Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_bukh.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

18. Фінансово-результативні и позабалансові рахунки

Фінансово-результативні рахунки призначені для обліку прибутків і збитків. Для узагальнення інформації про формування і використання фінансових результатів господарської діяльності підприємства використовують рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку. По відношенню до балансу рахунок активно-пасивний.

Остаточний фінансовий результат - нерозподілений прибуток (непокритий збиток) визначається як різниця між нерозподіленим прибутком і прибутком, використаним у звітному періоді і відображається в розділі І «Власний капітал», рядок 350.

Позабалансові рахунки призначені для узагальнення інформації про наявність і рух цінностей, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або на зберіганні (об'єкти оперативної (операційної) оренди основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі);

умовних прав і зобов'язань підприємства (застави, гарантії, зобов'язання тощо);

бланків суворового обліку;

списаних активів (нестачі цінностей, дебіторська заборгованість) для спостереження за можливістю їх відшкодування винними особами (боржниками).

Бухгалтерський облік указаних цінностей, умовних прав і зобов'язань ведеться за простою системою, за якою записи про надходження, вибуття, використання, продаж матеріальних цінностей, бланків суворого обліку, утворення умовних прав і зобов'язань, списання з балансу майна внаслідок нестачі, псування та дебіторської заборгованості проводяться тільки на одному позабалансовому рахунку з вказуванням змісту і кількісно-вартісних показників операції.

Товарно-матеріальні цінності відображаються за договірною вартістю або за вартістю, що вказана у приймально-передавальних актах. Орендовані основні засоби відображаються за вартістю, що вказана в договорах оперативної (операційної) оренди. Бланки суворого обліку відображаються за умовною вартістю в установленому порядку. Умовні права й зобов'язання відображаються за вартістю, вказаною в документах про гарантії й зобов'язання.

Товарно-матеріальні цінності та основні засоби, вартість яких відображена на позабалансових рахунках підлягають інвентаризації в порядку, що діє для цінностей, відображених на балансових рахунках відповідного класу.

19. Поняття про облікові регістри. Види і форми облікових регістрів. Правила ведення облікових регістрів і способи виправлення помилок у записах.

Облікові регістри - це носії спеціального формату (паперові, машинні) у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів, машинограм тощо, призначені для хронологічного, систематичного або комбінованого нагромадження, групування та узагальнення інформацій з первинних документів, що прийняті до обліку.

Вся різноманітність облікових регістрів, які застосовуються в практиці бухгалтерського обліку, може бути підрозділена за рядом ознак:

за зовнішнім виглядом;

за призначенням і характером запису;

за змістом;

за будовою;

за способом складання.

За зовнішнім виглядом облікові регістри поділяються на:

книги;

картки;

окремі аркуші.

Бухгалтерські книги - найбільш надійний спосіб зберігання облікових регістрів синтетичного, а особливо аналітичного обліку.

Картки - окремі аркуші, виготовлені на твердому папері стандартного розміру, щоб їх можна було вміщати у спеціальні ящики (картотеки). Вони використовуються, як правило, для аналітичного обліку.

Картки бувають різноманітної форми:

  • контокорентні картки

  • матеріальні картки

  • інвентарні картки

  • багатоколонкові картки

Окремі аркуші (відомості) - це різновид карток, які мають більший формат і різне графлення. Це виготовлені друкарським способом на окремих аркушах паперу відомості, облікові регістри, реєстри при здаванні первинних документів до бухгалтерії та ін. Вони використовуються для синтетичного і аналітичного обліку, не брошуруються.

За призначенням і характером запису облікові регістри поділяються на:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]