Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_z_praktiki_miya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
243.2 Кб
Скачать
  1. Облік власного капіталу і забезпечення зобов’язань

Власний капітал – це загальна вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності та використовуються ним для формування його активів.

Звіт про власний капітал містить не лише розмір власного капіталу підприємства на початок і кінець звітного періоду, але й причини з яких він збільшується або й зменшується. (Додаток В).

Під власним капіталом розуміють частину активів підприємства, що залишається після врахування всіх його зобов’язань.

Власний капітал = Активи – Зобов’язання

Складові власного капіталу та облік на рахунках

  • Статутний капітал (рах. 40)

  • Пайовий капітал (рах. 41)

  • Додатковий капітал (рах. 42)

  • Інший додатковий капітал (рах. 423)

  • Резервний капітал (рах. 43)

  • Нерозподілений прибуток (рах. 44)

  • Вилучений капітал (рах. 45)

  • Неоплачений капітал (рах. 46)

ККВП “Ніжне” використовує такі рахунки для обліку власного капіталу: 40 “Статутний капітал”, який становить 4,0 тис. грн.; 41 «Пайовий капітал» - 3,4 тис.грн.;43»Резервний капітал» - 1,7 тис.грн.; 44 “Нерозподілені прибутки” – 0,4 тис. грн. (Додаток Ц2)

Статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства. Статутний капітал обліковується на рахунку № 40. За кредитом цього рахунку відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення. Сальдо на цьому рахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в статуті підприємства.

Пайовий капітал – сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарської діяльності, що передбачені установчими документами.

У (Додатку Г) показано зміни ,що відбулись на ККВП «Ніжне» за 1 квартал 2010 року зі Статутним і Пайовим капіталом.

Резервний капітал – сума резервів, створених, відповідно до чинного законодавства або установчих документів, за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – частина чистого прибутку, що не була розподілена між власниками. Інформація про нерозподілений прибуток є наведена в пасиві Балансу підприємства. На початок звітного періоду нерозподілений прибуток на ККВП "Ніжне" становив 1,7 тис. грн.,а на кінець – 0,4 тис. грн. Тобто відбулось зменшився на кінець періоду на 1,3 тис. грн. (Додаток Ц2)

В бухгалтерському обліку прибуток формується поступово протягом року від усіх видів діяльності шляхом визначення фінансового результату від: реалізації продукції (робіт, товарів, послуг), тобто діяльності, яка є метою створення даного підприємства; інших операційних доходів; інших фінансових доходів; інших доходів, надзвичайних доходів.

На рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат та платежів» ведеться узагальнення інформації про рух коштів, які за рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів і включення їх до витрат поточного року.

По дебету рахунку відображається використання забезпечень, а по кредиту їх нарахування. Аналітичний облік забезпечення майбутніх витрат і платежів ведеться за їх видами, напрямками формування й використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]