Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ДЕК 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

64 Комерційна основа банківських операцій. Класифікація активних та пасивних операцій банку та їх характеристика.

Комерційна основа банківських операцій полягає в тому що в результаті одержання доходів і понесення витрат формується прибуток банку. Витрати – це зменшення активів чи збільшення зобов’язань які призводять до зменшення власного капіталу за винятком зменшення капіталу в наслідок його вилучення чи розподілу власника. Доходи – це збільшення активів або зменшення зобов’язань що призводить до збільшення ВК за винятком збільшення за рах. внесків акціонерів. . Доходи і витрати від операційної д-сті банку.. Доходи і витрати за результатами від інвестиційної д-сті . Доходи і витрати від фінансової д-сті.Активні б о – це операції з розміщення мобілізованих КБ ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби і товарно – матеріальні цінності.До активних операцій відносять:

. Грошові кошти: 1. Розмішення коштів у депозити в інших банках. 2. акумулювання коштів в касі. 3. Розміщення коштів на коррахунках в НБУ та інших банких.

. Державні ЦП на продаж: вкладання в корпоративні та державні ЦП на продаж.

.Інвестиційний портфель: 1. вкладання в корпоративні та державні ЦП на інвестиції. 2. вкладання в статутні фонди п-ств.

V. Кредитний портфель банку: 1. надання кредитів фіз. особам в нац валюті, юр. особам в нац. та іноз валюті. 2. надання міжбанківських кредитів в нац. та іноз. валюті.

V. Майно та нематеріальні активи: Пасивні операції – це операції, які пов’язані із залученням фін. ресурсів в банк в результаті чого відбувається збільшення коштів на пасивних та активно-пасивних рахунках. Пасивні операції поділяються на: . операції з формування власних ресурсів банку: формування статутного капіталу, резервного капіталу, страхових резервів, формування інших фондів спеціального призначення, формування і розподіл банківського прибутку.

. Операції з формування позичених ресурсів банку: емісія та розміщення боргових ЦП, отримання кредитів від інших КБ та НБУ.

. Операції з формування залучених коштів банку (депозитні операції): мобілізація коштів юр. та фіз. осіб на рахунках до запитання або на строкових рахунках, мобілізація коштів від інших юр. осіб (на міжбанківському ринку), мобілізація коштів інших банків на строкові депозитні рахунки.

65 Загальна характеристика банківських ресурсів. Власні і залучені фінансові ресурси банку.

Банківські ресурси -це сукупність грошових коштів, які є в розпорядженні банків для

- виконання ними активних операцій. Формуються ресурси банками за допомогою таких складових пасивних операцій: власних коштів (статутний капітал; фонди і загальні резерви;' нерозподілений прибуток), залучених коштів(рахунки і депозити інших банків; депозити і вклади фіз.осіб; депозити юрид.осіб; цінні папери власного боргу-ощадні сертифікати, векселі) невизначений ризик при позичени коштів(міжбанківські кредити; емісія боргових зобов'язань (облігацій)). Основний капітал (власні кошти] банку включає сплачений і зареєстрований статутний капітал і розкриті резерви, які створені або збільшені за рахунок нерозподіленого прибутку, надбавок до курсу акцій і додаткових внесків акціонерів у капітал, загальний фонд покриття ризиків, що створюється під проведенні банківських операцій, за винятком збитків за поточний рік : нематеріальних активів. Позичені кошти-це кредити, одержані в інших банках, кредитні НБУ та кошти, отримані від емісії та продажу облігацій банків. Облігації-це цінні папери, які хар-ть не права власності, а кредитні взаємовідносини, тому кошти отримані банками від емісії облігацій, не є їх власним капіталом. Оскільки залучені кошти відображають банківські зобов’язання перед іншими банками та клієнтами, тому вони розмішуються в пасиві балансового звіту банку.

Власний капітал ф-ся із елементів: "Статутний (акціонерннй) капітал; - резервний капітал;

- нерозподілений прибуток. Основним видом власного банків-го капіталу є статутний капітал Він створюється за рахунок джерел :- власні кошти акціонерів Не може створюватися за рахунок бюджетних коштів, за рахунок кредитів. За рахунок коштів

громадських і релігійних організацій. Статутний капітал КБ у вигляді АТ формується шляхом випуску і продажу 2-х видів іменних акцій: -звичайні, привілейовані Банки залучають вільні грошові кошти юрид.і фіз.осіб через виконання депозитних операцій з допомогою яких використовують різні види банківських рахунків. Депозит(вклад) - це грошові кошти в нац., іноз. Валюті та банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника ,на договірних засадах, на визначений строк чи без зазначення такого строку, під процент і підлягають виплаті вкладнику відповідно до умов договору. Формою залучення банком вкладів до запитання є поточний рахунок з овердрафтом. Строкові вклади - це кошти, що розмішені в банку на певний строк і можуть бути знятими після закінчення цього терміну або із попереднім повідомленням. Однією із форм строкових вкладів є сертифікати: - депозитні та ощадні.