Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ГОС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
388.61 Кб
Скачать

4. Підприємства в умовах досконалої конкуренції

Конкурентне підприємство — це підприємство, яке продає свою продукцію на ринку досконалої конкуренції.

В умовах досконалої конкуренції ні одне з підприємств не може впливати на ринкову ціну товару, бо кожна з них згідно з умовами формування ринку досконалої конкуренції має дуже незначну ринкову частку продажу. Тому таке підприємство можна охарактеризувати як підприємство, що приймає ціну як задану (price-taker).

Крива попиту досконалого конкурентного підприємства — це крива, яка відображає попит на продукцію окремого підприємства, обсяг продажу якого ніяк не впливає на зміну ринкової ціни. Графічно попит конкурентного підприємства зображається у вигляді горизонтальної лінії, він досконало еластичний за ринковою ціною(рис.1)

(рис 2)

а - попит з точки зору конкурентної фірми; б - ринковий попит; P — ціна; Q - обсяг ринкового попиту; q— обсяг попиту конкурентної фірми; P1 — ринкова ціна.

Модель пропозиції конкурентного підприємства виходить з припущення заданості його економічної поведінки на максимізацію прибутку.

Крива пропозиції конкурентного підприємства показує, який обсяг випуску продукції буде виробляти та пропонувати підприємство, щоб максимізувати прибуток.

Крива пропозиції конкурентної фірми — це частина кривої її граничних витрат МС (Marginal Costs), що розташована вище за АVС(рис.2).

А - точка припинення операцій; В- точка самоокупності.

Там, де граничні витрати (МС) дорівнюють середнім сукупним витратам (АТС), визначається точка самоокупності (точка В) ( рис.2). Там, де граничні витрати (МС) дорівнюють середнім змінним витратам (АVС), визначається точка припинення операцій (точка А), при будь-якій ціні, що нижча за Р0,підприємство припиняє виробництво.

У процесі свого функціонування конкурентне підприємство має прийняти рішення:

1) Здійснювати виробничу діяльність чи ні;

2) Якщо здійснювати, то скільки продукції виробляти і продавати.

По-перше підприємство буде здійснювати виробництво, якщо ринкова ціна буде дорівнювати ціні Ро, що відповідає точці припинення операцій точка (А рис.2).

По-друге підприємство має вирішити, який обсяг продукції воно має виробляти.

5. Кейнсіанство та його особливості в різних країнах світу.

Кейнсіанство – напрям в економічній науці, що дає обґрунтування неможливості саморегулювання капіталістичної економіки на макрорівні та необхідності державного втручання в економічні процеси. Кейнс визнав, що капіталізм з його принципами вільної конкуренції вичерпав свої можливості.

Основна ідея: пропозиція породжує свій власний попит. Однією з головних теорій Кейнса є ідея державного регулювання ринкової економіки. Основними з них він вважав не повне використання виробничих та трудових ресурсів, кризи, безробіття.

На думку Кейнса головна причина криз та безробіття – недостатність сукупного попиту. Зі зростанням доходу збільшується і споживання, але не тією мірою, якою збільшується доход, оскільки зростає схильність до заощаджень. Це стримує зростання попиту і споживання. Тому в центрі теорії Кейнса – проблема факторів, що визначає величину попиту та його зростанням.

На думку Кейнса держава повинна стимулювати підвищення ефективного попиту. Податки і займи розглядалися Кейнсом як інструмент антициклічного регулювання. Він пропонував розвиток будь-якого виробництва, підтримку його з боку держави. В цілому економічна теорія та програма Кейнса спричинили величезний вплив на розвиток економічної науки та економічну політику провідних країн світу.

Кейнсіанська теорія отримала розповсюдження в різних країнах. Після Другої Світової Війни почали відігравати важливу роль американські економісти. Їх розробки одержали назву неокейнсіанства. Вони розробили американську інвестиційну теорію циклу. На їх думку першочерговим є зниження розмірів реальних інвестицій. Реальним фактором була прийнята динаміка інвестицій.

У Франції кейнсіанство одержало розповсюдження на початку середини 40-х рр. В неокейнсіанській теорії економічне зростання спочатку орієнтоване на спрощену модель росту, яка визначала співвідношення між виробництвом і попитом.

Посткейнсіанство – це ліве, радикальне, реформістське крило кейнсіанства. Воно сформувалося в післявоєнний період. Основними представниками є англійські економісти: Джофн В.Робінсон Н.Калдор, П.Сраффа та американські економісти: С.Вайнтрауб, А.Ейхнерх. Центральне місце в посткейнсіанських теоріях займає проблема росту і розподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]