Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
27.57 Кб
Скачать

31 Організація робочих місць

Робоче місце - це закріплена за окремим працівником або групою працівників частка виробничої площі, яка оснащена необхідним технологічним, допоміжним, вантажно-транспортним обладнанням, технологічною та організаційною оснасткою, потрібною для виконання визначеної частини виробничого процесу.

Вирізняють індивідуальне, групове або бригадне робоче місце.

За місцем виконання вирізняють стаціонарні та пересувні робочі місця. Стаціонарні - це такі. В яких робоча зона незмінна. Пересувні - організовуються для допоміжних робітників, котрі в процесі праці пересуваються по виробничому простору.

За ступенем автоматизації та механізації виділяють робочі місця ручної праці, механізовані, напівавтоматизовані та автоматизовані.

Залежно від кількості обладнання, яке обслуговується, вирізняють одно верстатні та багатоверстатні робочі місця.

Організація робочого місця являє собою матеріальну основу, що забезпечує ефективне використання устаткування І робочої сили. Основним завданням є ефективне виконання роботи в установлені терміни на основі повного використання устаткування, робочого часу, створення комфортних умов праці, що забезпечують тривале збереження високої працездатності працівників.

З метою збереження високої працездатності робоче місце має відповідати технічним, організаційним, економічним та ергономічним вимогам.

Оснащенням робочого місця є сукупність розміщених у межах робочого місця основного технологічного і допоміжного устаткування, технологічної й організаційної оснастки.

інструменту, технічної документації, засобів зв'язку і сигналізації, засобів охорони праці, набір цих засобів залежить від технологічного призначення робочого місця, рівня його спеціалізації, системи обслуговування робочих місць.

Планування робочого місця - це взаємне розміщення у виробничому приміщенні основного та допоміжного обладнання, технологічної та організаційної оснастки та самого працівника.

32 Обслуговування робочих місць

Система обслуговування - це комплекс регламентованих за обсягом, періодичністю, строками та методами заходів, які визначають сферу діяльності окремих груп допоміжних робітників щодо забезпечення робочих місць інших працівників матеріалами, інструментом, документацією та комплексом послуг і робіт. Які потрібні для їхньої безперебійної високопродуктивної праці.

Конкретне обслуговування робочих місць може здійснюватись у вигляді однієї з трьох основних форм: стандартної (регламентованої), планово-запобіжної і чергової.

Стандартне дозволяє жорстко пов'язати роботу обслугового персоналу з графіком роботи основного виробництва, що зводить до мінімуму простої працівників і устаткування.

Планово-запобіжне обслуговування має запобіжний характер, що виявляється в попередньому комплектуванні робочої документації, інструментів і пристроїв, заготовок, проведенні ремонтів та інших робіт. Усі комплекти завчасно доставляються на робоче місце.

Чергове обслуговування характеризується відсутністю заздалегідь розроблених графіків, розкладів. Здійснюється за викликами працівників у міру потреби.

33 Атестація та раціоналізація робочих місць Атестація робочих місць - це сукупність заходів, які передбачають комплексну оцінку кожного робочого місця на його відповідність сучасним техніко-економічним, організаційно- економічним та соціальним вимогам. У ході атестації визначаються технологічні, організаційно- економічні рівні робочих місць, умови праці та техніки безпеки на робочому місці. Раціоналізація робочих місць - це сукупність організаційно-технологічних заходів, які розроблені на основі проведення атестації і спрямовані на вдосконалення наявних робочих місць, оптимізацію їх використання.

Основними цілями атестації та раціоналізації робочих місць є підвищення ефективності виробництва, якості продукції, раціональне використання основних фондів а людських ресурсів на підприємствах.

Облік робочих місць - це визначення кількості робочих місць, їх класифікацію та групування за видами та характером, категоріями зайнятих на них робітників, фахівцями з управління персоналом та співробітниками відділу охорони праці, організації праці.

У ході атестації відбувається комплексна оцінка кожного робочого місця, яка включає:

характеристику обладнання та технологічної оснастки;

характеристику трудового процесу;

характеристику організації робочого місця;

умови праці;

характеристику використання сировини та матеріалів;

характеристику виконавців.

За результатами аналізу розробляються заходи щодо раціоналізації робочих місць, а саме:

підвищення технічного рівня робочих місць за допомогою модернізації обладнання,

упровадження прогресивних технологій, механізації, автоматизації;

підвищення організаційного рівня робочих місць через покращення планування, систем

обслуговування, прийомів та методів праці;

поліпшення умов праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]