Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-50.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

46.Страхування як предмет фінансово-правового регулювання. Види страхових фондів. Органи державної влади, які здійснюють контроль за страховою діяльністю в Україні.

Сутність фінансово-правового регулювання страхового ринку України полягає у встановленні державою певного порядку взаємодії суб'єктів цього ринку і в захисті інтересів його учасників шляхом встановлення певних правил, критеріїв і стандартів відносно надання страхових послуг.

Фінансово-правове регулювання страхового ринку може здійснюватися державними органами і окремими інститутами

Державний нагляд за страховою діяльністю здійснюється з метою дотримання вимог законодавства України про страхування, ефективного розвитку страхових послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків та захисту прав страхувальників. Основним принципом державного регулювання страхового ринку України вважається реалізація загальнодержавних інтересів, забезпечення гарантій страхувальникам і певної безпеки інвестиційної діяльності в Україні.

Страховий фонд-це сукупність мат.запасів та фін.ресурсів для подолання попередження і відшкодування шкоди заподіяної стихійним лихом та ін.надзвичайними подіями. Види страх.фондів:1) централізований-створюється у грош.та матер.формах за рахунок заг.держ.ресурсів для відшкодування шкоди від наслідків стих.лих, великих технол.аварій, що веде до значних руйнувань та значних людських жертв.2) самострахування-децентралізований,організаційно-відокремлений у грош.та матер.формах для забезпечення безперебійної роботи підприємства забезпечені ресурсами на випадок безперебійного постачання. 3) страховика-створ.тільки децентралізованих грошових формах.

Безпосереднім органом з питань нагляду за страховою діяльністю — Міністерство фінансів України. До цієї системи входять: Національний банк України, який здійснює валютне регулювання, Державна податкова адміністрація України — податкове регулювання, Антимонопольний комітет — антидемпінгова та антимонопольна політика, Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва — регуляторна політика, Фонд державного майна — управління частками державного майна, Господарський суд — розгляд справ, пов'язаних із спорами у галузі страхування.

Інституційно-правове регулювання на страховому ринку здійснюється інститутами-регуляторами, які утворені відповідно до ст. 13 Закону України "Про страхування", а саме: Ліга страхових організацій України, Моторне (транспортне) страхове бюро України, Авіаційне страхове бюро, Морське страхове бюро, Ядерний страховий пул.

47.Поняття обов'язкового страхування. Види обов'язкового державного страхування. Поняття й суб'єкти державного особистого страхування.Під обов'язковим страхуванням розуміють обов'язкове внесення відповідним колом страхувальників фіксованих страхових платежів, коли необхідність відшкодування матеріальних збитків або надання грошової допомоги зачіпає інтереси не лише конкретного потерпілого, а й держави.

Обов'язкове страхування встановлене законами України, передбачене Законом України "Про страхування" регулюється підзаконними нормативними актами вищих органів влади та управління. КМУ визначає форми типового договору страхування, порядок та правила проведення, особливі умови ліцензування таких видів страхування встановлює максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків і розміри страхових сум (ст.7). Для цього виду страхування властиві такі риси:

  • повне охоплення страхуванням усіх вказаних у законі суб'єктів;

  • автоматичність поширення страхування на об'єкти, що вказані у законі;

  • нормування страхового забезпечення, тобто законом або підзаконним нормативним актом встановлюється страховий тариф.

У Законі України «Про внесення змін до Закону України " Про страхування» наведено перелік видів обов'язкового страхування (ст.7) і встановлено, що здійснення обов'язкових видів, не передбачених цим Законом, заборонено. Згідно з чинним законодавством до обов'язкового страхування відносять:

  • медичне страхування

  • особисте страхування медичних і фармацевтичних працівників (крім тих, які працюють в установах і організаціях, що фінансуються з Держ. бюджету України) на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини при виконанні ними службових обов'язків

  • особисте страхування працівників відомчої та сільської пожежної охорони і членів добровільних пожежних

  • державне страхування спортсменів вищих категорій

  • страхування життя і здоров'я спеціалістів ветеринарної медицини

  • особисте страхування від нещасних випадків на транспорті

  • авіаційне страхування цивільної авіації

  • страхування відповідальності морського перевізника та виконавця робіт, пов'язаних із обслуговуванням морського транспорту, щодо відшкодування збитків, завданих пасажирам, багажу, пошті, вантажу, іншим користувачам морського транспорту та третім особам

  • страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів

  • страхування засобів водного транспорту

  • страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, врожаю зернових культур і цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за шкоду, яка може

  • страхування об'єктів космічної діяльності (наземна інфраструктура),і перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням (Національного космічного агентства України;

  • страхування цивільної відповідальності суб'єктів космічної діяльності;

Всі інші види страхування проводяться в добровільній формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]