Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ДЕК 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

1.Суть, види та основні завдання фінансового аналізу.

Слово "аналіз" в перекл з грец озн розчленування та вивчення будь-чого шляхом розкладання цілого на складові елементи і вивчення взаємозв’язку між ними. В традиційному розумінні фін аналіз є методом оцінки і прогнозування фін стану п-ва та результатів його д-сті на основі ф/з. Предметом фін аналізу є дослідження фін ресурсів та їх потоків на п-ві на основі викор-ня і-ї фін х-ру. Складовими предмету виступають об’єкти дослідження. Ними можуть бути окремі показники (доходи, витрати, прибуток, грош потік і т. д.) або сторони д-сті п-ва (фін стійкість п-ва, ліквідність, платоспроможність, кредитоспроможність, ділова активність). Основними завданнями фін аналізу є: 1.об’єктивна оцінка фін стану п-ва та результатів його д-сті; 2.виявлення чинників та причин досягнення наявного стану чи одержання результатів; 3.виявлення і мобілізація резервів для підвищення ефективності д-сті п-ва; 4.підготовка до прийняття виважених управлінських рішень.

Види фін аналізу: 1.залежно від організаційних форм проведення: -зовн; - внутр. 2.залежно від обсягу дослідження: - повний; - тематичний. 3.залежно від об’єкта аналізу: - по п-ву в цілому; - по підрозділу п-ва; - по окремій фін о-ї. 4.залежно від періоду дослідження: - попередній; - поточний; - прогнозний.

Відмінності зовн і внутр фін аналізу

Ознака

зовн

внутр

інформ база аналізу

ф/з

б/о і ф/з

рівень регламентації правил

д-ва

п-во

користувачі

органи держ влади, п-во, партнери, банки, внестори

п-во

відкритість результатів аналуз

відкриті

комер таєниця

С-ма фін аналізу: 1.горизонтальний (порівняння кожної позиції звітності з попереднім періодом); 2.вертикальний (визначення структури показників); 3.порівняльний (порівняння з конкурентами); 4.аналіз фін коефіцієнтів (співвідношення між різними позиціями звітності); 5.інтегральний фін аналіз.

2.Аналіз фінансової стійкості підприємства.

Фін стійкість п-ва – це такий стан фін ресурсів, їх р-л і викор-ня, який забезпечує розвиток п-ва на основі зростання прибутку і капіталу, при збережені платоспроможності в умовах допустимого рівня ризику. Фін стійкість п-ва х-є: 1.ступінь забез-ня п-ва фін ресурсами; 2.ступінь їх рац викор-ня; 3.можливості своєчасного проведення розрахунків. Для аналізу фін стійкості важливе значення має оцінка динаміки основного і оборотного капіталу. Якщо на п-ві спостерігається тенденція до зниження фін стійкості, при зростані питомої ваги вкладень капіталу в ОЗ, то заходи для поповнення оборотного капіталу будуть включати: 1.спрямування частини ЧП для підвищення нормативу ВОК; 2.залучення ST банківських кредитів; 3.продаж об’єктів ОЗ для поповнення оборотного капіталу; 4.розрахунок з покупцями шляхом отримання авансових платежів. Якщо аналізом виявлене небажане зростання оборотного капіталу в складі фін ресурсів, то заходи для поповнення основного капіталу повинні включати: 1.спрямування частини прибутку на зміцнення матер-техн бази п-ва; 2.залучення LT кредитів банків; 3.перегляд нормативу ВОК у бік зниження; 4.скорочення складських запасів.

Крім встановлення оптимальних співвідношень між основним і оборотним капіталом п-ва важливо дбати про їх максимальну віддачу. Про не ефективне викор-ня основного капіталу свідчить: 1.наявність не встановленого протягом тривалого часу обладнання; 2.зниження коеф змінності роботи обладнання; 3.значні витрати на ремонт, модернізацію ОЗ при низьких показниках ефективності; 4.наявність на балансі залишків незавершених капітальних вкладень з простроченим терміном експлуатації. Про не рац викор-ня оборотного капіталу свідчить: 1.надлишкові запаси сировини, матеріалів; 2.зростання дебіторської заборгованості.

Основні показники оцінки фін стійкості п-ва: 1.коеф фін незалежності= ВК/ВБ >50%; 2.коеф концентрації ВК= 1/Кфін незал <0,5; 3.коеф маневрування ВК= ВОК/ВК >0,5; 4.коеф заг заборгованості= ЗК/ВБ; 5.коеф фін стійкості= ВК/ЗК >1; 6.коеф співвідношення ЗК і ВК= ЗК/ВК <1; 7.коеф структури LT вкладень= LTзоб/НА; 8.коеф структури ЗК= LTзоб/ЗК; 9.коеф частки ВОК в ОА= ВОК/ОА >0.5; 10.коеф фін лівериджу= LTзоб/ВК; 11.коеф реальної в-сті ОЗ= ОЗзалиш/ВБ.

Аналізуючи фін стійкість п-ва проводять таку її класифікацію: 1.абсолютна (Запаси< ВОК+ Кредити банку під товарно-матер цінності); 2.нормальна (Запаси= ВОК+ КБТМЦ); 3.Нестійка (Запаси= ВОК+ КБТМЦ+ Додаткові тимчасово вільні кошти); 4.Критична (Запаси> ВОК+ КБТМЦ+Дтч), в такому випадку п-ву вдається утримувати рівновагу за рахунок прострочених платежів з ОП, розрах з кредиторами, бюджетом.