Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_Microsoft_Office_Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

План Лекції №10

Укоопспілка

Коледж економіки і права

Вінницького кооперативного інституту

З дисципліни: «Економіка підприємства» Групи: ФКбс-21

Тема заняття: Роздрібний товарооборот - основний показник діяльності торговельного підприємства. Вид заняття: лекція

Метод проведення: лекція з елементами бесіди.

Мета заняття: сформувати уявлення про суть роздрібного товарообороту, методику планування показників роздрібного товарообороту; суть якості та конкурентоспроможності продукції, показники діяльності підприємства ресторанного господарства, методику їх планування; методику планування показників заготівельного обороту та обсягу переробки, виховання свідомого ставлення до навчання, виховання відповідальності за виконану роботу. Кваліфікаційні вимоги:

Студенти повинні знати: суть роздрібного товарообороту, методику планування показників роздрібного товарообороту; суть якості та конкурентоспроможності продукції, показники діяльності підприємства ресторанного господарства, методику їх планування; методику планування показників заготівельного обороту та обсягу переробки. . уміти: планувати показники виробничої програми підприємства; розробляти плани роздрібного товарообороту, товарних запасів і товарного забезпечення; розраховувати виробничу потужність кухні, пропускну спроможність обідньої зали, планувати товарооборот і випуск продукції; здійснювати планування, показників заготівельного обороту та обсягу переробки.

Міждисциплінарні зв'язки: в розгляді даної теми прослідовуються міждисциплінарні зв'язки з такими дисциплінами як: «Економічна теорія», «Економічний аналіз», «Облік і звітність».

Структура заняття

I. Організаційна частина заняття.

Перевірка присутніх;

Перевірка готовності студентів до заняття; Перевірка санітарного стану аудиторії.

II. Актуалізація опорних знань студентів. Питання для актуалізації:

II. Повідомлення теми, плану і мети заняття.

Тема: Роздрібний товарооборот - основний показник діяльності торговельного підприємства.

План

  1. Показники роздрібного товарообороту.

  2. Завдання та методика планування роздрібного товарообороту за загальним обсягом і асортиментом.

  3. Нормування та планування товарних запасів, мета і методика їх розрахунку.

  4. Товарне забезпечення роздрібного товарообороту, його мета, методика розрахунку, планування.

  1. Мотивація навчальної діяльності студентів.

  2. Вивчення і засвоєння нового матеріалу.

  3. Підсумок заняття.

  4. Узагальнення і систематизація матеріалу.

VII. Повідомлення домашнього завдання: самостійне вивчення теоретичного матеріалу на тему: «Планування матеріально-технічного забезпечення підприємства основними засобами, сировиною та продуктами».

Викладач Коновал В. В

Назва дисципліни: Економіка підприємства

Тема лекції: Роздрібний товарооборот - основний показник діяльності торговельного підприємства.

Прізвище автора: Коновал В. В.

Розглянуто на засіданні циклової комісії: Фундаментально-економічних дисциплін

Протокол № від « » 2011р.

Голова циклової комісії Швець Н. В.

Рік написання: 2011 р.

1. Показники роздрібного товарообороту.

До роздрібного товарообороту організацій і підприємств включають такі основні показники: оборот з реалізації товарів, товарні запаси на початок, товарні запаси на кінець періоду і надходження товарів.

Оборот з реалізації товарів (Р) є основним у роздрібному товарообороті, визначальним показником, від якого залежать усі інші показники.

Оборот з реалізації товарів у загальному обсязі відображає платоспроможний попит населення та потреби організацій і підприємств у товарах в тій частині, яка задовольняється через торговельну мережу. Крім загального обсягу роздрібного товарообороту, виділяють ще роздрібний товарооборот в асортименті, тобто за конкретними товарними групами відповідно до попиту населення на конкретні види предметів споживання.

Серед товарних запасів розрізняють запаси на початок (31) та на кінець (32) відповідного періоду. Запаси на початок періоду приймаються в розмірі, який склався на конкретну дату. На кінець періоду запаси визначаються за нормативом. Як товарні запаси на початок, так і товарні запаси на кінець перебувають у безпосередній залежності від величини обороту з реалізації товарів.

Завершальним показником роздрібного товарообороту є надходження товарів (Н). Воно мусить забезпечувати своєчасне поповнення товарних запасів і таким чином сприяти збільшенню реалізації товарів.

Основні показники роздрібного товарообороту перебувають у балансовій залежності. Баланс товарообороту, з одного боку, показує потребу в товарах — це ліва частина, а з другого, товарне забезпечення — це права. У розрахунках баланс товарообороту використовують в основному при визначенні необхідного надходження товарів.

Роздрібний товарооборот - це кількісний показник, що характеризує кінцеву стадію руху товарів у сфері обігу, коли товари зі сфери обігу надходять у сферу особистого споживання шляхом їх обміну на грошові доходи.

До складу роздрібного товарообороту включається відпускання товарів по безготівковому розрахунку із роздрібної мережі і мережі громадського харчування окремим категоріям установ.

У роздрібному товарообороті враховується продаж як нових, так і товарів, які вже перебували у сфері споживаний, куплених у населення, і прийнятих торговельними підприємствами на комісію.

Роздрібний товарооборот визначається у фактичних цінах на момент продажу товарів покупцю незалежно від часу сплати грошей.

Роздрібний товарооборот виступає одним із основних показників діяльності торговельного підприємства. Він є основою при визначенні потреби в матеріальних, трудових і фінансових ресурсах.

Отже, роздрібний товарооборот характеризує результати діяльності не тільки торговельних підприємств. У ньому відображається стан економіки в цілому: ефективність виробництва, ступінь розвинутості ринку і кон'юнктура його розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]