Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Polishuk_pit.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

64. Українсько-німецькі відносини в 1991 – 2012 рр.

Серед найактивніших партнерів Укр є об'єднана Німеч, її геополітична роль визначається не лише високими і сталими темпами економ зростання,а, стабільним фінансовим становищем. Німеч посідає вигідну стратегічну позицію "перехрестя" Європи і є одним із промислових та фінансових гігантів світу. Вона здійснює активну інвестиційну пол. Важливу роль вона відводять нашій кр, беручи до уваги її геоекономічний потенціал і зростаючу зовнішньополітичну роль як однієї з великих держ Євр. В цих стратегічних розрахунках Укр належить не ост місце у системі противаг Росії і,водночас,як її партнеру.Німеч однією з перших 26 гр 1991 р. визнала незалежн Укр; 17 січ 1992. між двома держ були встані дипл відн. 17 лю, посол ФРН у Києві вручив вірчі грамоти і став першим послом іноземної держ в Укр, а 16 бер 1992. офіційно розпочало роботу посольство Укр в Бонні. Індикатором стану двосторонніх відносин є взаємні візити вищого керівництва. Підтримка Німеч-визнаного лідера інтеграційних процесів на континенті - означає для Укр готовність Євр співпрацювати з нею як із перспективним, передбачуваним партнером, визнання її вагомим чинником пол стабільності в євр просторі.Важливим етапом у розвитку відносин між двома країнами став 1993 рік, коли відбувся візит в Україну Федерального канцлера ФРН Г. Коля. Було укладено рамковий документ -Спільна декларація про основи відносин між Укр та ФРН,а також угоди про широкомасштабну економ співпрацю,взаємний захист інвестицій. Поглибленню військового співробітництва між двома країнами сприяв візит міністра оборони України до ФРН у кв1994. Загалом у межах Програми військової співпраці між Збройними Силами України та Бундесвером в 1994-1995pp. відбулося 20 робочих зустрічей. Усвідомлюючи нагальну необхідність конкретизації двостороннього співробітництва, керівник федерального уряду запропонував утворити нову форму німецько-українських міжурядових контактів-регулярний обмін міжвідомчими делегаціями, які визначатимуть шляхи та пріоритетні напрями розвитку двосторонньої співпраці, в економ сфері. На поч вер 1996 р. Укрвідвідав Г. Коль. Одним із основних та вагомих результатів цього візиту стало досягнення дійсно довірливих, партнерських відн між Президентом Укр. та Федеральним канцлером Німеч.

5 лют 1999 - візит Б. Тарасюка до Німеччини. У ході переговорів особливу увагу було приділено проблематиці, пов'язаній з сучасною фінансово-економічною ситуацією в Укр,її співпраці з Міжн валютним фондом, іншими фінансовими інституціями. За активного сприяння Німеч 10 гр 1999. на Гельсінському саміті ЄС було ухвалено Спільну стратегію Союзу стосовно України, де викладено шляхи партнерства з Укр..З 1998 р. українською та німецькою сторонами було започатковано проведення щорічних пол консультацій на вищому рівні. Такий механізм співробітництва має Німеч з країнами Центр та Сх Євр лише з Укр,Росією і Польщею. Форма ж такого співробітництва у відн Укр з євр держ існує лише з ФРН. Все це створює позитивну атмосферу для подальшої планомірної співпраці з цією впливового євр держ.В Києві 6 гр 2001. з одноденним візитом перебував Федеральний канцлер ФРН Шрьодер.Сторони підписали міжурядову Угоду про реструктуризацію частини зовнішнього боргу України в межах угоди про реструктуризацію з Паризьким клубом. Німеччина також обіцяла стати партнером

Безперечно, передумовою позитивного розв пол співробітництва між Укр та ФРН є значний збіг інтересів і спільність позицій з проблемних питань суч міжн життя. Наочним прикладом саме такого розвитку відносин є успішна співпраця у сфері вивезення та знищення ядерної зброї, що була на території Укр. Плідно співпрацюють обидві держави і в межах багатосторонньої дипломатії. Регулярними стають політичні консультації з різних питань діяльності ООН, ОБСЄ та інших міжн орг і структур. Яким би важливим не був політичний напрям двосторонніх відносин, найпріоритетнішою виявилася конкретна економічна віддача від такого співробітництва. Укр увійшла до десятки головних торгов партнерів Німеч у Центр і Сх Євр й упевнено посідає друге місце після Росії в торгівлі ФРН з кр СНД та Балтії. Домінуючими статтями укр імпорту є продукція машинобудування,автотранспортні засоби,електротехнічні вироби.Серед країн ЄС Німеч належить провідне місце у зовнішньоторговельному обороті Укр. Країна залишається основним торговельними партнерами Укр в Європі. У товарній структурі експорту продовжують домінувати товари металургійної та текстильної промисловості, з певним зниженням хімічної галузі. Водночас привабливим виглядає (хоча і незначне) зростання технічних засобів. Загалом експорт України у Німеччину характерний домінуванням товарів низької технологічної переробки з низьким рівнем доданої вартості. У товарній структурі імпорту з Німеччини переважають товари високого ступеня переробки. Зважаючи на виняткову роль Німеч у ЄС, орієнтація українського бізнесу на цю країну не просто бажана, а навіть необхідна для сприяння плідному економічному співробітництву Укр з ЄС. Приплив німецьких капіталів, активна участь відомих фірм ФРН у модернізації багатьох перспективних українських підприємств набуває вирішального значення. Зростає інтерес німецьких інвесторів до реалізації проектів із розробки родовищ нафти, її переробки, транспортування, розвитку інфраструктури пасажирського і вантажного транспорту, модернізації та розширення зв'язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]