Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕД..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

50. Класифікація геоморфологічних карт за призначенням та масштабом

Геоморфологічні карти бувають широкого і вузького призначення. Карти широкого призначення розраховані на задоволення загальних потреб різних галузей науки і господарства. На їхній підставі можна проводити будь-які геоморфологічні дослідження, а також складати карти вузького призначення. Карти вузького призначення використовують з науково-дослідною, практичною, навчальною метою. До таких карт належать спеціальні (прикладні) геоморфологічні карти, які відрізняються цілеспрямованим змістом.

За масштабом геоморфологічні карти розрізняють так: великомасштабні – 1:200 000 і більше, середнього масштабу – 1:200 000-1:1 000 000 і дрібного масштабу – від 1:1 000 000 до 1:5 000 000. Окремо виділяють оглядові карти масштабу 1:5 000 000 і дрібніше, а серед великомасштабних карт – 1:10 000 і 1:5 000, які створюють для вузьких практичних цілей з дуже детальним зображенням елементів рельєфу, сучасних геоморфологічних процесів.

51. Класифікація геоморфологічних карт за змістом

За змістом геоморфологічні карти класифікують з урахуванням ступеня охоплення різних геоморфологічних показників і ступеня узагальнення геоморфологічних показників. З урахуванням ступеня охоплення геоморфологічних показників геоморфологічні карти поділяють на окремі та загальні.

Окремі карти складаються на підставі окремих показників, які стосуються тільки морфографії, походження, віку, сучасної динаміки рельєфу. Вони можуть буми морфографічними, морфо метричними, структурно-геоморфологічними, морфо хронологічними, морфо динамічними. Кожну з цих категорій поділяють на дрібніші види.

Загальні карти дають характеристику рельєфу за сукупністю окремих показників, мінімум «геоморфологічною тріадою» - морфологією , генезисом і віком рельєфу.

За ступенем узагальнення геоморфологічних показників карти поділяють на аналітичні, синтетичні і комплексні. Аналітичні карти складають на підставі неузагальнених або мало узагальнених показників. На них показують тільки деякі генетичні категорії форм. Синтетичні карти характеризують рельєф в узагальнених показниках, що синтезують низку окремих особливостей. На комплексних картах зображують декілька різних об’єктів, кожний у своїх показниках, однак таких об’єктів, які перебувають у взаємозв’язку і зумовлюють один одного.

52. Карти порядків долин, їх значення та принципи побудови

Під час морфо метричних досліджень складають передусім схеми порядків долин. Найприйнятніша в разі побудови морфо метричних карт класифікація долин В.Філософова. За цією класифікацією потік першого порядку – це елементарна долина, в яку не впадає жодна інша долина. Долинами першого порядку у рівнинних країнах є вимоїни й улоговини стоку. У разі злиття долин першого порядку утворюється долина другого порядку, в яку можуть впадати інші долини першого порядку. Злиття двох долин другого порядку дає долину третього порядку. Долина четвертого порядку утворюються в разі злиття двох долин третього порядку. Улоговини стоку переходять у яри і балки, а балки у ріки. Річкові долини в умовах помірного клімату з постійним стоком мають третій і четвертий порядок. Складені схеми порядків долин не лише є основою для побудови деяких морфо метричних карт, ай самі дають досить повне уявлення про густоту розчленування території.