Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
публічний виступ 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника

Інститут туризму

Публічний виступ

на тему:

«Велосипедний туризм».

Виконав:

студент групи Т-23

Федунів Д. В.

Перевірила:

Барчук М. В.

м. Івано-Франківськ

2012р.

Зміст

Вступ

1. Поняття і сутність велосипедного туризму.

2. Особливості велосипедного туризму.

3. Особливості організації велотурів.

Висновок.

Список використаної літератури.

Вступ

В останні роки велосипедний туризм стає все більш популярним видом відпочинку. Зростання його популярності пов'язаний з модою на здоровий спосіб життя в цілому, оскільки велоспорт є одним з найбільш екологічних і корисних для здоров'я видів туризму. Він приваблює не тільки відчуттям швидкості, свободи, а й цікавими екскурсіями, а також можливістю повноцінного відпочинку на природі.

Характеризуючи ступінь наукової розробленості проблематики велосипедного туризму, слід врахувати, що дана тема вже аналізувалася у різних авторів у різних виданнях: підручниках, монографіях, періодичних виданнях та в інтернеті. Тим не менш, при вивченні літератури та джерел відзначається недостатня кількість повних і явних досліджень з даної тематики.

1.Поняття і сутність велосипедного туризму.

Велосипедний туризм - це популярний вид активного відпочинку, що має безліч різновидів: від невеликих прогулянок і екскурсій до складних велосипедних подорожей.

Велосипедний туризм - це подорожі на велосипеді, один з видів спортивного туризму - масового і популярного спорту.

Маршрути велосипедного туризму прокладаються в різній місцевості: по путівцях, по рівнинах і через гірські перевали. Для велосипедного туризму розроблені спеціальні конструкції

З велосипедного туризму проводиться змагання різного рангу, присвоюються спортивні розряди і звання. Загалом, все так само, як і в інших видах спорту. І в той же час велосипедний туризм в чому незвичайний вид спорту. Це не тільки швидкість і фізичні навантаження, але і спілкування з друзями, вечори біля багаття, захоплюючі види природи і багато, багато іншого. Не кажучи вже про те, що велосипедний туризм, мабуть, був одним з перших екстремальних видів спорту.

Велосипедний туризм обов'язково повинен відповідати правилам, в залежності від категорії складності визначають протяжність і тривалість маршруту, набору перешкод, складу групи і т.д. Що в свою чергу змушує проходити маршрут у швидкому темпі, проявляти високі морально-вольові якості і застосовувати навички подолання, перешкод, що визначають категорію складності маршруту.

Велосипедний туризм дозволяє долати за похід дуже великі відстані. Тільки в автомототурізме відстані більше, але в цьому випадку ви обмежені у виборі дороги можливостями транспортного засобу, позбавлені контакту з природою. Велосипед ж дозволяє насолоджуватися швидкою зміною вражень і подивитися величезний район не заважаючи при цьому відчувати кожен метр дороги, кожне подих вітру.

Отже, велосипедного туризму характерні швидкі динамічні походи з різноманітними перешкодами, часта зміна вражень і великі покриваються відстані. Велосипедні походи можуть проходити практично в будь-якому районі і в будь-який час року. Велосипедний похід дозволяє досягти тих місць, які недосяжні іншим чином у силу своєї віддаленості. Недарма велосипедним туризмом, як правило, займаються люди з холеричним характером. Велосипедний похід повинен бути веселим і активним.