Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 7 .doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
52.95 Mб
Скачать

7.3 Технологія роботи з вагонами, які надходять в переробку

При підході поїзду черговий по станції (ДСП), погодивши заздалегідь з маневровим диспетчером колію прийому поїзду, сповіщає працівників СТЦ, пункту підготовки вагонів під вантаження (ППВ) і комерційного огляду (ПКО) вагонів про номер поїзду, колії прийому і часу його прибуття для підготовки до зустрічі поїзду, що прибуває, працівниками, які беруть участь в його обробці.

При одночасному прибутті декількох поїздів маневровий диспетчер повідомляє працівників ППВ, ПКО черговість їх обробки. ДСП дає вказівку оператору РБ-1 про закріплення складу в приймально-відправному парку (ПВП) складається з наступних операцій:

  • технічного обслуговування вагонів:

  • комерційного огляду вагонів;

  • контрольна перевірка складу.

Після зупинки поїзду, його закріплення і відчеплення локомотива працівники ППВ огороджують склад і приступають до його огляду. Технічне обслуговування виконуються бригадами з 4 чоловік.

При технічному огляді вагонів в ПВП виявляються, вагони, що вимагають ремонту з відчіпленням (у вагонному депо або ППВ). Про всі несправності, що підлягають усуненню при безвідчіпному ремонті, оглядачі наносять на вагон крейдяні пам'ятки. Вагони, що підлягають відчіпному ремонту, розмічаються з вказівкою місця виробництва ремонту. В процесі підготовки складів до розформовування одночасно з технічним оглядом здійснюється ремонт автозчепних приладів, відпуску гальм, старші прийомоздавачі оглядають вагони в комерційному відношенні для виявлення і усунення комерційних несправностей, погрожуючих безпеці руху і збереженню вагонів та вантажів. Після закінчення технічного обслуговування (ТО) і комерційного огляду (КО) складу і зняття огорожі старший оглядач вагонів або оператор ППВ повідомляє маневровому диспетчеру номери вагонів, що вимагають відчіпного ремонту, а старший прийомоздавач – номери вагонів, що вимагають подачі на спеціальну колію (перевантаження, перевірка, виправлення вантаження). Про закінчення огляду складу старший оглядач (оператор ППВ) і старший прийомоздавач повідомляють ДСП. Графік обробки поїзда, що надходить в переробку наведено на рисунку 7.1.

Формування складів нових призначень проводиться під керівництвом маневрового диспетчера в процесі розформовування прибулих складів на основі даних обліку накопичення вагонів на коліях сортувального парку і даних натурних листів прибулих складів про кількість, розташування і вагу вагонів по

Рисунок 7.1 - Графік обробки составу, який прибув в розформування

призначеннях плану формування, характеристик вантажів, що перевозяться. Перед розпуском вагонів з сортувальної гірки, складач поїздів (керівник маневрів) ознайомившись з сортувальним листком, повідомляє всім причетним працівникам план розпуску. В процесі розформовування складу складачі поїздів проводять розчеплення вагонів відповідно до сортувального листка. Місця розчеплення великих відчепів перевіряють по вказаних в сортувальному листку номерах останніх вагонів. Для забезпечення безпеки праці, розчеплення вагонів виконується спеціальними розчіпними важелями.

При розпуску складу складач поїздів (керівник маневрів) стежить за правильністю розчеплення і проходження відчепів, і у разі потреби по двосторонньому гірковому гучномовному зв'язку інформує операторів постів централізації і регулювальників швидкості руху вагонів про зміну напряму відчепів, а також про відчепи, що вимагають при гальмуванні особливої обережності (рефрижераторні вагони, вагони з розрядними вантажами, з провідниками, з живністю та ін.)

Для якнайповнішого використання місткості колій сортувального парку і забезпечення зіткнення відчепів зі стоячими на коліях вагонами з швидкістю не вище за допустиму, застосовується прицільне гальмування відчепів. Прицільне гальмування здійснюється регулювальниками швидкості руху вагонів на гальмівних позиціях, обладнаних башмакоскидачами за допомогою ручних гальмівних башмаків. Башмакоскидачі встановлені на кожній рейці сортувальної колії, в одному створі по кожному пучку. Для забезпечення техніки безпеки регулювальників швидкості руху вагонів гальмівні башмаки ставляться на рейки за допомогою спеціальних вилок. В цілях прискорення процесу сортування вагонів склади розпускаються із змінною швидкістю з урахуванням забезпечення збереження вагонів. Після закінчення розпуску складу ДСП через складача поїздів у разі потреби дає вказівку машиністу гіркового локомотива про виробництво осадження вагонів на коліях сортувального парку або про проходження в парк прибуття для насуву чергового складу на горб (відповідно до встановленої маневровим диспетчером черговості розпуску складу).

При підході гіркового локомотива в парку прибуття до складу, що підлягає розформовуванню, машиніст переконавшись у відсутності огорожі, причіплює локомотив і після прибирання гальмівних башмаків по команді ДСП і при відкритому гірковому сигналі насуває склад.

Маневровий диспетчер відповідно до плану відправлення поїздів дає ДСП завдання на перестановку сформованого складу з вказівкою колії сортувального парку, номерів головного і хвостового вагонів, номера відправної колії. Перестановка складу в приймально-відправний парк здійснюється другим маневровим локомотивом у супроводі складача поїздів. Перед перестановкою складу складач поїздів перевіряє зчеплення і збіг подовжніх осей автозчеплень, вилучає гальмівні башмаки і переконується у відсутності перешкод для руху. При перестановці сформованих складів в парк відправлення вагони, що стоять на колії, але не включені до складу поїзду, підтягають до граничного стовпчика і укладають гальмівний башмак.

Після установки складу у межах граничних стовпчиків в сортувально-відправному парку сигналіст другого поста проводить перевірку наявності гальмівного башмака під складом або проводить закріплення складу. В приймально-відправному парку закріплення проводить ДСПП і сигналіст сьомого поста по вказівці ДСП.

У поїздах свого формування перед відправленням із станції перевіряється правильність і міцність кріплення вантажів на відкритому рухомому складі, правильність формування, складу і зчеплення вагонів в ньому, щоб збереження вантажів і безпека руху були повністю забезпечені. Перед відправленням з складами свого формування здійснюються операції:

  • технічний огляд і безвідчіпний ремонт вагонів;

  • комерційний огляд вагонів і усунення несправностей;

  • здача документів локомотивній бригаді;

  • причіплювання локомотива, та випробування автогальм.

Після відправлення поїзду, оператор при ДСП передає диспетчеру номер і індекс поїзду, вагу і число вагонів з розрядними негабаритними вантажами і інші дані передбачені дорожніми інструкціями за інформацією. Графік обробки поїзда свого формування наведено на рисунку 7.2.