Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ліс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

5.Психологічні основи уроків освітньої галузі «Людина і світ» у початковій школі.

Молодший шкільний вік розглядається учнями як унікальний, що містить у собі великі потенційні можливості для різнобічного розвитку особистості. В цей віковий період закладаються основи моральності, громадянськості, патріотизму, екологічної, естетичної вихованості. Крім того формується цілий комплекс індивідуальних особливостей , що в подальшому визначає можливість активності, ініціативності, відповідальності особистості.

Період молодшого шкільного віку вважається періодом народження соціального «Я».

У дитини формується внутрішня позиція, яка виступає важливим компонентом соціальних утворень зростаючої людини. Провідною діяльністю стає навчання, яке приходить на зміну грі. З приходом до школи у дитини з’являється нова соціальна роль, вона стає школярем.

Нова соціальна позиція включає дитину, яка раніше була захищена сімєю, в різнопланові, міжособистісні стосунки та спілкування.

Шкільний курс «ЯіУ» полегшує поступове входження молодшого школяра у складний світ соціальних стосунків, відбувається переоцінка цінностей.

У роботі з молодшими школярами учителеві слід звернути увагу на такі новоутворення:

  • Довільність психологічних процесів( вміння дитини керуватися не тільки тими цілями, які ставить перед собою дорослий, а й самостійно ставити цілі своєї діяльності, домагатися їх досягнення і контролювати свою поведінку).

  • Внутрішній план дій і рефлексію (узагальнення дитиною власних переживань).

  • Інтелектуалізація життя дітей( можливість керуватися не тільки своїми почуттями, а й розумом під час оцінки життєвих ситуацій).

  • Учитель залишається центральною фігурою у житті школяра.

Головним новоутворенням навчальної діяльності є формування теоретичного мислення дитини, це відкриває сприятливі можливості для формування першооснов багатьох моральних понять(гуманність, людяність,милосердя, чуйність). Розкриття цих понять і їх практичне формування передбачено курсом «ЯіУ».

Труднощі у практиці формування поведінкових умінь і навичок пов’язані із розбіжностями між правильними моральними знаннями і реальною поведінкою. На уроках діти шляхом участі у тренінгових вправах, етюдах, інсценізаціях, набувають достатнього практичного досвіду, втілюють теоретичні знання у власну поведінку, готують себе до зустрічі з реальною ситуацією. Завдання учителя полягає у тому, щоб показати школярам практичну значущість моральних знань у щоденному житті. Головне створювати на уроках «ЯІУ» ситуації в яких вони відчували б потребу в тих або інших знаннях.

У курсі «ЯіУ» особлива увага приділяється психологічним основам методики роботи з учнями, підґрунтям для цього слугує специфіка уроків:

  • Особистісна спрямованість

  • Побудова уроків відповідно до вікових особливостей дітей

  • Діяльнісний підхід

6.Пропедевтична роль предмета і його інтегрований характер.

Навчальний курс «ЯіУ» є пропедевтичним та інтегрованим. Його пропедевтична функція полягає у підготовці молодшого школяра до подальшого вивчення природничих і гуманітарних( Іст, літер, етика) в середній школі, а також орієнтування в науковій термінології та поняттях.

Практика переконливо свідчить, що увага педагогів зорієнтована на розвиток виконавських здібностей у молодших школярів, як наслідок недостатньої розвину тості у дітей уміння проявляти активність, ініціативність,творчість провокують виникнення майбутніх підліткових криз. Організовуючи на уроках «ЯіУ» спостереження за явищами навколишньої дійсності і практичну дослідницько-пошукову діяльність дітей учитель викликає у них потребу самостійно міркувати, спонукає робити висновки, порівнювати, узагальнювати, класифікувати,встановлювати причиново - наслідкові зв’язки. Учні поставлені в умови, коли можуть самостійно здобувати знання, застосовувати їх в нестандартних ситуаціях,фантазувати, гратися. Це готує їх до успішного засвоєння знань, умінь та навичок у подальшому навчанні.

Слово інтеграція походить із лат.повний, цілісний- це об’єднання кількох предметів навколо однієї теми і мети, враховуючи уміння, навички, знання, які дитина засвоїла під час процесу навчання. Особливість інтегрованого курсу «ЯіУ» полягає в тому, що тут поєднуються блоки знань з різних предметів, підпорядковані одній мет інтегрований. Інтегрований курс «ЯіУ» емоційно збагачує навчально-виховний процес,допомагає різнобічно і систематично сформувати необхідні уявлення і поняття. Різні види діяльності, які притаманні урокам, роблять їх цікавими, запобігти втомлюваності дітей, посилюють інтерес до навчання. Вивчення інтегрованого курсу «ЯіУ» сприяє розвитку в учнів творчого мислення, позитивно впливає на психолого-емоційну сферу, сприяє зменшенню рівня тривожності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]