Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-70.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

57. Небезпеки психологічного впливу на людину(шахрайство, шантаж, погрози)

Видів шахрайств безліч (рис. 1.67). Ним займаються люди, що шукають зиск без особливих витрат і зусиль. Тому, якщо вам пропонують начебто дуже вигідну за ціною угоду, будьте дуже обережні. Якщо ви хочете вкласти свої заощадження в справу, варто порадитися з компетентними людьми. Найчастіше шах-райство відбувається в такий спосіб: шахрай обманює. клієнта і, пообіцявши надзвичайний прибуток, безслідно зникає. Шахрайські методи виманювання грошей дуже різноманітні. Вони увесь час вдосконалюються і поповнюються, тому що шахраї використовують слабкості людської натури: жадібність, прагнення легкої наживи, заздрощі.

Шантаж — погроза розголошення компрометуючих фактів з метою отримати певний зиск. Багато людей стикаються з шантажем. Як же діяти в такій си-туації? Якщо ви переконані в своїй правоті і знаєте шантажиста, зверніться за допомогою до правоохоронних органів за захистом. Можете також звернутися до суду з позовною заявою про притягнення шантажиста до відповідальності.

58. Групи ризику щодо інфікування ВІЛ/СНІД, туберкульзом, хворобами що передають статевим шляхом. Узгоджена взаємодія державних та громадських структур для подолання епідемій. Подолання дискримінації ВІЛ- інфікованих людей.

59 Соціальне середовище як складова середовища існування. Сфери суспільного життя: матеріальна, соціально- політична, духовна,культурно- побутова. Соціальні відносини людей.

Зміст і характер людського життя визначається способом людської діяльності, головними чинниками якого є засоби ви-робництва та спілкування. Якщо тварина живе в природі, то людина — у соціумі.

Соціум — це особливий спосіб життя особливих істот — лю-дей. Найголовніша відмінність між людиною і тваринним сві-том полягає у способі життя. Тваринне життя здійснюється природним чином, тобто як існування. Людське — суспільним, соціальним, як життєдіяльність.

Сфери суспільного життя:

•матеріальна — охоплює. процеси матеріального виробни-цтва, розподілу, обміну, споживання;

•соціально-політична — містить соціальні та політичні стосунки людей у суспільстві — класові, національні, групові, міждержавні Саме ця сфера охоплює. такі явища й процеси, як революція, реформа, еволюція, війна, класова боротьба. В цій сфері функціонують такі соціальні інститути, як партія, дер-жава, громадські організації;

•духовна — це широкий комплекс ідей, поглядів, уявлень, тобто весь спектр вироблення свідомості, трансформації її. від однієї інстанції до іншої (засоби масової інформації), перетво-рення на індивідуальний духовний світ людини;

•культурно-побутова — це такі явища, як виробництво культурних цінностей, життя сім’ї, побутові проблеми (організація відпочинку, вільногочасу), освіта, виховання.

Соціальні відносини виникають між людьми у процесі їхньої діяльності та спілкування. Вони характеризують життєдіяльність людини і поділяються на економічні, соціально-політичні, ідеологічні, культурні, побутові, сімейні. Суспільство протягом усієї своєї історії існує, створюючи різного роду спільноти. Це зумовлено біологічною взаємозалежністю людей, перевагами співробітництва і розподілу праці,а також винятковою здатністю встановлювати взаємини через символічні комунікації. Спільна діяльність людей породжує складну систему соціальних зв’язків, яка згуртовує індивідів у єдине соціальне ціле - соціальну спільноту і через неї у соціальну систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]