Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети з анатомії..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Скелет нижніх кінцівок

Скелет нижніх кінцівок складається із тазового пояса та кісток вільної нижньої кінцівки. Кістки, що утворюють таз (дві тазові та крижова кістки), розміщені у вигляді кільця. Вони забезпечують міцну опору для верхньої частини тіла і захист для травної, сечової та статевої систем. Таз збудований подібно в обох статей. Проте у жінок він мілкіший і ширший, завдяки чому можливе виконання функції дітонародження.

Таз новонародженого складається майже повністю із хрящів з первинними ядрами для скостеніння. Таз має невеликі розміри, його висота більша ніж ширина, статеві відмінності не виражені. Тазова кістка закладається у вигляді трьох кісток: клубової, сідничної та лобкової. Скостеніння і зрощення цих кісток починається у 5-6 років і завершується у 17-18 років. У дівчат при носінні взуття на високих каблуках незрослі кістки тазу можуть зміститися і зростися неправильно (з часом це може утруднити проходження плоду під час родів).

Скелет вільної нижньої кінцівки

Складається зі стегнової кістки, двох кісток гомілки та кісток стопи. Стопа людини утворює склепіння, яке спирається на п’яткову кістку і на передні кінці кісток плесна. Дах працює як пружина, зм’якшуючи поштовхи тіла під час ходіння.

У новонароджених усі кістки заплесна — хрящові. Стопа новонародженого здається плоскою, однак анатомічно склепіння вже сформоване. Однак така стопа ще не пристосована до виконання своїх основних функцій — опори і руху: зв’язки слабкі а тонус м’язів недостатній для утримання склепіння під час навантаження. Дитина спочатку вчиться стояти, а потім ходити на напівзігнутих ногах, поступово пристосовуючись до прямоходіння.

Терміни скостеніння кісток повинні враховуватися під час виконання гімнастичних вправ, навчання дітей правильних рухів у трудовому процесі.

 

39. Перша допомога при ушкодженнях опорно-рухової системи Перша допомога при травмі коліна

Як і при усіх переломах, допоможіть постра-ждалому прийняти найбільш зручне для нього положення. Якщо коліно зігнуте, забезпечте його нерухомість в зігнутому положенні, підклавши під нього згорнену валиком ковдру або подушку. Якщо коліно випрямлене, проведіть іммобілізацію, прив'язавши пошкоджену ногу до здорової ноги, тобто так, як ви вчинили б у випадку перелому гомілки. Покладіть холодний компрес.

Перша допомога при травмі стегна

При переломі стегна спостерігаються всі ознаки перелому кісток. В цьому випадку необхідно забезпечити нерухомість трьох суглобів: кульшового, колінного і гомілкового. Для цієї мети використовуються підручні засоби: рейки, лижні палиці, смуги фанери. Самий довгий відрізок встановлюється зовні з упором від пахви до стопи, внутрішній відрізок — від паху до стопи. Фіксують шини пов'язками в п'яти місцях. Погано зафіксовані переломи стегна при транспортуванні можуть викликати пошкодження артерії стегна з наступною кровотечею і шоком.

Перша допомога при травмі таза

Пошкодження кісток таза - дуже складний вид травми, наявність якої можна припустити, якщо при намаганні руху ногами у постраждалого виникає сильний біль в області таза. Пост-раждалий знаходиться, як правило, в шоку, найменший рух різко посилює біль і може викликати зміщення відломків, травму судин і внутрішніх органів. Той, хто надає першу допомогу, повинен поводитися надто обережно. Для іммобілізації при підозрі на перелом або при переломі кісток таза постраждалого кладуть на жорсткі ноші або дерев'яний щит. Дії такі ж самі, як і при наявності травми голови і хребта. Не змінюйте положення постраждалого. Якщо постраждалий втратив свідомість, по можливості переверніть його на непошкоджений бік.

Травма тазу може займати зовнішні статеві органи. Будь-які пошкодження статевих органів надзвичайно болісні. Надайте допомогу як при пораненні. Травма статевих органів ставить в незручне положення як постраждалого, так і того, хто надає допомогу. Коротко поясніть постраждалому, що ви збираєтесь робити, і переходьте до справи. Нерішучість і надлишкова скромність в цьому випадку тільки ускладнять ситуацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]