Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ліс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

17.Форми і методи інтерактивного навчання на уроках «я і Україна».

У педагогіці виділяють : кооперативне навчання( робота в парах, робота в парах змішаного складу- « бережок і річечка»( пересідають на наступну парту , переказуючи скоромовку новим сусідам), «Карусель»( внутрішнє коло –нерухоме, зовнішнє- рухоме і діти за годинниковою стрілкою розповідають скоромовку новому партнеру), «акваріум»( діти об’єднуються у 2-4 групи, одна з них стає в центр класу і за алгоритмом: читає вголос ситуацію, обговорюють у групі,доходять до спільного рішення за 3-5 хв., інші слухають, а далі обговорюють усі разом), технології колективно – групового навчання, обговорення проблеми в загальному колі-по черзі висловлюються по темі, вчитель бере слово після обговорення;

Мікрофон - інтервю ;, Мозковий штурм- виноситься тема:усі учасники пропонують свої ідеї, один учасник записує ці ідеї, ідеї групуються, аналізуються, розвиваються,обирають найкращі рішення; Асоціативний кущ- тема одним словом і всі згадують, що вони про це знають; Сепком – фр. пятирядковий вірш:1.тема, 2.опис теми(2 прикметники), 3.дія пов’язана з темою (3 дієслова), 4.ставлення до теми(речення з 4 слів), 5.перефразування теми (синомім, метафора, узагальнення); Навчаючи учусь- навчитись передавати матеріал одноліткам: кожен читає інформацію на картці, ознайомлює всіх однокласників, після всього вчитель питає що вони дізналися від інших; Метод проектів- розробка презентації. Платон виділяє такі типи проектів:дослідницькі, творчі, інформаційні, ігрові, практично- орієнтаційні; технології ситуативного моделювання (сюжетно- рольові, дійові, імітаційні, фольклорні ігри), технології дискусійних питань( метод прес-дає можливість формулювати та висловлювати свою думку. Схема:позиція «я вважаю», обґрунтування « тому що», приклад, висновки; дискусія за шкалою Мекдекса – так чи ні( телевізор це добре чи погане?); діаграма Вена(калина і прапор)).

Функції гри:соціокультурна, комунікативна, самореалізації, діагностична, корекційна, розважальна.

18. Урок засвоєння нових знань, його структура.

Структура уроку - це основні етапи, на яких використовуються методи і прийоми навчання. В поняття структура входять три основні етапи:

  • Елементи уроку

  • Їх послідовність

  • Їх взаємозв’язок

У кожному уроці виділяють 2 структури:макроструктуру і мікроструктуру.

Макроструктура – більш-менш постійні елементи уроків у межах 1-10 типу. Кожний етап має свою внутрішню мікроструктуру, що складається з певних методів, прийомів і засобів навчання.

Мікроструктура – може змінюватися навіть у межах одного етапу уроку залежно від ряду обставин, наявності наочності,тих засобів навчання, підготовки учнів, їх уміння самостійно працювати над навчальним матеріалом. Є 5 типів уроків: комбінований, узагальнення і систематизація, екскурсія, предметний, засвоєння нових знань.

Структура уроку,засвоєння нових знань:

  1. організаційна частина

  2. актуалізація знань учнів

  3. повідомлення теми і завдань уроку,мотивація навчальної діяльності

  4. сприймання і усвідомлення учнями навчального матеріалу

  5. осмислення учнями знань

  6. узагальнення і систематизація знань

  7. підсумок уроку

  8. повідомлення домашнього завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]