Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біогеографія екзамен (відповіді).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

3.Неотропічне фауністичне царство

Неотропічне царство займає тропічну частину півострова Флорида, низовини й узбережжя тропічної Мексики, всю Центральну Америку, Антильські та інші тропічні острови, більшу частину Південної Америки, крім півдня континенту. У флорі Неотропіків є близько 25 ендемічних родин, багато ендемічних родів і видів. Флора цього царства має багато спільних родів з Палеотропіками, що свідчить про наявність у минулому тісного зв’язку між цими царствами. Неотропічне царство поділяють на п’ять областей: Карибську, Амазонську, Бразильську, Андійську і Гвіанського нагір’я.

БІЛЕТ 16

1.Колообіги азоту і фосфору в біосфері

Фосфор належ.,до основних органогенних елементів, який живі організми вживають у достатньо великій к-сті. Він входить до складу нуклеїнових кислот, складних білків і кісткової тканини. У наземних біогеоценозах відбувається активний круго- обіг фосфору в системі: грунтрослинатваринагрунт. В кругообігу фосфору в біоценозі беруть участь лише грунт і вода. Вміст азоту в живих тканинах становить трохи більше 3-ьох % його вмісту в фондах екосистем. Решту азоту розподілено між детритами і нітритами грунту. Джерела азоту: 1)атмосферне повітря 2_азот, який міститься у відмерлих рештках рослин і тварин. У процесі кругообігу азоту відбув.,розпад орг.,сполук, внаслідок чого він переходить у нітратну форму. Отже, вирі- шальним етапом кругообігу азоту є нітрифікація, яка забезпечує швидкий перехід нітратів у форми, доступні рослинними організмами.

2.Видовий склад ,структура та місцеположення біоценозу .

Біоценоз – це угрупування рослин, тварин і мікроорганізмів певної території чи акваторії з подібними прир.,умовами. Існує дві х-ні групи видів: 1)домінантні, які творять зовн.,вигляд біоценозу 2)субдомінантні – віддзеркалюють своєю присутністю умови місцезростання. Видовий склад – це весь набір організмів у межах раннього біотопу. Видовий склад біоценозів порівнюється з зооценозом стабільністю, бо тварини рухаються. Видова різноманітність угрупувань змінюється в часі і є нас- лідком складних процесів іміграції і еміграції видів.У кожному біоценозі його верт.,структ.,або ярусність не є чимось сталим.

Ці яруси заповнені рослинами, тваринами, мікроорганізмами та живою матерією, які перебувають у постійному русі. Горизонтальна структ.,біоценозу пов’яз.,з різноманітністю підстилаючої поверхні.

3.Ефіопське фауністичне царство .

Ефіопська царство займає більшу частину Африканського материка – із самого півдня до пустелі Сахари на півночі. Крім того, до царства належать південний край Аравійського півострова і такі острови: Сокотра, Мадагаскар, Вознесіння, та Святої Олени. На півночі межі не виходять із тропічного поясу, а на півдні вони зміщені в субтропіки.Фауна Ефіопської області типово материкова, дуже багата й різноманітна. У неї багато спільних рис з тваринним світом Індо-Малайської області. Для фауни характерні ендеміки високого рангу, які зосереджені в районі Конго, а також на островах і мають обмежені ареали. Самобутність та багатство характерне для фауни ссавців, яку представляють комахоїдні – золотокроти, видрові землерийки, довгоноги та стрибунці. Численні, як і скрізь у тропіках, летючі миші. Надзвичайно поширені в Ефіопській області такі мавпи: родини мартишко‑ і людиноподібних, напівмавп, лоризид

БІЛЕТ 17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]