Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч метод пос 2010 Ковчина СП.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Тренінги

Я маю право на повноцінне харчування”

(для дітей 14-18 років)

Актуальність теми: Проблема повноцінного харчування дітей і підлітків не нова на сьогоднішній день. У світі, в деяких регіонах, наприклад, африканському, діти і молодь не має доступу до основних продуктів харчування, не має мінімального раціону, який би підтримував на належному рівні їх здоров’я. В Україні нас проблема так гостро не стоїть, але елементами повноцінного харчування все ж таки діти забезпечені не в повній мірі і це відображається на їх здоров’ї: тільки кожний десятий випускник школи вважається здоровим.

Мета: ознайомити дітей і підлітків з їх правом на повноцінне харчування.

Завдання:

  1. Ознайомити дітей та підлітків з поняттям “здоров’я”.

  2. Ознайомити учасників тренінгу з правом на повноцінне харчування.

Аудиторія: до 15 осіб дітей різного віку.

Тривалість заняття: 30 хв.

Місце проведення: шкільна аудиторія або соціальна служба для молоді.

Тренінг складається із двох занять, на яких реалізуються поставлені завдання.

Заняття 1

Початок: соціальний педагог, який є тренером, вітається з учасниками. Підлітки сідають в коло і вітаються один з одним за годинниковою стрілкою, називаючи своє ім’я: “Я – Тетяна”, “Я – Андрій”.

Тренер має із собою Конвенцію про права дитини, Декларацію прав дитини”, ватман, різнокольорові фломастери.

Тренер знайомить учасників із поняттям “харчування”. “Харчування – набір продуктів, що необхідні для підтримки здоров’я, фізичного та психічного стану людини і включають в себе всі необхідні біологічні елементи, що підтримують здоровий і всебічний розвиток особи”.

Тренер пропонує кожному назвати свої улюблені повсякденні продукти харчування. Учасники, як правило, спочатку сміються і називають “цукерки, морозиво, лимонад”.

Тренер запитує: - Якщо вам кожен день давати тільки ці продукти, то що, ви на це скажете і як будете почувати себе?

Відповідь: - Добре, відмінно.

Тренер: Що означає режим харчування?

Відповідь: Прийом їжі в один і той же час кожен день.

Тренер: Для того, щоб підтримувати власне здоров’я, правильну роботу організму потрібно вживати їжу мінімум три рази на день: вранці, вдень, ввечері. А ще добре між основними прийомами їжі – сніданком, обідом і вечерею – випивати склянку теплого молока або сік.

Згадайте, чим вас годують у сім’ї і занотуємо це на ватмані.

Учасники згадають: яєчня, хліб, масло, борщ, котлети, чай, ковбаса.

Тренер: Ця їжа складається з компонентів, які необхідні організму, як бензин машині.

Далі тренер на другому листі ватмана пише постійні необхідні складові сніданку: молоко (молочні напої – кефір, йогурт), хліб або булка, сир, фрукти. Організму необхідні яйця, не жирне м’ясо, овочі (редис, помідор, огірок), дуже корисним є оливки.

Тренер робить наступний крок і прохає кожного учасника намалювати свої улюблені овочі та фрукти. Школярі це роблять із задоволенням, згадуючи, що їм батьки готували протягом минулого тижня.

Тренер нагадує, що означає правильне харчування.

На прощання учасники передають один одному побажання бути здоровим, називаючи наступного учасника на ім’я: “Будь здоровим, Толік”, “Дякую. Будь здоровою, Олена” і т.д.

Заняття 2

Початок: соціальний педагог, який є тренером, вітається з учасниками, учасники по колу вітаються один з одним, називаючи на ім’я.

Тренер має із собою збірник “Дитинство в Україні”, ватман, фломастери.

Спочатку згадується попереднє заняття. Тренер нагадує всім, що таке повноцінне харчування.

Учасникам пропонується ще одне поняття “здорова харчова поведінка”. Тренер пояснює, що це, передусім: їсти не поспішаючи (не менше 20 хв.); не їсти, коли не хочеться (не їсти за інерцією; їсти, щоб жити, тобто повернути їжі її первісне призначення-постачання організму поживними речовинами, не використовувати їжу як компенсацію поганого настрою; споживати різноманітну їжу, не обмежуючись одноманітними харчовими продуктами; включати до раціону харчування більше овочів, фруктів (не менше 400 г на добу).

Тренер пропонує згадати, хто і скільки важить і на ватмані виписує формулу підрахунку оптимальної ваги тіла:

Зріст (см)

Нормальна вага (кг)

- 100 =

Зазначає, якщо худорлявість є індивідуальною особливістю статури, то від отриманого числа потрібно відняти ще 10. Кожен учасник вираховує свою вагу тіла.

Тренер пропонує кожному ідентифікувати себе із овочем або фруктом і учасники роблять це весело, коригуючи один одного.

Далі тренер зачитує ст. 24 Конвенції про права дитини: “держави-сторони … вживають заходів … з надання достатньої кількості поживного продовольства та чистої питної води …; забезпечення інформацією всіх прошарків суспільства, зокрема батьків і дітей, щодо здоров’я і харчування дітей …”

Тренер: Хто може намалювати взаємозв’язок понять “дитина, життя, здоров’я, харчування”?

