Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕЛ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

6.Загальні принципи адаптації. Особливості адаптації людини

Людина при взаємодії з навколишнім середовищем реагує на нього індивідуально за допомогою фізіологічних реакцій. Система саморегуляції внутрішнього середовища забезпечує швидку реакцію організму людини, підвищуючи його стійкість. Саморегуляція здійснюється за допомогою нервової системи і біохімічних процесів і є детекторною системою, що ловить різкі зміни у навколишньому середовищі і подає сигнал про небезпеку. У силу загальних соматичних властивостей фізіологічного пристосування організм може адаптуватись або акліматизуватись, виробити імунітет до найрізноманітніших зовнішніх факторів. Усі люди здатні проявляти необхідну пластичність реакцій у відповідь на зміни зовнішніх умов. Це комплекс механізмів, які виробились у процесі еволюційного розвитку живих організмів і дозволяють їм існувати у природі, пристосовуючись до зміни умов навколишнього середовища. Адаптація допомагає підтримувати гомеостаз і тоді, коли параметри деяких факторів довкілля виходять за межі оптимальних. Адаптація залежить від сили дії факторів навколишнього середовища і від індивідуальної реактивності організму. Критерієм ступеня адаптації є збереження гомеостазу незалежно від тривалості дії фактора, до якого сформувалась адаптація.

У людини, як і у всіх ссавців в процесах адаптації важливу роль відіграють нервові механізми, гіпоталамо - гіпофізарна і симпатико-адреналінова системи. Під час фізіологічної адаптації спостерігається сукупність реакцій, що сприяють пристосуванню організму до змін навколишнього середовища і направлених на збереження гомеостазу. Внаслідок цього підвищується стійкість організму к низьким або високим температурам, зміні тиску, фізичним навантаженням та інше. При дії значних за силою та тривалістю подразників в організмі виникає комплекс неспецифічних реакцій - так званий загальний адаптаційний синдром

(див. вчення Г. Сельє про стрес). Оскільки абіотичні фактори середовища впливають на організм людини на рівні обміну речовин, то відповідно у людини в процесі еволюції виникли активні шляхи адаптації. При цьому адаптивні механізми підтримують гомеостаз внутрішнього середовища. Але одночасно, людина за рахунок діяльності в процесі соціальної еволюції змогла адаптуватись до значних коливань абіотичних факторів за рахунок створення одягу, житла, забезпечення себе харчовими запасами при несприятливих умовах. Врешті решт це зумовило географічне поширення людини як виду на всіх континентах Землі, за виключенням окремих екстремальних в кліматичному плані регіонах. Тому особливістю адаптації людини є як успадковані механізми фізіологічної адаптації, так і застосування штучних механізмів захисту та пристосуваннь до дії факторів зовнішнього середовища, які відсутні у тварин. Особливості одягу, житла, харчування, поведінки різних популяцій людей відображають специфіку існування в тих, чи інших умовах і є довготривалим результатом соціальної адаптації до них.

Контрольні запитання.

1. Характеристика наземного середовища існування людини, його особливість в порівнянні з іншими середовищами.

2. Розкрийте поняття комплексної дії факторів зовнішнього середовища.

  1. Вплив температури на життєві процеси організму людини.

  2. Охарактеризуйте механізми терморегуляції людини : хімічна терморегуляція. Наведіть приклади.

  3. Охарактеризуйте механізми терморегуляції людини : фізична терморегуляція. Наведіть приклади.

  4. Розкрийте поняття водно-сольового обміну, його значення для підтримання гомеостазу організму людини.

  5. Охарактеризуйте особливості водно – сольового обміну в тропіках та особливості пристосування людини до умов існування в них.

  6. Охарактеризуйте особливості водно – сольового обміну в азидній зоні та особливості пристосування людини до умов існування в ній.

  7. Охарактеризуйте особливості газообміну в умовах високогір’я. Наведіть приклади пристосування людини до життя в умовах високогір’я.

  8. Освітленість та явище фотоперіодизму. Назвіть варіанти пристосувань людини до скорочення світлового дня в умовах помірного клімату.

  9. Фізіологічні та екологічні біоритми.

  10. Розкрийте особливості циркадних ритмів людини.

  11. Розкрийте особливості добової активності людини. Назвіть різні групи людей по відношенню до активності на протязі доби.

  12. Явище десинхрозу: причини та наслідки для організму людини.

  13. Наведіть можливі сфери застосування даних з хронобіології в житті людини.

  14. Охарактеризуйте причини сонячних циклів , їх вплив на людину і відповідь організму людини на них.

  15. Охарактеризуйте причини місячних циклів , їх вплив на людину і відповідь організму людини на них.

  16. Охарактеризуйте сезонні ритми , їх причини та адаптацію організму людини до них.

  17. В чому полягає біологічна адаптація людини до змін факторів зовнішнього середовища?

  18. В чому полягають особливості соціального пристосування до до змін факторів зовнішнього середовища?

  19. Розкрийте механізм неспецифічної адаптаційної відповіді організму людини на зміни факторів зовнішнього середовища?

  20. Яке значення в житті людини на екологічному рівні відіграє гіпоталамо-гіпофізарна система?

  21. Назвіть приклади адаптації людини до дії екстремальних факторів зовнішнього середовища.

  22. Охарактеризуйте загальні принципи адаптації організму людини і тварин та порівняйте їх.

  23. В чому полягають особливості адаптаційних можливостей людини в порівнянні з тваринами ?

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ

  1. И.А. Шилов. Экология . М.: Высшая школа. 2000.-511с.

  2. Волович В.Г. Академия выживания М. : Толк. 1998.- 368с.

  3. Экология человека : Словарь-справочник под ред Н.А.Агаджаняна – М., ММП « Экоцентр».: 1997.- 208 с.