Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адмін. процес.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
218.65 Кб
Скачать

44 Фіксування судового засідання. Глава 4 касу

Під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпе­чується повне фіксування судового засідання за допомогою звукоза­писувального технічного засобу. Конституція України вперше визна­чила як основну із засад судочинства взаємопов'язані між собою гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. Повне фіксування судового процесу технічними засобами забезпечує прозорість і об'єктивність його, підвищує довіру до пра­восуддя.

Технічний запис, відповідно до ч. 7 ст. 12 КАС України, здійсне­ний судом у порядку, встановленому цим Кодексом, є офіційним записом судового засідання. Таким чином, технічний запис, здійсне­ний судом у встановленому порядку, повністю заміняє ведення про­токолів судових засідань, які тільки вибірково фіксують судовий ад­міністративний процес, незалежно від високого професіоналізму сек­ретарів судових засідань.

Особи, присутні у залі судового засідання, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із засто­суванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб'єктами владних повноважень.

Суд вирішує питання про можливість проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, враховуючи, чи не будуть зазначені дії не­гативно впливати на нормальний перебіг судового процесу і чи не будуть вони перешкоджати встановленню істини у справі. Очевидно, фото- і кінозйомка, відео-, звукозапис можуть бути заборонені судом і тоді, коли вони проводяться і без застосування стаціонарної апара­тури, якщо ці дії заважатимуть нормальному перебігу судового за­сідання, негативно впливатимуть на учасників процесу.

45 Поняття значення та види судових витрат

Розгляд і вирішення судом адміністративних справ, процесуальні дії учасників процесу пов'язані з певними витратами, які іменуються судовими витратами. Судові витрати визначають можливість звер­нення до суду за судовим захистом прав, свобод і охоронюваних законом інтересів в порядку адміністративного судочинства. Більшу частину цих витрат бере на себе держава шляхом фінансування адміністративних судів з державного бюджету. Судові витрати підчас розгляду і вирішення судом адміністративних справ, які по­кладені на сторони та інших зацікавлених осіб, характеризуються своєю незначністю, що є проявом доступності судового захисту. Згідно із ч. І ст. 87 КАС України судові витрати складаються із су­дового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Метою встановлення судових витрат є застереження сторони (позивача) від подання явно необґрунтованого позову, спонукання сторін до добровільного виконання своїх обов'язків, самостійного врегулювання правових спорів. Оплата одночасно є і частковим відшкодуванням витрат держави на здійснення правосуддя.

судочинства судовий збір (державне мито) — це грошова сума, що сплачується особою, яка звертається до адміністративного суду із позовною заявою, апеляційною чи каса­ційною скаргою, скаргою за винятковими обставинами, заявою про перегляд справи за нововиявленими обставинами щодо захисту прав, свобод та інтересів цієї особи у сфері публічно-правових від­носин від порушень з боку органів державної влади, органів місце­вого самоврядування, їхніх посадових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій.

Відповідно до ч. З ст. 87 КАС України судовими витратами, окрім судового збору, є також витрати, що пов'язані з розглядом справи в адміністративному суді і представлені: 1) витратами на правову допомогу; 2) витратами сторін та їхніх представників, що пов'язані із прибуттям до суду; 3) витратами, пов'язаними із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експер­тиз; 4) витратами, що пов'язані з проведенням огляду доказів на місці та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.