Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори кримінальне.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
709.12 Кб
Скачать

8. Тлумачення кримынального закону, йогов иди та прийоми

У зв'язку із необхідністю однотипного розуміння та застосування кримінального закону здійснюється його тлумачення, під яким розуміється процес з'ясування та роз'яснення змісту кримінального закону. Виділяються такі види тлумачення: за суб'єктом, за способом (прийомом), за обсягом. Тлумачення за суб'єктом поділяють так: а) аутентичне; б) легальне; в) судове; г) доктринальне (наукове). Перші два види це офіційні види тлумачення, а інші - неофіційні. Автентичне - яке здійснюється органом, що прийняв відповідний закон. У зв'язку з тим, що Конституція (ст.147) визнала єдиним органом, правомочним здійснювати тлумачення законуКонституційний суд, цей вид тлумачення в Україні не застосовується. Легальне - яке здійснюється вповноваженим на те органом. Судове - яке дає кримінальному закону суд будь-якої ланки в процесі розгляду кримінальних справ.

Доктринальне – яке дається фахівцями в галузі кримінального права у монографіях, статтях тощо. За способомтлумачення поділяється на філологічне; історичне; систематичне; логічне. Філологічне – яке здійснюється за допомогою аналізу тексту правових норм з використанням законів граматики, синтаксису, морфології, пунктуації. Історичне - з'ясування та роз'яснення змісту Кримін. закону шляхом аналізу історичних аспектів, які обумовили його прийняття. Систематичне тлумачення здійснюється шляхом зіставлення кримінального закону з іншими нормамикримінального, а також інших галузей права, які охороняють (регулюють) ті самі або близькі правовідносини. Логічнетлумачення здійснюється за допомогою законів та прийомів науки логіки, її категоріального апарату. Логічнетлумачення надзвичайно поширене, хоча часто здійснюється автоматично особою, яка тлумачить закон.

За обсягом тлумачення поділяється на буквальне; поширювальне та обмежене. Буквальним визнається тлумачення, яке здійснюється у точній відповідності до текстукримінального закону. Це найпоширеніший вид тлумачення за обсягом. Поширювальне тлумачення надає кримінальному закону ширше поле для застосування, ніж це визначено в тексті кримінально правової норми (напр., визнання пом'якшуючими обставинами і ті, які безпосередньо не вказані в ст. 66 КК). Обмеженетлумачення - визначає можливість більш вузького поля застосування закону, ніж це вказано безпосередньо в самому законі (напр., можливість суду не визнавати як обтяжуючу обставину вчинення злочину в стані сп'яніння ст.67 КК).

9. Дія кримінального закону у часі.

Кримінальний закон діє у відповідній системі просторово-часових координат і поширює свою силу на відповідну сукупність злочинних діянь залежно від їх вчинення відповідними категоріями осіб. У теорії кримінального права це визначається як принципи чинності кримінального закону в просторі, часі, національний принцип та універсальний принцип. Чинність кримінального закону у часі визначається ст.4 КК: «…злочинність і караність діяння визначаються законом, який діяв на час вчинення цього діяння» (ч.2). Питання про набрання чинності законом врегульовано ст.94 ч.5 Конституції Укр., яка встановлю є, що «Закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування». Для конкретного випадку може бути застосований тільки той кримінальний закон, який діяв на момент скоєння особою злочину. Недопустиме застосування закону, який не діяв у момент вчинення злочину. Закон припиняє свою дію у випадках: скасування; заміни новим законом; призупинення дії; припинення дії умови, для яких його було прийнято; закінчення терміну, на який його було прийнято. Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність. Згідно з чинним законодавством (ст.5 КК) закон, «...який скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність, має зворотну дію в часі, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набрання такимзаконом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість». І навпаки, закон, який встановлює злочинність або посилює кримінальну відповідальність, не має зворотної сили, тобто не поширюється на діяння, вчинені до його вступу в силу. Закон, який частково пом'якшуєкримінальну відповідальність, а частково посилює, має зворотну силу лише в частині пом'якшення відповідальності. При застосуванні правила про зворотну діюкримінального закону у випадках скасування злочинності діяння всі кримінальні справи, які порушені за ознаками вчинення діяння, передбаченого скасованимзаконом, повинні бути припинені в зв'язку з відсутністю події злочину (КПК Укр.). Відносно осіб, засуджених за діяння, злочинність яких скасована, то вони повинні бути звільнені від покарання. У випадку пом'якшення покарання новим законом його застосування до осіб, які відбувають покарання, здійснюється на підставі ст.74 ч.2,3 КК у порядку, передбаченому КПК.