Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ГОС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

8. Поняття сукупного, середнього та граничного продуктів

Процес трансформації ресурсів у готову продукцію характеризується показниками сукупного, середнього та граничного продуктів.

Якщо зафіксувати обсяги використання всіх факторів виробництва, крім одного (наприклад, праці), тоді сукупний продукт змінного фактора виробництва (TPL) – це обсяг продукції, що виробляє фірма при певному обсязі цього фактора і незмінних обсягах використання інших факторів.

Середній продукт (APL) змінного фактора виробництва – це відношення сукупного продукту змінного фактора до обсягу фактора, що забезпечує випуск цього продукту.

APL = TPL / L, де L – змінний фактор виробництва (наприклад, праця)

Граничний продукт змінного фактора (MPL) – це додатковий випуск продукції, який забезпечує використання додаткової одиниці ресурсу.

MPL = ΔTPL / ΔL

Сукупний продукт із залученням додаткової кількості змінного фактора зростає, але це зростання затухаюче і настає момент, коли додаткові затрати змінного фактора зменшують обсяг сукупного продукту. Це означає, о виробничий процес перенасичений ресурсом, який не може знайти ефективного використання при даному обсязі капіталу.

9. Економічні закони та категорії, їх пізнання та використання

Економічні категорії – абстрактні, логічні, теоретичні поняття, які в узагальненому вигляді виражають суттєві властивості економічних явищ і процесів (товар, власність)

Економічні закони відбивають постійні суттєві причинно-наслідкові зв'язки. В економічному законі перехід від процесу-причини до процесу-наслідку являє собою особливу форму руху, де один економічний процес породжує інший, а внутрішнім імпульсом є об'єктивна економічна суперечність.

Процес пізнання економічних законів — це відкриття певного економічного закону, виявлення механізму його дії.

Є два шляхи пізнання економічних законів: через виявлення нових законів і через поглиблення розкриття змісту, механізму дії та взаємодії законів.

Рівні використання економічних законів:

  • науково-теоретичний. На основі результатів наукового аналізу економічних процесів та явищ відкриваються і формулюються економічні закони, дається тлумачення їх і створюються концепції розвитку економіки.

  • державно-управлінський. Державна влада, спираючись на закони економічної теорії розробляє відповідні правові закони та положення, визначає програми економічного розвитку та форми і засоби виконання їх.

  • Господарсько-практичний. Використання економічних законів у практиці господарювання економічних суб’єктів

Механізм використання економічних законів містить комплекс заходів, спрямованих на подолання економічних суперечностей, розробку форм, принципів і методів використання економічних за­конів з метою ефективного ведення господарства. Цей механізм охоплює дії державних органів, які розробляють на основі економічних законів правила господарювання, діяльності різних ринкових струк­тур (бірж тощо), підприємців, фірм як основних ланок господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]