Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_ost_v.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать
    1. Проектування бази даних

На етапі проектування бази даних задаємо структуру бази, визначаємо кількість, найменування і типи полів бази, визначаємо для обчислюваних даних формули, за якими вони обчислюються.

1.3.1. Структура бази даних

У створюваної базі кілька обчислюваних полів Визначимо залежності, за якими обчислюються значення в цих полях. Введемо умовні позначення, які будемо використовувати при складанні формул:

Премія - П;

Стипендія - О;

Нарахована сума - НС;

Прибутковий податок - ПН;

1.Премія.

Відповідно до умов премія нараховується співробітникам, які пропрацювали певний час на фірмі. Для співробітників зі стажем від 2-х до 5-ти років премія становитиме 15% окладу, зі стажем більше 5 років 25% окладу.

При використанні Майстра функції логічне вираз для обчислення премії набуде вигляду:

П = Якщо (С <= 2; 0; якщо (С> 5; 0.25 * O; 0.15 * O))

2.Начісленная сума. Значення нарахованої суми визначається як результат додавання значення окладу та премії.

НС = П + О.

3. Прибутковий податок. Прибутковий податок визначається в залежності від величини нарахованої суми: не обкладаються податком суми до 70 грв. включно; при нарахованій сумі більше 250 грв. прибутковий податок становить 20% від суми; в інших випадках прибутковий податок дорівнює 10% від суми. ПН =

При використанні Майстра функцій логічне вираз набуде вигляду: ПН = Якщо (НС <= 70; 0; якщо (НС> 250; 0.2 * НС; 0,1 * НС)) 4. До виплати. Значення визначається як різниця нарахованої суми і прибуткового податку. К_вип = НС-ПН В результаті проектування бази даних отримано ескіз таблиці такого вигляду. Рис. 18.

Відповідно до завдання база даних повинна містити такі поля: Рис. 18

Рис. 18. Ескіз таблиці для заповнення бази даних.

1.3.2. Створення заголовка таблиці і першого рядка

Для створення таблиці розкриваємо додаток Excel Microsoft Office. Після введення назви таблиці заповнюємо заголовки стовпців і форматуємо їх. Для цього вибираємо команди меню Формат Стовпець Ширина і встановлюємо необхідні значення (відповідно до кількості символів у кожному полі, обумовленому в структурі бази даних).

Рис. 19. Структура проектованої бази даних.

1.3.3. Створення заголовка таблиці і першого рядка

Для створення таблиці розкриваємо додаток Excel Microsoft Office. Після введення назви таблиці заповнюємо заголовки стовпців і форматуємо їх. Для цього вибираємо команди меню Формат Стовпець Ширина і встановлюємо необхідні значення (відповідно до кількості символів у кожному полі, обумовленому в структурі бази даних). Після введення заголовків стовпців вибираємо відповідний вид форматування. Для цього використовуємо пункти меню Формат Осередки і активізуємо відповідні вкладки: Число, Вирівнювання, Шрифт. У числових полях задаємо 2 знаки після крапки, вирівнювання в тестових полях встановлюємо по правому краю комірки, вирівнювання числових полів виконуємо по центру. Після форматування заголовків стролбцов приступаємо до заповнення 1-го рядка. Вводимо початкові дані і в обчислюваних полях записуємо розрахункові формули.

1.4. Ведення бази даних

Ведення бази даних полягає у коригуванні існуючих даних, додаванні нових, видаленні полів, що містять непотрібну або помилкову інформацію. Відповідно до завдання виконаємо операції з редагування, додавання, видалення інформації. При роботі в середовищі електронних таблиць для цього можуть бути використані різні засоби.

1.4.1. Редагування Бази даних

Редагування бази даних здійснюється для того щоб можна було позбутися зайвих понять і зробити її точнішою і зрозумілішою.

Я представив декілька способів редагування баз даних у Excel.

1.4.2. Редагування полів

Додамо до існуючої бази поле, яке відображає порядковий номер записів у базі. Для цього встановимо курсор у комірку першого стовпця і активізуємо пункт меню Вставка Стовпці. У який з'явився порожньому стовпці запишемо назву поля і заповнимо його. Результат помістимо в новий файл. Видалення полів здійснимо за допомогою команд меню Правка Видалити Видалити стовпець. При цьому курсор необхідно встановити в поле, яке збираємося видалити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]