Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56-93.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
96.25 Кб
Скачать

75. Відмінності договору найму та договору позички.

Договір позички близький до договору найму, але відмінність між ними полягає у тому, що договір найму є сплатним, а договір позички може бути безоплатним. Через значну схожість цих двох договорів, використовуються правила, визначені у ЦК.

Договір найму (оренди) належить до найбільш давніх інститутів зобов’язального права. Цей договір є двостороннім. Сторонами цього договору є наймодавець і наймач.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Закон передбачає можливість укладення як реальних договорів найму (таких, що вважаються укладеними з моменту фактичного надання майна у користування), так і консенсуальних (таких, що вважаються укладеними з моменту досягнення сторонами згоди щодо всіх істотних умов договору).

Оскільки договір майнового найму є оплатним, за користування майном справляється плата. Розмір оплати погоджується сторонами.

Форма договору залежить від суб’єктного складу та предмету оренди.

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого

Договір позички є безоплатним. Безоплатність може випливати з суті взаємовідносин сторін.

Договір позички будівлі або іншої капітальної споруди строком на один рік і більше укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Договір позички транспортного засобу за участі фізичної особи також укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Предметом договору майнового найму є індивідуально визначена неспоживча річ, тобто річ, яка зберігає первісний вигляд при неодноразовому використанні.

За своєю природою позичкою опосередковуються відносини найму, тому до договору позички можуть застосовуватись положення , що регулюють договір найму та окремі його види. Це стосується предмету договору.

За договором найму наймодавцем можуть виступати фізичні, юридичні особи, уповноважені державою органи, адміністративно – територіальні утворення тощо

За договором позички позичкодавцем можуть виступати як фізична так і юридична особа, яка має відповідні повноваження щодо розпорядження річчю.

Підстави розірвання договору з ініціативи наймача зводяться до неналежної якості речі, переданої у найм, та порушенням обов’язку наймодавцем щодо проведення капітального ремонту.

Самостійною підставою розірвання договору з ініціативи позичкодавця є використання речі не за призначенням та з порушенням умов договору.

76. Договори про виконання робіт: їх види, спільні та відмінні риси.

До договорів про оплатне виконання робіт належить:

1. договори підрядного типу: підряд, побутовий підряд, будівельний підряд на проектні та пошукові роботи.

2. договори на виконання науково-дослідних технологічних робіт, результатом яких є об’єкти права інтелектуальної власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]