Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Забруднення водного середовища і його вплив на здоров’я людини

За прогнозами спеціалістів ФАО, в майбутньому сторіччі про­блеми кількості та якості води на планеті стануть самими гостри­ми для людства. Океани і моря забруднені нафтою, радіоактивними відходами, пестицидами, відходами побутової хімії. За останні 20 років інтенсивність життя у Світовому океані знизилась на 30 %. Велику небезпеку для людства являє собою забруднення Світового океану солями важких металів. Першими жертвами такого заб­руднення стали японці, які споживали продукти моря, здобуті в зоні забруднення. Зараз встановлено чіткий зв'язок між забрудненням навко­лишнього середовища солями важких металів і серцево-судинни­ми захворюваннями, гіпертонією та ін.

Дуже небезпечне для здоров'я людини забруднення стічних вод патогенними мікроорганізмами, концентрація яких може до­сягати великих розмірів. Стічні води можуть бути джерелом ви­никнення багатьох кишкових, вірусних і бактеріальних інфекцій (холера, дизентерія, черевний тиф, інфекційний гепатит, поліо­мієліт, шистоматоз та ін.). Чимало хвороб, збудниками яких є переносники або проміжні хазяїни, також пов'язані з водним середовищем, тому необхідно все, щоб звести до мінімуму надходження у джерела питної води токсичних відходів підприємств і неочищених стічних вод.

Тригалометан, особливо бромдихлорметан, як побічні продукти хлорування пит­ної води викликають несприятливі результати дітонародження, такі як спонтанні аборти, смерть ново­народжених від асфіксії, мертво-народження та виникнення де­фектів трубчастих нейронів. Усе це підтверджує необхідність і важливість більш жорсткого кон­тролю якості питної води, особли­во за галогенорганічними сполу­ками, для збереження здоров'я населення.

Забруднення грунтів та його вплив на здоров’я людини.

Під забруднювачами грунту, згідно визначення, ухваленого ООН, потрібно розуміти хімічні речовини, біологічні організми (бактерії, віруси, найпростіші, гельмінти) і продукти їхньої життєдіяльності, що зустрічаються в неналежному місці, за певний час і в певній кількості. В даний час, окрім природних ендемічних по тому або іншому хімічному елементу грунтових регіонів, з'явилися штучні біогеохімічні райони і провінції. Їхня поява зв'язана з використанням різноманітних пестицидів, мінеральних добрив, стимуляторів росту рослин і ін., а також з надходженням в грунт промислових викидів, стічних вод і відходів.

Населення, що тривало проживає в цих провінціях, постійно підпадає під несприятливий вплив екзогенних хімічних речовин. В таких штучних геохімічних провінціях спостерігається підвищення рівня захворюваності, уроджених вад і аномалій розвитку, порушення фізичного і психічного розвитку. Крім віддалених наслідків в штучних геохімічних провінціях спостерігаються випадки не тільки хронічних, але і гострих отруєнь при проведенні ручних і механізованих робіт на сільськогосподарських полях, городах, садах, оброблених пестицидами, а також на земельних ділянках, забруднених екзогенними хімічними речовинами, що містяться в атмосферних викидах промислових підприємств, їхніх відходах. Так, наприклад, забруднення грунту фтором за рахунок промислових викидів призвело до виникнення некрозу листя у виноградних і абрикосових дерев в долині Ронн (Швейцарія) сприяло накопиченню в рослинах фтору, а потім розвитку флюорозу у людей, що харчуються плодами рослин, вирощених на цьому грунті. Спостерігаються також порушення фосфорно-кальцієвого обміну, виникнення хвороб печінки і нирок. Можливі гострі гастрити. Крім того, підвищений вміст фтору в грунті порушує процеси її самоочищення.

Такий забруднювач, як нікель, токсичний для рослин, грунтових мікроорганізмів і людини. Нікель пригноблює гідролітичні ферменти в грубогумусному підзоленому лісовому грунті. З нікелем, що забруднює грунти, зв'язують випадки захворювання шизофренією.

В незабрудненому грунті ртуть звичайно знаходиться у вигляді слідів. Надходження ж в грунт навіть незначної кількості ртуті суттєво впливає на її біологічні властивості. Ртуть знижує аммоніфікуючу і нітрифікуючу активність, дію дегідрогеназ. Підвищений зміст ртуті дуже негативно діє на організм людини. Спостерігається збільшення частоти захворювань нервової і ендокринної систем, сечостатевих органів у чоловіків, зниження фертильности.

Такий мікроелемент, як свинець, пригноблює діяльність не тільки нітрифікуючих бактерій, але і мікробів-антагоністів кишкової і дизентерійної паличок Флекснера і Зонне, подовжує терміни самоочищення грунту. Може знизитися урожай унаслідок надмірного внесення свинцю в грунт. В результаті надходження його з грунту в організм людини спостерігаються патологічні зміни з боку кровотворної і репродуктивної систем, органів внутрішньої секреції, а також злоякісні новоутворення будь-якої локалізації. До мікроелементів, які при підвищеному змісті їх в грунті викликають несприятливі явища, відносять також бір, ванадій, талій, вольфрам і ін.

Аналогічно накопиченню в грунті неорганічних хімічних елементів і речовин, що призводять до утворення штучних геохімічних провінцій, подібні провінції можуть виникати і при надмірному змісті органічних хімічних сполук. До них відносяться передусім пестициди. В штучно створених ендемічных провінціях, створених унаслідок міграції екзогенних хімічних речовин з грунту в атмосферне повітря, воду або рослини спостерігаються гострі і хронічні отруєння, випадки алергічних захворювань. Відмічається також підвищення небезпеки грунту, пов'язаної з підвищеним вмістом в ній бензпирену і подібних йому сполук поблизу аеродромів, а також уздовж коридорів руху літаків. Штучні геохімічні провінції з підвищеним вмістом канцерогенних речовин в грунті спостерігаються також поблизу ТЕЦ з малоефективними золовловлювачами, після лісових пожеж, поблизу автомагістралей і т. д.