Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори готові з Василаша.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

1. Поняття та кримінально - правове значення призначення покарання

Призначення покарання є кульмінацією судового розгляду справи у разі визнання особи винною і рішення суду про необхідність застосування цього заходу державного примусу. Призначення покарання полягає у визначенні судом у вироку конкретної міри кримінального покарання особі, яка визнана винною у вчиненні злочину.

Призначення покарання – це вибір судом відповідно до КК у обвинувальному вироку конкретного виду покарання і визначення його розміру щодо особи, яка вчинила злочин.(в лекції)

(про значення точно не знаю, ніде не можу знайти, видумала шось сама)

1. для призначення особі законного, обґрунтованого і справедливого покарання

2. здійснюється для виправлення особи та попередження вчинення нею нових злочинів

3. запобігання, попередження вчинення злочинів іншими особами

Тільки справедливе покарання може досягти своїх цілей, забезпечитиефективне виправлення, приватну і спільну превенції. Покарання повинно пройтичерез свідомість засудженого, повинно сприйматися як кара за скоєне.

Призначення покарання — завершальний етап розгляду кримінальної справи, протягом якого суд згідно зі ст. 324 КПК вирішує питання: а) чи підлягає підсудний покаранню за вчинений ним злочин; б) чи є обставини, що пом'якшують або обтяжують покарання підсудного, і які саме; в) яка са­ме міра покарання має бути призначена підсудному і чи повинен він її відбувати. При вирішенні зазначених питань суд керується закріпленими в КК нормами про систему і види, підстави і порядок призначення покаран­ня, і, передусім, приписами ст. 65 КК.

Суд призначає покарання:

1) у межах, установлених у санкції статті Особливої частини цього Ко­дексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин;

2) відповідно до положень Загальної частини цього Кодексу;

3) враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання.

2. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, не­обхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

2. Загальні та спеціальні норми про призначення покарання

З інтернету: до загальних норм слід віднести положення, які передбачені в частинах 2 та 3 ст. 4 КК, статтях 50-67, 73 КК, адже вони закріплюють дефінітивні або відправні нормативні положення, тому що містять загальне визначення поняття покарання, його цілей і видів, або передбачають загальні, вихідні правила його призначення. Ці нормативні приписи є базисом для застосування інших, спеціальних норм про призначення покарання. При цьому серед них можна виділити норми, що: а) розкривають сутність та закріплюють порядок призначення окремих видів покарання, б) встановлюють конститутивні, загальні правила індивідуалізації покарання. Спеціальними нормами є положення ст. 5, ст. 9, ч. 2 ст. 20, ч. 3 ст. 43, ч. 4 ст. 49, ст. 68-72, ст. 77, ч. 3 ст. 78, ч. 6 ст.79, ч. 4 ст. 81, ч. 6 ст. 82, ч. 6 ст. 83, статей 98-103, ч. 5 ст. 107 КК. Вони мають обмежений спектр дії, встановлюють інші, більш «вузькі» правила індивідуалізації покарання та застосовуються лише в спеціальних випадках, тому що містять або вилучення із загальних правил призначення покарання, або доповнюють останні, щодо особливих ситуацій. Серед них можна виділити норми, які передбачають: а) правила застосування видів покарання до неповнолітніх (статті 98-102 КК) і б) особливі, нетипові правила індивідуалізації покарання (частинах 2 і 3 ст. 5, ст. 9, ч. 2 ст. 20, ч. 3 ст. 43, ч. 4 ст. 49, ст. 68-72, ст. 77, ст. 103, ч. 3 ст. 78, ч. 6 ст. 79, ч. 4 ст. 81, ч. 6 ст. 82, ч. 6 ст. 83, ч. 5 ст. 107 КК).

ВАСИЛАШ в лекції: ст. 53-64 КК – загальні норми; ст. 68, 69 – спеціальні норми.Необхідність їх застосування при призначенні покарання неповнолітньому зазначається у ст. 103 КК.Ст. 103 КК містить вимогу, відповідно до якої при призначенні покарання неповнолітньому треба, крім загальних засад, враховувати умови його життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості особи неповнолітнього.Додаткові вимоги встановлено також щодо призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті. Певні додаткові правила закон передбачає і при призначенні покарання особі, яка вчинила злочин під час виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації (ст. 43 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]