Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_bukh.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

17. Операційні рахунки

Операційні рахунки призначені для обліку витрат, визначення собівартості, обліку господарських процесів і виявлення від них результатів. Це найбільш чисельна група рахунків:

- збирально-розподільчі;

- витратні;

- звітно-розподільчі;

- калькуляційні;

- доходів;

- співставляючі.

Збирально-розподільчі рахунки призначені для збирання витрат на протязі визначеного періоду (місяця, квартала, року) та розподілення їх між об'єктами в кінці періоду. До таких рахунків належить 91 «Загальновиробничі витрати».

В балансі ці рахунки не відображаються, так як зібрані по дебету цих рахунків суми списуються, як правило, на рахунок 23 «Виробництво» і розподіляються між видами випущеної продукції та рахунком 90 «Собівартість реалізації».

Ці рахунки закриваються в кінці звітного періоду. По відношенню до балансу збирально-розподільчі рахунки активні.

Витратні рахунки призначені для узагальнення інформації про витрати підприємства протягом звітного періоду. До них належать рахунки класу 8 «Витрати за елементами» і рахунки класу 9 «Витрати діяльності». Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 16 «Витрати». По відношенню до балансу витратні рахунки активні, в балансі не відображаються, закриваються в кінці звітного періоду.

Звітно-розподільчі рахунки призначені для виявлення розміру витрат і доходів кожного звітного періоду окремо і рівномірного розподілу цих витрат у відповідному періоді, і відіграють значну роль у правильному віднесенні витрат на собівартість продукції того періоду, до якого вони дійсно належать. Без врахування такого розподілу неможливо правильно визначити фінансові результати.

Звітно - розподільчі рахунки бувають по відношенню до балансу активні і пасивні. Прикладом активного рахунку є рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів», призначений для узагальнення інформації щодо здійснення витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах.

До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», відносяться витрати, пов'язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості, з освоєнням нових виробництв та агрегатів, сплачені авансом арендні платежі, оплата страхового поліса; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

Калькуляційні рахунки - призначені для обліку всіх витрат і визначення собівартості заготівлі матеріалів, закупівлі товарів, виготовленої продукції, виконаних робіт (послуг). По відношенню до балансу ці рахунки активні.

До калькуляційних рахунків належать 15 «Капітальні інвестиції», 23 «Виробництво»,

Залишки калькуляційних рахунків (якщо є) відображаються у активі балансу.

Рахунки доходів - призначені для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. Склад доходів та порядок їх визнання визначаються відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. По відношенню до балансу ці рахунки пасивні. До них належать рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності» .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]