Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

33.Газ у побуті. Вплив продуктів його згорання на здоров’я людини. Правила безпечного користування газом.

Користування газом у побуті через недотримання правил безпеки може призвести до трагічних наслідків. Тому нагадуємо правила безпечного користування газом.

Газ не має кольору і запаху. Для запобігання нещасним випадкам у газ додають речовини зі специфічним запахом.

Газ не токсичний, але при накопиченні у приміщенні він витісняє повітря і може викликати задуху.

Наявність у приміщенні газу та продуктів згорання призводять до отруєння і задухи. Потрібно постійно слідкувати за справністю вентиляційних каналів та періодично їх чистити.

Газ у суміші з повітрям вибухонебезпечний. Природний газ легший за повітря у два рази, при витіканні він піднімається і накопичується у верхній частині приміщення.

При витіканні газу необхідно негайно вимкнути газові прилади, провітрити приміщення і викликати аварійну службу газового господарства за телефоном «104». Для газопостачання промислових підприємств, міст, селищ та сільських населених пунктів широко застосовуються два основних види горючих газів: природні та зріджені Природні гази видобувають з газових та нафтогазових родовищ, а зріджені гази отримують шляхом спеціальної теплової обробки різних видів палива Попутні гази отримують ще й під час видобутку нафти.

Як чисто природні, так і попутні гази при звичайних умовах не мають запаху і кольору Для своєчасного виявлення витоку газу, всі гази, спрямовані в міські газопроводи, підлягають одоризації (їм надають різкого запаху), за яким їх легко виявити при незначних концентраціях у повітрі приміщень.

Поряд з позитивними сторонами горючим газам притаманні і негативні (рис . 1 . 24), які при при недотриманні правил безпеки можуть призвести до важких наслідків, викликати отруєння, вибухи і пожежі Природні, так і зріджені гази мають задушливі властивості, окремі компоненти газу токсичні

Зріджені гази складаються в основному з пропану та бутану При звичайних умовах вони знаходяться у газоподібному стані, але при нормальній температурі і підвищенні тиску в закритій посудині можуть бути переведені з газоподібного стану в рідкий . Балони зі зрідженим газом треба ставити тільки вертикально, далі від тепла і відкритого вогню, бажано в приміщеннях, які добре провітрюються На дачах - у підвалах або на дворі в спеціальних ящиках з вентиляційними отворами Після заміни балону необхідно перевіряти мильною водою герметичність усіх з'єднань. При отруєнні чадним газом потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню На голову і груди кладуть холодний компрес Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм При втраченій свідомості дають нюхати нашатир Якщо потерпілий не дихає або дихання швидко погіршується, потрібно відзразу приступати до проведення штучного дихання Після надання першої допомоги, потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]