Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети з анатомії..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
607.23 Кб
Скачать

81.Будова та вікові зміни серця

Серце – порожнистий конусоподібний м’язовий орган , розташований в грудній клітці між реберними проміжками . Стінка серця утворена трьома шарами: внутрішнім - ендотеліальним, середнім м'язовим - міокардом і зовнішнім - сполучнотканинним. Ззовні серце оточене еластичною навколосерцевою сумкою -перикардом. Внутрішні стінки навколосерцевої сумки виділяють рідину, що зволожує серце і зменшує його тертя об стінки перикарду під час скорочень. Серце людини чотирикамерне: складається з двох передсердь і двох шлуночків.Передсердя- це відділи серця, в які кров збирається із вен. Шлуночки - це відділи серця, з яких кров надходить у артерії. Ліва і права частини серця розділені суцільною перегородкою . Серце має чотири клапани: два стулкові і два півмісяцеві. Стулкові містяться між передсердями і шлуночками. У лівій частині серця клапан має дві стулки (двостулковий), у правій - три стулки (тристулковий) . При скороченні передсердь під тиском крові клапани відкриваються і пропускають її у шлуночки. При скороченні шлуночків клапани рухом крові закриваються і не пропускають кров назад до передсердя. Таким чином, кров у серці рухається тільки в одному напрямку - від передсердь до шлуночків.Півмісяцеві клапани розташовані один - на виході аорти (з лівого шлуночка), а другий на виході легеневої артерії (з правого шлуночка). Ці клапани не пропускають кров назад із судин після розслаблення шлуночків. Серце у дітей більше, ніж у дорослих і становить 0,63-0,8 % маси тіла, тоді як у дорослих 0,5-0.52 %. Найбільш інтенсивно серце росте на протязі першого року життя і за 8 місяців його маса подвоюється; до 3 років серце збільшується у три рази; у 5 років — збільшується у 4 рази, а у 16 років — вісім разів і досягає маси у хлопців 220-300 г. а у дівчат 180-220 г. У фізично тренованих людей та у спортсменів маса серця може бути більшою від вказаних параметрів на 10-30 %.

82.Фізіологічні властивості серцевого м‘яза

Структурною основою серця є міокард. Він має масу 250-300 г. М’язові волокна серцевого м’яза утворені клітинами - кардіоміоцитами. Вони мають довжину 120 мк, діаметр до 20 мк і наступні властивості: 1. Автоматизм - це здатність серця ритмічно скорочуватись під дією імпульсів, що виникають у самому серці.2. Збудливість. Високий поріг подразнення; тривалий латентний і рефрактерний періоди; кардіоміоцити або скорочуються всі, або жоден не реагує.3. Рефрактерність міокарда характеризується своєю довготривалістю. Це необхідно для достатнього розслаблення серця і заповнення його кров’ю.4. Провідність. 5. Скоротливість. Скоротливість міокарда має свої особливості: 1) скорочується поодинокими, але тривалими рухами; 2) скорочується весь міокард; 3) сила скорочення -закон серця (чим більше розтягнуті м’язові волокна, тим більше утвориться кальцієвих містків, тим більшою буде сила скорочення).

83.Провідна система серця.Серцевий цикл

Провідна система серця — група клітин серця, які мають здатність проводити імпульси. Клітини розташовуються компактно, формуючи елементи провідної системи серця:Синоатріальний вузол,Пучок Кента,Пучок Бахмана,Пучок Авербаха,Атрівентрикулярний вузол,Пучок Гіса,Волокна Пуркіньє.Серцевий цикл —послідовність процесів, що відбуваються за одне скорочення серця і його подальше розслаблення. Кожен цикл включає три великі стадії: систола (скорочення м'яза)передсердя, систола шлуночків і діастола(розслаблення м'яза). Один цикл триває 0,8 секунди (за частоти серцевих скорочень 75 уд./хв.).Виділяють електричну систолу — електричну активність, яка стимулює міокард і викликає механічну систолу, — скорочення сердечного м'яза і зменшення сердечних камер в об'ємі.Фа́зи серце́вого ци́клу — фази асинхронного скорочення, ізометричного скорочення (період напруження шлуночка), швидкого і повільного вигнання крові (період вигнання крові), протодіастолічний інтервал, фаза ізометричного розслаблення, період розслаблення і період наповнення кров'ю (фази швидкого, повільного і активного наповнення шлуночка).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]