Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ліс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

11. Методика проведення етичної бесіди.

Головне призначення етичної бесіди, подача учням знань про норми, правила поведінки, моральні цінності, формування моральних понять і уявлень.

Етична бесіда мусить викликати в душі кожного учня певні переживання, емоційний відгук, бажання здійснювати вчинки, які заслуговують на схвалення.

Для того, щоб етична бесіда була ефективною, слід дотримуватися ряду умов: потрібно, щоб бесіда мала проблемний характер, припускала боротьбу поглядів, ідей, думок, не можна допускати, щоб бесіда перетворилася на лекцію, матеріал для бесіди має бути близьким емоційному досвіду вихованців, не можна чекати і вимагати від них активності при обговорення питань, які викликають незрозумілі відчуття. Правильне керівництво етичною бесідою полягає в тому, щоб допомогти вихованцям самостійно дійти правильного висновку, для цього учителю потрібно уміти дивитися на події або вчинки очима школяра, розуміти його позицію і відчуття.

Для кращого засвоєння дітьми правил поведінки, можна запропонувати задачі з моральним змістом, з використанням проективних методів( Напр: уяви, що ти опинився на місці героя казки, щоб ти зробив, яку відповідь обрав?).

  1. Практичні методи навчання. Методика організації спостережень.

До практичних методів відносяться спостереження, досліди, практичні роботи в куточку живої природи і навчально - дослідній ділянці.

Ведення спостереження за природою складний процес, який увібрав у себе, в інтегрованій формі знання різних природничих галузей. З перших уроків учитель повинен організовувати спостереження учнів за погодою, сезонними змінами у рослинними змінами у рослинному і тваринному світі, праці людей у різні пори року, за об’єктами культури своєї місцевості. Щодня на одному з уроків учитель проводить бесіду про ті спостереження, які учні провели самостійно. Уже першокласники повинні володіти такими простими прийомами спостережень, як розгляд і розпізнавання форми, кольору та інших ознак об’єкта. На початковому етапі навчання у першому класі цілі і завдання спостережень формулює учитель, а учні їх сприймають. Об’єкти спостереження повинні бути більш менш знайомі першокласникам, доступні і не складні за будовою.

Основні дані спостережень учні фіксують у щоденниках спостережень, а черговий по класу занотовує в класний календар природи. Знайомство зі щоденником спостережень розпочинаються у другому класі. До кінця першого семестру учні оволодівають простими прийомами спостережень і роблять позначення в щоденнику спостережень самостійно. У 3-4 класах зміст спостережень поглиблюються, школярі систематично відмічають зміни погоди: стан неба, опади, температура повітря, напрям вітру, вчаться користуватися природничими приладами: компасом, флюгером, гномоном.

Якщо учні систематично і самостійно ведуть спостереження, вони можуть вільно читати щоденник, складати міні оповідання, про результати спостережень за тиждень чи місяць. Підсумки спостережень проводяться щомісяця.

  1. Практична робота. Дослід як метод навчання.

За змістом і призначенням практичні завдання різноманітні.

1-2 клас

Про тебе самого. Завдання: разом з дорослими скласти історію походження свого імені , піклуватися про свій зовнішній вигляд, дотримуватися режиму дня, правил особистої гігієни.

Рід, родина, рідня. Завдання: навести порядок на своєму робочому місці, в ігровому куточку, правильно застелити ліжко, полити кімнатні квіти, виготовити м’яку, паперову чи з природного матеріалу іграшку, доглядати менших.

Людина серед людей. Завдання :записати слова вічливості ,які прозвучали дитячих телевізійних програмах, додержались правил культурного поводження в громадських місцях.

Природа навколо нас. Завдання :поставити дослід про залежність росту рослин від сонячного світла, виготовити годівничку, простежити які птахи злітаються до неї, заготувати корм для птахів.

Твій рідний край. Завдання :простежити за результатами праці людей різних професій, які тобі зустрілися по дорозі до школи, дізнатися чому так назвали вулицю, місто, село, дібрати пісні, легенди, перекази про рідний край.

Твоя країна - Україна. Завдання : брати участь у державних, релігійних, народних святах, дібрати пісні, вірші про Україну, легенду про походження Києва.

У процесі формування і закріплення природничих понять використовується ще один вид практичних вправлянь, схематичне малювання і креслення. Корисна ця робота під час формування таких понять: план, масштаб, карта, височина, річка.

Програма курсу «ЯіУ» передбачає проведення дослідів. Дослід проводиться для того, щоб учні краще могли зрозуміти те чи інше явище природи і розглянути властивості предмета. Бувають:

  • Демонстраційними( тільки вчителям)

  • Фронтальними(всіма учасниками)

Учні 2-3 класів можуть за описом у підручнику виконувати не складні досліди.(2-виявлення властивостей повітря, снігу,води; 3- виявлення властивостей корисних копалин).

Перед дослідом учитель у короткій вступній бесіді підводить учнів до усвідомлення проблеми, яку належить розв’язати. Школярам спочатку прочитати опис досліду в підручнику,після цього учитель запитує чи всі зрозуміли як виконувати дослід, далі приступають до виконання досліду, учитель слідкує і вразі потреби допомагає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]