Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ліс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

14. Метод створення ситуації морального вибору.

Ситуації морального вибору поділяються на 4 види:

  • Пізнавальні (ваш товариш довго хворів, не ходив до школи і ви давно його не бачили, та ось на решті він прийшов, як ви його зустрінете, що скажете)

  • Оціночні (до Тані прийшли на день народження друзі, вони вітають її, вручають подарунки, побачивши книгу, дівчинка замучено каже – «така у мене вже є», взявши коробку цукерок, зневажливо кидає – « я таких не люблю»)

  • Альтернативні (тебе запросили на день народження до товариша, гостей пригощали смачними тістечками,тобі дуже хочеться з’їсти ще одне. Як ти вчиниш: візьмеш, бо воно не останнє; не братимеш, бо вже з’їв; з’їси, бо не можеш відмовити собі в насолоді )

  • Абсурду ( з автобуса вийшов дідусь і подав онукові руку, допомогти зійти)

До ситуації морального вибору також належить ситуації взяті учителем з творів морально – етичного спрямування. (Сухомлинського). Можна скористатися методикою незакінченого оповідання. Творчим різновидом даного виду ситуації можуть бути ситуації в малюнках.

15.Етичний тренінг.

Етичний тренінг - це один з найефективніших способів морального розвитку школярів.

Тренінг – це систематичні вправи з метою надбання або корекції певних навичок і умінь.

Основне призначення етичного тренінгу – це формування моральних норм поведінки, корекція ставлень учнів.

Здійснюється етичний тренінг у формі сюжетно- рольових та ділових ігор, аналізу проблемних поведінкових ситуацій, вправ на самопізнання, етюдів на розпізнавання та тренування різних емоційних станів, тренувальних завдань « Як ти вчиниш, коли?»

Систематичне вправляння учнів сприятиме формуванню волі, становленню єдності між словом і ділом, переходом знань у поведінку.

Приклади вправ, які використовуються для тренінгу:

  • Перевтілення. Завдання : уявити себе кішкою і поміркувати, щоб могла розповісти кішка, над якою знущається господар.

  • Творчо – емпатійні. Завдання : поставити себе на місце тварини або рослини і передати словами її відчуття.

  • Етюди. Завдання : одного разу, коли я був маленьким, я…

В його основу покладено прийом « корзина гріхів»(за Н.Щурковою). учитель дає учням завдання на картках, написати ситуацію, що змушують пережити сором,діти кладуть картки в корзину,вчитель зачитує їх використовуючи картки, анонімно і діти звільняються від гріхів. Завдання написати скаргу від імені природи.

16.Колективно- творчі справи.

Методика КТС була розроблена доктором педагогічних наук Іваном Івановим разом з однодумцями. Технологія підготовки і реалізації КТС передбачає наступні етапи:

I.Попередня робота вихователя – визначення рис КТС у житті колективу, визначення мети, теми, захоплення всіх загальною справою.

II.Колективне планування справи – обговорення різних пропозицій, конкурс на кращу розробку плану, визначення кращого матеріалу, підбір матеріалу « Збірстарт».

III.Колективна підготовка справи – розподіл доручень між учасниками, вибори відповідальних.

IV.Проведення КТС.

V.Колективне підбиття підсумків КТС – що вдалося зробити з накресленого, завдяки чому, чи був колектив дружнім, хто показав себе з кращого боку і в чому, що треба врахувати в майбутній роботі.

VI.Найближча післядія – діти придумують нові КТС і найближчий час їх впровадження.

Приклади КТС на уроках «ЯіУ»:

  • Урок для бабусь і дідусів

  • Книжкова лікарня

  • День етикету

  • Захист професій

  • Зустріч з людьми праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]