнійська Центральна долина (сільське господарство), Кремнієва долина (комп'ютери і високі технології), і Винна країна (вино).

Каліфорнія розташована на узбережжі Тихого океану. Вона межує з штатом Орегон на півночі, штатами Невада і Аризона на сході, і мексиканським штатом Нижня Каліфорнія на півдні.

На півдні Каліфорнії знаходиться пустеля Мохаве. На північному заході Мохаве лежить Долина Смерті — найнижча (86 метрів нижче рівня моря) і жаркіша точка Північної Америки.

На сході знаходяться гори Сьєрра-Невада. Тут же знаходиться Національні парки Йосеміті, Секвоя, Королівський каньйон, та глибоке прісне озеро Тахо.

Територією всієї Каліфорнії проходить розлом Сан-Андреас, через це тут часті землетруси. Також на території Каліфорнії знаходиться декілька вулканів. Деякі з них діючі, такі як пік Лассен.

Клімат Каліфорнії надзвичайно різноманітний. На більшій частині території штату він середземноморський, з вологою зимою і сухим літом. Вплив океану знижує різницю температур, приводить до прохолодного літа і теплої зими.

Каліфорнія управляється як республіка. Має три гілки влади — виконавчу, законодавчу і судову.

37. Туристичний район: Аляска сша.

Аля́ска — найбільший штат США на північно-західній околиці Північної Америки, який включає півострів Аляска: усю північно-західну частину материка, Алеутські острови і архіпелаг Олександра. Штат межує з канадською територією Юкон і провінцією Британська Колумбія на сході, Росією на невеликому проміжку Берингової протоки на заході. Омивається затокою Аляска і Тихим океаном на півдні, Беринговим морем, Беринговою протокою і Чукотським морем на заході, і морем Бофорта і Північним Льодовитим океаном на півночі. Складається з материкової частини і великого числа островів: архіпелаг Александра, Алеутські острови, острови Прібилова, острів Кад'як, острів Святого Лаврентія. Омивається Північним Льодовитим і Тихим океанами. На Тихоокеанському узбережжі — хребет Аляски; внутрішня частина — плато заввишки від 1200 м на сході до 600 м на заході; переходить в низовину. На півночі — хребет Брукс, за яким розташована Арктична низовина.

Гора Мак-Кінлі — найвища в Північній Америці. Є діючі вулкани. У горах льодовики (Мейлспін). Північну частину штату вкриває тундра. Південніше розташовані ліси. До складу штату входить острів Малий Діомід.

На півночі видобуток нафти-сирцю, природного газу, вугілля, міді, заліза, золота, цинку; рибальство; вирощування північних оленів; лісозаготівля і мисливство; авіатранспорт; військові авіабази. Чималий дохід приносить туризм, який з кожним роком тут стрімко розвивається. Туристів Аляска приваблює суворими пейзажами і національними парками.