Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ДЕК 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

13.Аналіз рентабельності підприємства.

Рентабельність х-є ступінь ефективності викор-ня фін ресурсів п-ва. Всі показники рентабельності можна згрупувати таким чином: І. коеф рентабельності фін-госп д-сті п-ва: 1.заг рентабельність реал-ї =ФРЗДдо опод/РП*100%. 2.чиста рентабельність реал-ї= ЧП/РП*100%. 3.операційна рентабельність реал-ї= ФРОД/РП*100%. 4.рентабельність виробничих витрат= ЧП/Св*100%. 5.рентабельність загальних витрат= ЧП/Витрати*100, Витрати= С/в+Амін+На збут+Ін опер витр+Фін витр. 6.рентабельність поточної д-сті= ЧП/(середньорічні: А- LT)*100%. 7.рентабельність основної д-сті= ФРОД/Св*100%. 8.рентабельність вироб потенціалу п-ва= ЧП/(середньорічні: ОЗ+МатОА)*100%. ІІ. Коеф рентабельності активів і капіталу: 1.рентабельність активів (капіталу)= ЧП/середньорічні А(К) *100%. 2.рентабельність ВК= ЧП/середньоріч ВК*100%. 3.рентабельність ОА= ЧП/середньоріч ОА*100%.

Завдання аналізу рентабельності: 1.оцінка виконання визначених параметрів; 2.вивчення динаміки показників; 3.вивчення факторів зміни рентабельності; 4.пошук резервів зростання рентабельності; 5.розробка заходів для викор-ня виявлених резервів. Зміна рентабельності окремих видів прод-ї відбувається під впливом таких факторів: ціна, якість, показники інфляції, с/в виробів, попит ринку. У багатонуменклатурному в-ві в процесі аналізу рентабельності застосовують спосіб групування. Спочатку всю прод-ю поділяють на рентабельну та нерентабельну. В групі нерентабельної прод-ї визначають: 1.к-сть нерентабельних видів прод-ї; 2.їх питому вагу у загальній к-сті виробів; 3.визначають чи є серед них такі, що входять до складу профільних видів прод-ї, а також нові перспективні вироби. Основне завдання в процесі аналізу вживання заходів для зняття з в-ва нерентабельних видів прод-ї. В групі рентабельної прод-ї: 1.окремо виділяють вироби з низькою, нормальною та високою рентабельністю; 2.дають оцінку питомої ваги кожної групи в загальному обсязі реал-ї; 3.здійснюють групування виробів за ступенем та напрямом зміни рентабельності порівняно з попереднім періодом. При цьому визначають к-сть виробів, щодо яких рентабельність знизилась, суттєво не змінилась чи зросла.

Для здійснення факторного аналізу рентабельності інвестованих ресурсів застосовують 2х або 3х факторну модель: 1.Рк= ЧП/Кап= (ЧП/РП)*(РП/К), де ЧП/РП – чиста рентабельність реал-ї, РП/К – оборотність капіталу. 2.Рвк= (ЧП/РП)*(РП/ВК)*(ВК/К), де ВК/К – коеф фін незалежності.

14.Методика аналізу грошових потоків підприємства.

Грошовий потік – це надходження та вибуття коштів та їх еквівалентів. Мета аналізу грошовий потоків полягає у виявлені причин дефіциту або надлишку коштів і у розробці заходів для збільшення грошового потоку. Існує 2 методи складання звіту про рух грошових коштів від операційної д-сті: 1.прямий враховує надходження і викор-ня грош коштів в ході здійснення опер, інвест та фін д-сті для цього всі позиції Ф1 і Ф2 корегуються відповідно до їх впливу на грош кошти (переваги: - дає змогу здійснювати контроль за надходженням та вибуттям коштів і порівнювати із запланованими надходженнями і вибуттям, - дозволяє оперативно реагувати на дефіцит готівки, - дає змогу оцінити ліквідність п-ва. Недолік – не розкриває взаємозв’язку між прибутком та грошовим потоком п-ва); 2. непрямий (в У-ні) полягає в коригуванні суми прибутку п-ва від звич д-сті за звітний період до величини чистої зміни коштів. При цьому враховуються зміни в складі вироб запасів, ДЗ, КЗ.

Методика аналізу грошових потоків п-ва: 1.розгляд динаміки і обсягів формування позитивного грош потоку в розрізі різних джерел; 2. розгляд динаміки і обсягів формування негативного грош потоку; 3.аналіз збалансованості позитивного і негативного потоків; 4.дослідження синхронності формування позитивного і негативного потоків; 5.визначення ефективного грош потоку п-ва.

С-ма показників для оцінки грош коштів п-ва: 1.коеф оборотності (1.оборотність коштів в днях: Од=середОК/РП*Д, чим менше тим краще. 2.коеф оборотності в разах: Коб= ВР/середОК= Д/Од, добре коли зростає. 3.коеф завантаження коштів в обороті: Кзав=середОК/РП= 1/Коб.); 2.мінімальна сума грошей, що необхідна п-ву для забез-ня д-сті: Мг=Річні опер витрати/Кобор грошей; 3.коеф ліквідності грош потоку: Кл=ПозитГрошПотік/НегатГрошПот; 4.ефективний грош потік: Ег=ЧистийГрошПот/НегГрошПот; 5.коеф реінвестування чистого грош потоку: Кр=ЧГПреінв у вир д-сть/заг ∑ЧГП; 6.коеф обслуговування боргу: Кобсл=ПозикКап/ГПвід опер д-сті.