Один із учасників малює залежність наступним чином:

Людина

Життя

Харчування

Здоров’я

Другий учасник малює так:

Хай завжди буде сонце!

Ура!

В кінці заняття традиційна усмішка по колу.

Література

  1. Дитинство в Україні: право, гарантії, захист (збірник документів): Частина І. – К.: АТ “Видавництво “Столиця”, 1998. – 248 с.

  2. Аспекти здоров’я (Авт. кол.: О.В.Вакуленко, О.О. Стойка, Л.П. Шнеренко. – К.: Державний ін-т проблем сім’ї та молоді, 2002. –Кн. 3. – 27 с. – (Сер. “Соціальний супровід неповнолітніх”. у 3 кн.).

Я маю право бути здоровим”

(для підлітків 15-18 років)

Актуальність теми: Сучасний світ, в якому зростають діти, набагато більш небезпечний, ніж дорослі думають. Особливо це стосується здоров’я дітей, які народилися після 1986 року. Тому головним обов’язком держави є піклування про здоров’я дітей, які в майбутньому стануть татами та мамами і від того, як вони зараз себе почувають, залежить майбутнє країни. Але сьогодні ще мало діти знають про своє право бути здоровими, яке вони можуть вимагати від батьків, школи, закладів охорони здоров’я.

Мета: ознайомлення підлітків з їх правом бути здоровими.

Завдання:

  1. Ознайомлення підлітків з поняттям “здоров’я”.

  2. Ознайомити підлітків з правом бути здоровими.

Аудиторія: 10-12 осіб одного класу або різних, які знайомі між собою.

Тривалість занять: 30 хв.

Місце проведення: шкільна аудиторія.

Тренінг складається із 2-х занять, на яких реалізуються поставлені завдання.

Заняття 1

Початок: соціальний педагог (або класний керівник), який є тренером, вітається з учасниками. Учні сідають в коло і вітаються один з одним за годинниковою стрілкою, називаючи своє ім’я. Наприклад: “Я – Сашко, добрий день, друг”.

Тренер має із собою “Словник-довідник для соціальних працівників та соціальних педагогів”, ватман, фломастери.

Спочатку необхідно вияснити, чи кожний із присутніх на занятті дітей почувають себе здоровими.

Тренер пропонує кожному назвати хворобу, якою хворів підліток. Наприклад: “Я хворіла вітрянкою”, “А я ОРЗ”, “А я – грипом”. Як правило, біля 50 % дітей хворіли вітрянкою, ОРЗ та грипом, більше 30 % - ангіною, бронхітом. Тренер виписує вказані підлітками хвороби на ватмані. І ставить питання: “У кого є хронічні хвороби?” І, як правило, біля 10 % дітей мають хронічний гастрит, 6 % - хронічне ОРВ, 5 % - хронічний реніт, 4 % - хронічний гайморит. Тренер пише на ватмані “Хронічні хвороби” і виписує ті, що назвали підлітки.

Тренер далі зачитує, що означає поняття “здоров’я”.

Здоров’я – стан організму, що характеризується його рівновагою з оточуючим середовищем та відсутністю яких-небудь хворобливих змін. Відповідно до визначення, прийнятого Всесвітньою організацією охорони здоров’я, здоров’я являє не лише біологічну, а й соціальну категорію, тобто здоров’я – стан тілесного, душевного і соціального добробуту. Далі тренер пропонує дітям намалювати на ватмані обличчя, які відображають їх стан здоров’я, коли вони хворіють. Як правило, це так малюнки:

Тренер пропонує намалювати хворобу. У дітей це виглядає так

в ітрянка:

О РЗ

г рип

Тренер: - Як ви лікуєтесь?

Підлітки: - Таблетками, гарячим молоком з медом, викликають батьки лікаря.

Тренер: Чи завжди ви виходите після хвороби абсолютно здоровими?

Як правило, 50 % дітей не виліковуються повністю.

Тренер: Чи знаєте ви, що не вилікувана повністю хвороба може перерости у хронічну?

Як правило, про це діти знають, але батьки часто самі відправляють дітей до школи або дозволяють трошки пограти на вулиці.

Тренер знову нагадує, що означає поняття “здоров’я”?

На прощання підлітки передають один одному побажання здоров’я, називаючи наступного учасника на ім’я: “Здоров’я, Сашко”, “Здоров’я Ігор”, “Здоров’я Іринко” і т.д.

Заняття 2

Початок: Соціальний педагог (класний керівник), який є тренером, вітається з учасниками, учасники по колу вітаються один з одним, називаючи ім’я.

Тренер має із собою збірник документів “Дитинство в Україні”, ватман, фломастери.

Спочатку згадується попереднє заняття. Тренер зачитує поняття “Здоров’я”. Потім знайомить аудиторію ще з одним поняттям “Захист дитинства”. Це - комплекс державних заходів і зусиль громадських організацій щодо законодавчого закріплення прав дітей, що орієнтуються на пріоритет дітей, необхідність першочергової уваги до їх фізичного і духовного розвитку, гарантування особистих прав дітей, прав у сім’ї та суспільстві. Тренер виписує на ватман ключові слова: права, фізичний розвиток.

Тренер: Хто може намалювати взаємозв’язок цих понять?

Один з учасників малює залежність наступним чином:

Права