Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_z_praktiki_miya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать
  1. Облік запасів

Згідно із П(С)БО – 9, Запаси – це активи, які:

— утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; — перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

— утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством. Облік запасів ведеться на рахунках 2 - го класу, а саме на: 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28. Для обліку надходження й використання виробничих запасів ККВП «Ніжне» використовує такі рахунки: 20 “Виробничі запаси”, 23 “Виробництво”, 26 “Готова продукція”, 28 “Товари”: 282 «Товари в торгівлі», 284 «Тара в торгівлі», 285 «Торгова знижка і націнка в торгівлі».

Запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена.

Є 3 етапи оцінки запасів :

-при надходженні запасів;

-при вибутті запасів;

-на дату складання звітності.

При надходженні запаси зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. При вибутті використовують такі методи оцінки запасів: ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів; середньозваженої собівартості; собівартості перших за часом надходження запасів; собівартості остатніх за часом надходження запасів; нормативних затрат; ціни продажу. Запаси відображаються в бухгалтерському обліку і звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.

Облік матеріальних цінностей ведеться по фактичній собівартості, яка складається із закупівельної ціни і видатків, пов’язаних з їх заготівлею і транспортуванням. Матеріальні цінності надходять від постачальниками згідно із заключеними угодами за такими супровідними документами, які підтверджують кількість вантажу порядок проведення оплати та інше.. Одержання матеріалів від постачальника проводиться матеріально відповідальною особою, на яку виписується доручення. Ця особа перед прийомом на роботу укладає із підприємством договір про індивідуальну матеріальну відповідальність (Додаток Н1). Документом, який засвідчує одержання цінностей є довіреність – це бланк строгої звітності . Особи, яким видана довіреність зобов’язані не пізніше наступного дня після одержання цінностей по довіреності подати бухгалтеру, який виписує довіреність – документ про одержання цінностей та їх оприбуткування на складі. (Додаток Н2)

Для аналітичного обліку запасів на складі та в бухгалтерії потрібно забезпечити дані про рух та лишки матеріалів за кожним найменуванням окремо. Основою обліку на ККВП «Ніжне» є картка складського обліку, яка виписується на кожне найменування, сорт, розмір, марку.(Додаток П1). Найбільш поширеною формою оперативної звітності на базовому підприємстві матеріально-відповідальних осіб є товарний звіт (Додаток П2). Він є важливим документом для контролю за станом зберігання товарних запасів, їх рухом і збереженням. В звіт записують кожен документ, вказуючи його дату, номер, найменування поставника чи отримувача, вартості товарів і тари. Надійшовши від постачальників товари в товарних звітах приходують на основі супроводжуючих документів, а надходження товарів в порядку внутрішнього переміщення - на основі накладних на внутрішнє переміщення товарів і інших документів.

Інвентаризація матеріальних цінностей проводиться спеціально створеною комісією з обов’язковим включенням головного бухгалтера. Матеріальні цінності вносяться в інвентаризаційний опис і разом з висновками робочої комісії (Додаток П3) здаються в бухгалтерію для складання “Звіряльної відомості”. Узагальнюючи документом інвентаризації є акт контрольної перевірки наявності цінностей (Додаток П4). Результати проведеної інвентаризації мають бути відображенні у бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому проведено інвентаризацію, але не пізніше грудня звітного року.

Для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції призначений рахунок 23 “Виробництво” . Аналітичний облік за рахунком 23 ведеться за видами виробництв, за статтями витрат і видами або групами виготовленої продукції.

Синтетичний облік наявності і руху виробничих запасів на ККВП Ніжне ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси». (Додаток Р)

По дебету рахунка 20 “Виробничi запаси” вiдображаються надходження виробничих запасiв на пiдприємство, їх дооцiнка, по кредиту- витрачання на виробництво (експлуатацiю, будiвництво), переробка, вiдпуск (передача) на сторону, уцiнка тощо. Враховуючи те, що окремі види запасів виконують різну роль у виробничому процесі, вони вимагають різних методик визначення норм споживання, страхових запасів, оптимальних партій поставок, правил зберігання тощо. (Додаток Г).

Зміни у "Виробничих запасах" є відображені в активі Балансу (Додаток Х2). На початку звітного періоду сума виробничих запасів становила 27,0 тис.грн.,а на кінець – 23,6 тис.грн.

ККВП «Ніжне» для обліку товарів використовує 28 разунок «Товари». На рахунку 28 "Товари" здійснюється облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. ККВП «Ніжне» на рахунку 28 веде також облік купівельної тари і тари "власного виробництва (за винятком інвентарної тари, яка використовується для виробничих або господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" чи 20 "Виробничі запаси").

По дебету субрахунків 281-2S4 відображається надходження товарів (тари) і збільшення їх вартості, а по кредиту - зменшення товарів. (Додаток С).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]