Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТТПС 2010_C.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
299.17 Кб
Скачать
  1. Вплив ступеня використання вантажопідйомності при розвозі на Pч

Pч = f (q γр) Pч = f (gpi)

В исновок: Вид залежності - дробно-лінійний.

q γр , gpi , т

Залежність Pч від qγр та розміру партії вантажу gpi представлена зростаючою гіперболою. Із збільшенням цих показників збільшується величина Pч. Робоча зона графіка розташована в першому квадранті. графік проходить через початок координат

2.Залежність Pч від коефіцієнту супутнього збору Pч = f (Кс)

В исновок: Вид залежності – дробно-лінійний.

Кс

Годинна продуктивність знаходиться у зростаючій гіперболічній залежності від Кс .Із збільшенням цього показника збільшується величина Pч. Робоча зона графіку знаходиться в першому квадранті. Графік не проходить через початок координат.

Залежність Pч від технічної швидкості Pч = f (Vт)

Висновок:

Вид – дробно-лінійний.

P ч

Vт, км/год

знаходиться у зростаючій гіперболічній залежності від Vт Із збільшенням Vт збільшується Pч. Робоча зона графіку розташована в першому квадранті. Не проходить графік через початок координат.

Залежність Pч від середньої відстані доставки вантажу, сер. відстані пробігу між суміжними пунктами, часу простою під н/р, додаткового часу на заїзди в кожний проміжний пункт маршруту

Pч = f ( li, l(i-1)-i , tпв, tз)

Висновок:

В ид залежності – дробно-лінійний.

Pч

li, l(i-1)-i , tпв, tз

автомобіля знаходиться у спадаючій гіперболічній залежності від усіх показників. З їх збільшенням величина годинної продуктивності зменшується. Робоча зона графіку – в першому квадранті .Графік не проходить через початок координат.

Залежність Pч від величини нульового пробігу Pч = f (lн)

Висновок:

Вид залежності – лінійний.

Pч

lн , км

знаходиться у спадаючій лінійній залежності від lн. Із збільшенням цього показника величина зменшується. Робоча зона графіка розташована в першому квадранті. Не проходить через початок координат.

Залежність Pч від часу перебування автомобіля в наряді Pч = f (Тн)

Висновок:

Д робно-лінійна залежність .

8 Тн, год

Величина Тн може прийматися з урахуванням роботи автомобіля за зміну. Годинна продуктивність автомобіля знаходиться у зростаючій гіперболічній залежності від часу перебування автомобіля у наряді. Із збільшенням цього показника збільшується величина Pч. Робоча зона – у першому квадранті. Не проходить через початок координат.

9. Визначення собівартості автомобільних перевезень при виконанні доставки вантажу на простому циклі. Факторний аналіз впливу техніко-експлуатаційних показників на собівартість перевезення 1 т вантажу для простого циклу.

Собівартість автомобільних перевезень визначається витратами, що припадають на одиницю транспортної продукції. В залежності від специфіки роботи транспортного підприємства (ТП), собівартість вимірюється у грошових одиницях на т, ткм, машино-години роботи, тощо.

Собівартість перевезень, яка розраховується на ТП, складається із витрат, пов’язаних з рухом автомобіля та його простоєм у пунктах н/р. Умовно величину витрат можна розрахувати з урахуванням усіх витрат, понесених за 1 їздку РС, та з урахуванням обсягу виконаних перевезень за їздку.

S = - умовна величина витрат

- витрати за їздку; - транспортна робота (ткм); - обсяг перевезення за їздку(т)

Сума витрат за їздку складаються із суми змінних та постійних витрат:

=

- це витрати, що пов’язані із пробігом РС. Вони вкл в себе витрати на: паливно-мастильні матеріали; ТО і ПР; шини; амортизація; капітальний ремонт та повне відновлення РС. Ці витрати залежать від інтенсивності використання РС (пробігу). (грн./км)

- це витрати, що пов’язані із перебуванням РС у ТП. Вони включають: накладні витрати; частково ЗП водіїв. Ці витрати не пов’язані з інтенсивністю використання РС. Таким чином постійні витрати – це витрати на 1 год. роботи, що вимірюються у грн./год.

Як змінні, так і постійні витрати залежать від ступеня використання вантажопідйомності РС, залежність лінійна.

Спер = апер+Впер q γст

Спост= апост+Впост q γст

апер, апост ,Впер ,Впост –коеф.апроксимуючих залежностей змінних та постійних витрат.

Собівартість перевезення 1 т вантажу , яка визначається у ТП, розраховується за формулою: ST = , грн./т

lге – пробіг РС з вантажем за 1 їздку (км)

q - вантажопідйомність(мах можливе завантаження РС у відповідності до його паспортної характеристики);

γст - коефіцієнт статичного використання вантажопідйомності;

ст., - ступінь використання вантажопідйомності;

γд - коефіцієнт динамічного використання вантажопідйомності;

β - коефіцієнт використання пробігу РС;

tпр - час простою авто під операціями н/р;

VT - технічна швидкість.

