Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Література

  1. Агаджанян Н.А., Катков А.Ю. Резервы нашего организма М.:Знание ,1981.

  2. Валеологія. Навчальний посібник. В 2 ч. За ред. В.І.Бобрицької, Полтава.: Скайтек, 2001.- 146с.

  3. Вітенко І.С. та ін. Основи загальної і медичної психології: Навч. Посіб.-К.:Вища школа, 1991.-271с.

  4. Зикмунд В.Болезни- следствие цивилизации? Братислава, Веда, 1987.- 236с.

  5. Біологія. Довідник для вступників у ВНЗ під ред. Мотузяного В.О.К.: Вища школа. 1995р.- 667с.

  6. Коган Б.М. Стресс и адаптация. М.:Знание 1980, №10.

  7. Т.Кокс . Стресс. М.:Медицина, 1981.-216с.

  8. Емерсон Ф.З. Адаптація, стресс і профілактика М.:Наука,1981.

  9. Фурдуй Ф.И. Физиологические механизмы стресса и адаптации при остром действии стресс-факторов. Кишинев.:Штиинца,1986

Тема : Техногенні фактори та їх вплив на здоров’я людини.

ПЛАН.

  1. Основні джерела техногенного забруднення довкілля.

  2. Різновиди та класифікація забруднювачів техногенного походження

  3. Вплив техногенних забруднювачів на організм людини.

  4. Стан здоров’я населення в промислово розвинутих регіонах, в індустріальних центрах та містах – мегаполісах.

1.Основні джерела техногенного забруднення довкілля.

Сучасний період взаємовідносин між людиною та природою характеризується такими ознаками: перенаселення; забруднення природного середовища відходами виробництва; виснаження природних ресурсів; порушення теплового балансу Землі; зменшення біологічного різноманіття.

Добробут країн базується на успішності економічної політики , в основі якої лежить використання природних ресурсів з метою задоволення матеріальних потреб населення. Економічна система в цілому - це система виробництва , розподілу та споживання товарів та послуг. Техногенез в історії цивілізації – це народження техніки та технологій , створення людиною все більш досконалих знарядь та приладів для впливу на навколишнє середовище з метою виробництва та споживання благ. Сучасна цивілізація невід’ємно пов’язана з поняттям техносфери. В техносфері можна виділити декілька матеріальних категорій : знаряддя виробництва, ресурси виробництва, продукти виробництва. Тобто, все, що пов’язано з виробництвом. Таким чином, сучасні народно-господарчі механізми економіки призводять до розширення матеріального виробництва з метою задоволення необмежених потреб людства, і одночасно до заглиблення екологічних криз регіонального та глобального масштабу. Одним з наслідків цього є забруднення довкілля.

Під забрудненням розуміється внесення у навколишнє середовище або виникнення в ньому нових, зазвичай не характерних хімічних і біологічних речовин, агентів або внесення в надлишковій кількості будь-яких уже відомих речовин , які чинять шкідливий вплив на природні екосистеми й людину і яких природа не здатна позбутися самоочищенням. Речовини, які спричинюють забруднення навколишнього середовища, називають забрудниками або полютантами. Основними джерелами забруднення є техногенні об’єкти, спрямовані на задоволення матеріальних потреб людини. Це промислові підприємства, енергопостачальники (гідро-, тепло-електростанції), транспорт, агропромислові комплекси. Сучасна людина використовує під час виробництва та споживання таку кількість речовини та енергії, які у сотні разів перевищують її біологічні потреби. Потреби людей в ресурсах стають незрівнянними з можливостями біосфери. Ріст споживання ресурсів, як і чисельності населення , описується експоненціальної кривою. Але, якщо чисельність населення подвоюється кожні 30-40 років, то споживання ресурсів – через 8-10 років. По цих же закономірностях збільшується кількість відходів та їх вплив на довкілля.