Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біржа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
212.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

Юридичний факультет

Кафедра трудового,

аграрного та екологічного права

«Правові засади діяльності аграрної біржі»

Виконала:

студентка групи ЮРД-54м

Фок Марта

ЛЬВІВ, 2010

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………3

  1. Поняття, ознаки та види товарної біржі в Україні……………………...5

  2. Правове забезпечення функціонування аграрних бірж в Україні…….11

  3. Поняття та ознаки аграрної біржі в Україні……………………………16

  4. Види договорів, що укладаються на аграрних біржах………………....21

Висновок………………………………………………………………………...29

Список нормативно – правових актів та використаної літератури………….31

Вступ

Актуальність теми. Проблема правового забезпечення діяльності аграрних бірж в Україні набула особливої актуальності у зв’язку з розвитком ринкових відносин в аграрному секторі економіки. Забезпечення продовольчої безпеки держави безпосередньо пов’язано з нормальним функціонуванням аграрного сектору економіки, високим рівнем виробництва сільськогосподарської продукції, відповідно налагодженою системою реалізації цієї продукції та поповнення державних резервів. Вирішити проблеми, пов’язані зі збутом сільськогосподарської продукції, допомогти національним товаровиробникам вийти на зовнішній ринок та, тим самим сприяти захисту їхніх економічних прав можна лише за умови функціонування в країні розвиненої інфраструктури аграрного ринку. Одним із головних елементів аграрного ринку є аграрна біржа, як вид спеціалізованої товарної біржі.

Сьогодні діяльність аграрних бірж характеризується активізацією торгівлі та чітко вираженою тенденцією до зростання зацікавленості учасників ринку до біржового обслуговування при укладенні договорів купівлі-продажу сільськогосподарської продукції. Відслідковується тенденція до виходу на біржовий ринок безпосередньо сільськогосподарського товаровиробника (власника продукції), що пояснюється його бажанням працювати у сфері товарно-грошових відносин, уникаючи товарообмінних (бартерних) операцій, придбавати і реалізовувати продукцію за реальними біржовими цінами.

Незважаючи на те, що останнім часом прийнято низку нормативних актів, покликаних врегулювати відносини в сфері реалізації сільськогосподарської продукції через біржовий ринок, проблеми правового регулювання діяльності аграрних бірж всебічно не проаналізовані.

Мета і завдання. Мета дисертаційної роботи полягає у проведенні науково-теоретичного аналізу правових відносин у сфері біржової торгівлі в агропромисловому комплексі, законодавства і практики його застосування з цих питань,.Відповідно до поставленої мети були визначені основні завдання:

- проаналізувати зміст та правові засади діяльності товарних бірж;

– провести аналіз стану нормативно-правового забезпечення діяльності аграрних бірж;

– дослідити поняття аграрної біржі, з’ясувавши її правову сутність та характерні ознаки;

– проаналізувати зміст та правові засади діяльності аграрних бірж;

– виділити особливості договорів на реалізацію сільськогосподарської продукції, які укладаються на аграрних біржах;

– обґрунтувати необхідність спеціального правового регулювання діяльності аграрних бірж;

Об’єктом дослідження є урегульовані нормами права суспільні відносини, у сфері реалізації сільськогосподарської продукції та діяльності аграрних бірж, в умовах ринкової економіки.

Предметом дослідження є нормативно-правові акти, що регулюють діяльність аграрних бірж в Україні, як виду товарних бірж, локальні нормативно правові акти, такі як статути бірж, правила біржової торгівлі, зокрема Української аграрної біржі, Луганської агропромислової біржі та інших, практика їх застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]