Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
220.23 Кб
Скачать

1. Поняття и предмет кпу

КПУ, як галузь права - це сукупність правових норм, що регулюються певне групу суспільних відносін. Фундаментальна, основоположна галузь системи права України.

КПУ, як наука – це сукупність різних теорій, учень, поглядів з питань конституційного права.

КПУ, як навчальна дисципліна- це предмет викладання у вищій школі.

Предмет-суспільні відносини, що виникають у зв’язку з закріпленням і регулюванням:

1) основних принципів, що визначають устрій держави. У них віражається якісна характеристика держави - суверенітет, форма правління, форма державного устрою, належність влади, суб'єкти влади та способи її реалізації, загальні засади функціонування всієї системи політічної та економічної організації суспільства;

2) взаємовідносин між державою, суспільством и особістістю, правового статусу українських громадян, ОСІБ без громадянство та іноземніх громадян, які перебувають на теріторії Україні, прав, свобод людини и громадянина та гарантій їх реалізації;

3) теріторіального устрою України, принципів, що забезпечуються єдність и цілісність ДЕРЖАВНОЇ теріторії, поєднання централізації и децентралізації в здійсненні ДЕРЖАВНОЇ влади;

4) організації та функціонування системи органів державної влади України, а також місцевого самоврядування.

2. Сутність и Зміст кп відносін.

КП відносини - це суспільні відносини, врегульовані нормами конституційного права України, змістом яких є юридичний зв'язок між його суб'єктами у формі взаємних прав і обов'язків, передбачених відповідною правовою нормою. визначають зміст інших правовідносин.

Констітуційно-правові Відносини ма ють певні кваліфікуючі ознайо, Що дозволяють відрізняті їх від інших відів правовідносін.

1. вид суспільно-політичних відносін, які вінікають, змінюються и пріпіняються на підставі ДІЇ констітуційно-правової норми.

2. мають дінамічній характер.

3. Виникнення, Зміна та Припинення констітуційно - правових відносін породжують, констітуційні права й обов'язки учасніків ціх відносін.

4. Усі Елементи констітуційно-правових відносін - об'єкти, суб'єкти, Зміст, юридичний факт - мають Свої особливі ознайо, Що відрізняють ці Елементи від елементів інших галузевих правовідносін.

5. констітуційно-правові Відносини Досить багатоманітні, оскількі охоплюють усі сфери суспільного и державного життя в Україні.

Період дії: постійними і тимчасовими.

матеріальні і процесуальні. У перших визначається зміст прав і обов'язків суб'єктів правовідносин, а в процесуальних - процедура реалізації конкретних норм-правил поведінки. За цільовим призначенням виділяються правовстановлювальних і правоохоронні конституційно-правові відносини.

Зміст:

Суб'єктами конституційно-правових відносин є учасники цих правовідносин, які мають суб'єктивні права і виконують юридичні обов'язки. 1) соціальні та національні спільності (народ, нації, класи та ін), 2) держава та її складові частини (автономні утворення, адміністративно-територіальні одиниці); 3) органи держави та органи місцевого самоврядування, 4) громадські об'єднання і політичні партії ; 5) депутати представницьких органів; 6) індивіди (громадяни, іноземці, особи без громадянства).

об'єкт правовідносин - це матеріальні, духовні та інші соціальні блага, які служать задоволенню інтересів і потреб громадян та їх організацій, з приводу яких суб'єкти вступають у правовідносини і здійснюють свої суб'єктивні права і юридичні обов'язки.

Зміст: Природа конституційно-правових відносин розкривається у змісті суб'єктивних прав і юридичних обов'язків. Суб'єктивне право дозволяє суб'єкту діяти в межах, визначених нормою конституційного права, за своїм розсудом, але в установленому напрямку для задоволення своїх інтересів і в необхідних випадках вимагати відповідної поведінки від інших, включаючи державні органи. Юридичні обов'язки в конституційно-правових відносинах владно наказують суб'єкту права належну поведінку.

3. Особливості КП норм. Види, структура

КП норми - це загальнообов'язкові правила поведінки, встановлені або санкціоновані державою з метою охорони та регулювання певних суспільних відносин, які здійснюються через конкретні права та обов'язки і забезпечуються примусовою силою держави.

відрізняються: а) своїм змістом, колом суспільних відносин, на регулювання яких спрямовані; б) джерелом, в якому містяться, оскільки найважливіші норми закріплені в Конституції, яка має вищу юридичну силу; в) установчим характером своїх приписів; г) особливостями внутрішньої структури (більшість норм конституційного права не забезпечені санкціями взагалі, тобто можуть мати або два елементи, або один елемент (відсутня гіпотеза).

класифікуються за таких підстав: а) за змістом, тобто по колу регульованих суспільних відносин (наприклад, що закріплюють і регулюючі основи конституційного ладу України, взаємини держави і особи тощо); б) за юридичною силою (форма закріплення) - конституційні (володіють вищою юридичною силою і неконституційні, тобто містяться в інших правових актах; в) по території дії (розрізняються конституційно-правові норми, що діють на території всієї України, Автономної Республіки Крим, окремих адміністративно-територіальних одиниць); г) за характером приписів (уповноважуючі, які зобов'язують, які забороняють); д ) за ступенем визначеності приписів: імперативні, диспозитивні; е) за призначенням у механізмі правового регулювання: матеріальні та процесуальні.

Стурктура: гепотіза, деспозиции. Практично всі без санкції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]