Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч метод пос 2010 Ковчина СП.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.28 Mб
Скачать

Від автора

Сучасна суспільна трансформація України актуалізує соціально-педагогічні дослідження. Проблеми особистості у ХХІ столітті, яке позначене формуванням демократичного суспільства, загострює дискусії щодо визначальних чинників формування в неї соціально-правових знань, умінь і навиків. На сьогодні утворилася суперечлива ситуація: безперечні здобутки розвитку українського суспільства, що законодавчо оформлені, не реалізуються внаслідок слабкої освітньої підготовки дітей та молоді у соціально-правовій сфері; випускники загальноосвітніх шкіл не оволодівають знаннями, необхідними їм для подальшої соціальної взаємодії у суспільстві; випускники педагогічних університетів слабо набувають навичок із основних знань у сфері соціально-правової освіти, внаслідок чого відчувають себе невпевненими у подальшій роботі та житті.

Отже, на сьогодні процес всебічної соціально–економічної трансформації, що відбувається в Україні протягом останнього десятиліття, вимагає докорінного реформування всіх елементів системи освіти. Це стосується передусім вищої педагогічної освіти, оскільки саме вона покликана забезпечити суспільство висококваліфікованими кадрами, які реалізовуватимуть державну політику, спрямовану на розкриття інтелектуального, духовного потенціалу нації, розвиток вітчизняної науки, техніки і культури на рівні світових досягнень.

Необхідними для розвитку держави і суспільства є пошук способів удосконалення знаряддя виробництва, тобто засобів соціально–правової діяльності. Воно, як і держава, виникло завдяки необхідності управляти соціальними процесами. Цим і зумовлюється нагальна потреба у соціально–правовій освіті дітей, підлітків, студентів, загалом молоді, яка сприятиме удосконаленню українського суспільства. Зокрема, соціальне право включає в себе права людини, права нації, права народу, права об’єднань, права інших груп, права людства. Ці ланки об’єднуються у житті суспільства, допомагають його становленню і розвитку.

Усе це зумовило написання даного навчально-методичного посібника, який буде корисним не тільки для студентів, але й всіх, хто цікавиться соціально-правовим захистом населення.

І.М.Ковчина,

доктор педагогічних наук,

професор,

завідувач кафедри

соціально-правового захисту населення

Інституту соціальної роботи та управління

Національного педагогічного університету

імені М.П.Драгоманова

ЧАстина 1. Робоча програма до дисципліни „Основи соціально-правового захисту особистості” і. Пояснювальна записка

Вивчення навчальної дисципліни „Основи соціально-правового захисту особистості” організовується на принципах кредитно-модульної системи, яка сприяє систематичній і динамічній роботі студентів над засвоєнням теоретичної частини дисципліни, з використанням модульної технології навчання та рейтингового оцінювання якості засвоєння навчального матеріалу.

Основні завдання курсу:

  • сформувати у студентів соціально-правові знання, навчити розкривати зміст законів та підзаконних актів, що стосуються реалізації прав та інтересів дітей, молоді та їх сімей;

  • навчити аналізувати основні законодавчі акти із захисту прав дітей, молоді та їх сімей; правильно організовувати консультування та подачу їх клієнтам у своїй майбутній роботі;

  • навчити характеризувати документи правового поля України, призначені захищати інтереси дітей, молоді та їх сімей;

  • навчити умінням накопичувати нові знання із соціально-правового захисту особистості;

  • виявляти механізми формування правосвідомості дітей, учнівської молоді та їх сімей;

  • отримувати спеціальні знання з основ теорії, історії та технології соціального права, оволодіти практичними уміннями та навичками організації соціально-правової діяльності у різних соціальних інститутах;

  • сформувати уміння з розкриття змісту Законів та тлумачення їх на користь прав та інтересів дітей, молоді та їх батьків.

Дисципліна “Основи соціально-правового захисту особистості“ розраховано на 216 години (6 кредитів). З них: 118 години на самостійну роботу студентів, 98 годин – на аудиторну роботу. Аудиторні години розподілені наступним чином: 32 годин лекційних і 30 години практичних, та 36 годин індивідуальної роботи з студентами. Кількість практичних занять зумовлює прикладний характер програми. У програмі запропоновані орієнтовні переліки завдань для практичних занять, що надає можливість вибору форми роботи для викладача вищої школи.