В залежності від специфіки роботи ТП, для нього можна визначити величину собівартості виконання 1 ткм і розрахувати: STкм = ST/lге

STкм = , грн./ткм

Аналіз формули для визначення STкм та ST дозволяє заробити висновки про:

  • Із збільшенням qγст., VT та β, зменшується значення STкм, т

  • Із збільшенням lге., збільшується значення ST, а значення STкм зменшується.

  • Із збільшенням tпр., збільшується значення ST, та значення STкм

Скм = - сумарні витрати на 1 км пробігу авто.

«Залежність собівартості перевезення 1 т вантажу і виконання 1 ткм від ТЕП для простого циклу перевезень»

lге – пробіг РС з вантажем за 1 їздку(км)

ст. - ступінь використання вантажопідйомності;

γд - коефіцієнт динамічного використання вантажопідйомності;

β - коефіцієнт використання пробігу РС;

tпр - час простою авто під операціями н/р;

VT - технічна швидкість.

Функціональна залежність може бути представлена у вигляді лінійної, або дрібно-лінійної функції. Для аналізу залежності собівартості від ТЕП ці функції мають вигляд : y = ax+b; y = a/x+b

Для аналізу впливу ТЕП на ST , STкм скористаємося відомими положеннями факторного дослідження:

  1. ST STкм = f(β), β →х

а = , b = ,

ST STкм

β

Висновок: собівартість перевезення для 1 т вантажу знаходиться у спадаючій гіперболічній залежності від β . Робочий графік розташований у 1-му квадранті. Із збільшенням β величина ST зменшується.

Інтенсивність впливу β на ST збільшується при менших значеннях β . Графік має вид рівнобічної гіперболи.

Збільшенню β сприяє закріплення РС за клієнтурою з метою зменшення нульових пробігів, а також розробка раціональних маршрутів перевезення.

  1. ST STкм = f(VT), VT →х

а = , b = ,

ST STкм

VT

Висновок: собівартість перевезення для 1 т вантажу знаходиться у спадаючій гіперболічній залежності від VT. Робочий графік розташований у 1-му квадранті. Із збільшенням VT величина ST зменшується.

Інтенсивність впливу VT на ST збільшується при менших значеннях VT. Графік має вид рівнобічної гіперболи. Збільшенню VT сприяє закріплення РС за клієнтурою з метою зменшення нульових пробігів, а також розробка раціональних маршрутів перевезення.

  1. ST STкм = f(tпр), tпр →х

а = , b = ,

ST STкм

tпр

Висновок: собівартість перевезення для 1 т вантажу знаходиться у зростаючій лінійній залежності від tпр . Робочий графік розташований у 1-му квадранті. Із збільшенням tпр величина ST зростає. Графік має вид прямої лінії, не проходить через початок координат. Інтенсивність впливу tпр на S збільшується при більших значеннях tпр

  1. ST = f(lге), lге →х

а = , b =

ST

lге

Висновок: собівартість перевезення для 1 т вантажу знаходиться у зростаючій лінійній залежності від lге . Робочий графік розташований у 1-му квадраті. Із збільшенням lге величина ST зростає.

Графік має вид прямої лінії, не проходить через початок координат.

Інтенсивність впливу lге на S збільшується при більших значеннях lге

  1. ST STкм = f(ст), ст →х

а = , b = 0 ,

ST STкм

ст

Висновок: собівартість перевезення для 1 т вантажу знаходиться у спадаючій гіперболічній залежності від qγст . Робочий графік розташований у 1-му квадранті. Із збільшенням qγст величина ST зменшується. Інтенсивність впливу qγст на ST збільшується при менших значеннях qγст .

  1. STКМ = f(lге), lге →х

STкм = ,

а = , b = ,

STКМ

lге

Висновок: собівартість перевезення для 1 ткм роботи знаходиться у спадаючій гіперболічній залежності від lге . Робочий графік розташований у 1-му квадранті. Із збільшенням lге величина STКМ зростає. Інтенсивність впливу lге на величина ST КМ зростає при менших значеннях lге . Графік має вид рівнобічної гіперболи, не проходить через початок координат.

Для встановлення впливу окремих факторів або їх сукупності на собівартість перевезення 1 т вантажу чи виконання 1 ткм роботи, в конкретних умовах експлуатації автомобіля, можна скористатись аналізом суміщеного характерного графіка. ??

10. Визначеня собівартості автомобільних перевезень при виконанні доставки вантажу на розвізних маршрутах. Факторний аналіз техніко-експлуатаційних показників впливу на собівартості перевезення 1 т вантажу на розвізних маршрутах.